23 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Καλημέρα!! Σήμερα είναι Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου και φτάσαμε σχεδόν στα Χριστούγεννα. Οι σημερινές αργίες στον κόσμο αφορούν ... γενέθλια. Πρόκειται για κράτη που έχουν διατηρήσει το μοναρχικό στοιχείο στο πολίτευμα τους, αν και συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο αναπτυγμένων δημοκρατιών.

Στη Σουηδία σήμερα γιορτάζονται τα γενέθλια της βασίλισσας Σίλβια (σύζυγος του βασιλιά Καρόλου XVI Γουστάβου), η οποία γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1944 και η σημερινή ημέρα είναι αργία. Στις 12 το μεσημέρι μάλιστα, 21 κανονιοβολισμοί θα αντηχήσουν στη Στοκχόλμη προς τιμή των γενεθλίων της βασίλισσας Σίλβια. Ωστόσο, οι φετινοί εορτασμοί συμπίπτουν με μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη σουηδική μοναρχία, καθώς το κύρος και η αποδοχή του βασιλιά της χώρας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό μετά την έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο "Karl XVI Gustaf -den motvillige monarken" (Κάρολος XVI Γουστάβος, ο απρόθυμος μονάρχης), το οποίο παρουσιάζει τον Σουηδό βασιλιά να έχει παράνομη σχέση, να αρέσκεται να επισκέπτεται στριπτιτζάδικα και να έχει επαφές με τον υπόκοσμο. Σύμφωνα με γκάλοπ του τηλεοπτικού δικτύου TV4, μόνο το 30% των Σουηδών φέρονται να στηρίζουν τον βασιλιά τους, ενώ το 35% δηλώνουν ότι έχουν λίγη ή και καθόλου εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Το 56% πάντως εξακολουθεί να δηλώνει υπέρ της διατήρηση του πολιτεύματος της χώρας ως βασιλευομένης δημοκρατίας.
Στην Ιαπωνία σήμερα γιορτάζουν τα γενέθλια του αυτοκράτορα Ακιχίτο, ο οποίος γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1933. Στα ιαπωνικά η ημέρα ονομάζεται tenno no tanjobi. Ο Ακιχίτο είναι ο 125ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο το 1989, μετά το θάνατο του πατέρα του αυτοκράτορα Χιροχίτο, ο οποίος είχε κυβερνήσει τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου για 62 χρόνια.
Να μην παραλείψουμε κλείνοντας να ευχηθούμε χρόνια πολλά και στην Κάρλα Μπρούνι, η οποία σήμερα κλείνει τα 44 της χρόνια. Φυσικά στις δημοκρατίες τα γενέθλια των ηγετών των κρατών και των συζύγων τους δεν είναι εθνική εορτή, κάτι που δε μας χαλάει καθόλου - το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου