22 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 22 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012. Ο σχεδόν καλοκαιρινός καιρός συνεχίζεται και δε μας χαλάει καθόλου. Χτες, η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Αγρίνιο, όπου το θερμόμετρο έδειξε 26 βαθμούς και ακολούθησαν η Κόνιτσα και οι Σέρρες με 25.4 βαθμούς Κελσίου.
Συμπληρώνονται σήμερα 180 χρόνια από το θάνατο του γερμανού ποιητή και πεζογράφου Γιόχαν Βολφγκανγκ Γκαίτε, ο οποίος ήταν φίλος της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού, κάτι που αποτύπωσε και στα έργα του γράφοντας:
"Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη", ενώ είχε εκφράσει και το θαυμασμό του για την ελληνική γλώσσα λέγοντας "Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώµης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαµπερό µέσα στη νύχτα". Όλα αυτά δε χρειάζεται να τα προσλαμβάνουμε από εθνικιστική σκοπιά, αλλά περισσότερο ως φόρο τιμής σε ένα λαμπρό παρελθόν, αντάξιοι του οποίου πρέπει να φανούμε, αρκεί να αποκολληθούμε από την προγονοπληξία, που εν τέλει οδηγεί στην αδράνεια και το τέλμα.
Σήμερα, επίσης, είναι η παγκόσμια μέρα νερού, η οποία γιορτάζεται από το 1993. Σκοπός αυτής της ημέρας είναι να εστιάσουμε στην αξία του πόσιμου νερού και να υποστηριχθεί η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Κάθε χρόνο, η σημερινή γιορτή επικεντρώνεται σε μια διαφορετική πτυχή της αξίας του νερού στη ζωή μας, ενώ το φετινό μήνυμα είναι "Νερό και ασφάλεια τροφίμων: ο κόσμοε διψάει επειδή εμείς πεινάμε".
Τέλος, στο Πουέρτο Ρίκο η σημερινή ημέρα είναι αργία και ονομάζεται "ημέρα της χειραφέτησης των σκλάβων" (Día de la Abolición de Esclavitud). Η γιορτή αναφέρεται στην απελευθέρωση των σκλάβων του νησιού, που σήμερα αποτελεί έδαφος των ΗΠΑ, με νόμο του 1873 ύστερα από 350 χρόνια παρουσίας σκλάβων στο νησί. Την εποχή εκείνη το νησί ήταν ισπανική αποικία. Ο αγώνας για κατάργηση της δουλείας ξεκίνησε το 1868 με μια εξέγερση στην πόλη Λάρες, ενώ σύντομα εξελίχθηκε σε κίνημα για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο. Το νησί δεν έγινε  μεν ανεξάρτητο κράτος, οι Ισπανοί όμως αποφάσισαν την απελευθέρωση δέκα χιλιάδων σκλάβων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου