23 Δεκεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο δώρα, συγκέντρωση της οικογένειας γύρω από το τραπέζι και φαγητό. Τα μεσημέρια μετά το φαγητό ή τα πρωινά που θέλουμε να χουχουλιάσουμε ακόμα στην κουβέρτα μας ή και τα βράδια που σκεφτόμαστε να μείνουμε στο σπίτι επειδή το παρακάναμε με τις εξόδους και θέλουμε να χαλαρώσουμε λιγάκι μπορούμε να κάτσουμε δίπλα στο τζάκι και να βάλουμε στο dvd player την αγαπημένη μας ταινία. Το δωδεκαήμερο των εορτών που έχει φτάσει (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια) ενδείκνυται όσο κανένα για να απολαύσουμε αγαπημένες ταινίες που σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε κάποια άλλη στιγμή του χρόνου. Αυτές λοιπόν τις "ταινίες των Χριστουγέννων" τις έχω χωρίσει σε πέντε κατηγορίες.

1.Οι κατ' εξοχήν χριστουγεννιάτικες ταινίες.
Το Χόλυγουντ έχει μεριμνήσει από πολύ νωρίς να παράξει ταινίες με επίκεντρο τις γιορτινές αυτές ημέρες συμβάλλοντας στην εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων. Σε αντίθεση όμως με το Πάσχα, όπου κυριαρχούν οι θρησκευτικές γιορτές, τα Χριστούγεννα κυριαρχούν οι κωμωδίες με επίκεντρο τον Άι Βασίλη, που σε πολλές ταινίες παρουσιάζεται όσο πιο ανθρώπινος γίνεται και είτε ερωτεύεται τη μητέρα κάποιου παιδιού είτε βοηθάει κάποιο παιδί να πιστέψει στο "θαύμα των Χριστουγέννων". Αγαπημένες ταινίες των γιορτών είναι οι κινηματογραφικές μεταφορές κλασσικών, αγαπημένων παραμυθιών, από τα παραμύθια του Άντερσεν μέχρι τον Κατεργάρη που ήθελε να κλέψει τα Χριστούγεννα. All times classic χριστουγεννιάτικη ταινία είναι μία από τις πολλές κινηματογραφικές μεταφορές του βιβλίου του Τσαρλς Ντίκενς "A Christmas Carol". Τουλάχιστον οκτώ ταινίες έχουν γυριστεί μέχρι σήμερα που να ασχολούνται με την ιστορία του τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ και την επίσκεψη που δέχεται από τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων. Κάποιες από αυτές είναι πιστές στο πνεύμα του βιβλίου, ενώ κάποιες άλλες επιχειρούν μια δεύτερη, πιο σύγχρονη ματιά. Ωστόσο, δε λείπουν και οι πιο ανατρεπτικές κωμωδίες για όσους δεν είναι οπαδοί της παράδοσης, όπως το "Χριστούγεννα στα τέσσερα" με τον Βινς Βον και την Ριζ Γουίδερσπουν, οι οποίοι αναγκάζονται να περάσουν τις γιορτές με τα μόνα πρόσωπα που δε θα ήθελαν, τους γονείς του καθενός που είναι χωρισμένοι και έχουν δημιουργήσει τέσσερις διαφορετικές οικογένειες.

2. Κλασσικές ταινίες του Χόλυγουντ.
Είναι ταινίες που δεν έχουν ως θέμα τα Χριστούγεννα, αλλά συνήθως δεν έχουν θέση στην ταινιοθήκη μας ή στην τηλεόραση, καθώς το νέο συνήθως τείνει να επικρατεί του παλιού, ακόμη κι αν αυτό είναι κλασσικό. Τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τέτοιες κλασσικές ταινίες που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, από τις κωμικές περιπέτειες του Χοντρού και του Λιγνού μέχρι κλασσικά ρομάντζα όπως το "Όσα παίρνει ο άνεμος", την "Τζίλντα" ή και ταινίες της Μέριλιν Μονρόε - ταινίες της οποίας δε θυμάμαι να έχει δείξει ποτέ η ελληνική τηλεόραση. Πολύ καλή λύση είναι και τα μιούζικαλ, όπου χορός, τραγούδι, μπρίο και ρομάντζο μπλέκονται μοναδικά συνθέτοντας τα σύγχρονα παραμύθια.

3.Χριστουγεννιάτικες ταινίες από την Ευρώπη.
Μπορεί να είστε από αυτούς που απεχθάνονται το Χόλυγουντ ή που απλά ενδιαφέρονται να ψάξουν κάτι διαφορετικό από αυτό που συνήθως μας σερβίρουν. Για εσάς καλή διέξοδος είναι οι ευρωπαϊκές ταινίες που έχουν γυριστεί με θέμα ή αναφορές γύρω από τα Χριστούγεννα. Ορισμένες από αυτές τις ταινίες μεταδίδουν μεν μια εορταστική ατμόσφαιρα χωρίς να αφορούν άμεσα τη γιορτή των Χριστουγέννων, όπως η ολλανδική ταινία "Alles is liefde" που αφορά τη γιορτή του Αγίου Νικολάου και είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ στις Κάτω Χώρες. Κάποιες άλλες χρησιμοποιούν περισσότερο τις γιορτές για να εκμεταλλευτούν εμπορικά τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, όπως η ιταλική σειρά ταινιών "Natale in..." που θα σας θυμίσει ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Υπάρχουν όμως και ταινίες που  που ασχολούνται ευθέως με τις ημέρες αυτές, όπως η φινλανδική ταινία "Joulutarina" που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη φινλανδική οπτική της ιστορίας του Άι Βασίλη. Για όσους δε αρέσκονται σε πιο "μαύρες" ταινίες, προτείνω την ολλανδική ταινία θρίλερ-μαύρη κωμωδία "Sint", όπου ο Άι Βασίλης βγάζει τον σκοτεινό του εαυτό. Αυτές τις ταινίες είναι βέβαιο ότι δε θα τις δείξει ποτέ η ελληνική τηλεόραση, ενώ θα τις βρείτε μόνο στα μεγάλα dvd clubs. Αξίζουν πάντως τον κόπο για όποιον θέλει να δει κάτι διαφορετικό, χωρίς όμως να φύγει από το πνεύμα των ημερών.

4. Κινούμενα σχέδια της Ντίσνεϊ.
Το καλό με τα κινούμενα σχέδια της Ντίσνεϊ είναι ότι απευθύνονται πραγματικά σε όλη την οικογένεια και παρακολουθούνται άνετα από όλες τις ηλικίες εξίσου. Μπορείτε να προτιμήσετε πιο κλασσικές ταινίες όπως "Η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι" και η "Φαντασία" ή μια από τις πιο πρόσφατες ταινίες της εταιρίας. Η αγαπημένη μου ταινία της Ντίσνεϊ είναι ο "Βασιλιάς των Λιονταριών", την οποία θα ήθελα πολύ να ξαναδώ και φέτος, αν και δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω στους κινηματογράφους όταν ξαναπροβλήθηκε σε 3D μορφή μέσα στο 2011.

5. Ελληνικές ταινίες.
Τις ελληνικές ταινίες τις απολαμβάνουμε καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου βέβαια, ωστόσο είναι all time classic και δε θα μπορούσαν να λείπουν από το χριστουγεννιάτικο κινηματογραφικό μας μενού. Ταιριάζουν με όλες τις περιστάσεις και βλέπονται με το ίδιο ενδιαφέρον πάντα. Φυσικά, όπως το Πάσχα είναι η εποχή που κυριαρχούν οι μελό ταινίες, αντίστοιχα τα Χριστούγεννα προτεραιότητα έχουν οι κωμωδίες και τα μιούζικαλ. Βέβαια, αν θέλει κάποιος να δει τον "Λουστράκο" γιατί να μην το κάνει θα μου πείτε. Άλλωστε είναι πολλές και οι ταινίες μελό που έχουν γυριστεί με φόντο κάποια Χριστούγεννα, όπου η φτωχή πρωταγωνίστρια ή ο φτωχός πρωταγωνιστής έρχεται σε σύγκρουση με την πλούσια οικογένεια που δε βλέπει με καλό μάτι το ρομάντζο του τέκνου της με έναν άνθρωπο που ζει στη μαύρη φτώχεια. Επειδή όμως προσωπικά θεωρώ ότι το μελό δεν ταιριάζει στα Χριστούγεννα, νομίζω ότι θα προτιμήσω τις κλασσικές κωμωδίες με την Τζένη Καρέζη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Κωνσταντάρα, τη Βλαχοπούλου, τη Βασιλειάδου και τους τόσους πολλούς αγαπημένους μας κωμικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου