20 Μαρτίου 2012

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΛΑΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3 ΩΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ, ΙΔΡΥΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Μαθαίνοντας στα παιδιά να ξεγελάνε τα προβλήματα της ζωής... γελώντας

Ο άνδρας της φωτογραφίας ονομάζεται Belachew Girma, κατάγεται από την Αιθιοπία και είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο γέλιο. Τον τίτλο τον κέρδισε το 2008 σε ειδικό διαγωνισμό στη Γερμανία, όπου γελούσε ασταμάτητα επί τρεις ολόκληρες ώρες και έξι λεπτά. Πρόσφατα, ο άντρας αυτός άνοιξε στην πατρίδα του, την Αιθιοπία, το πρώτο σχολείο γέλιου και μάλιστα 22 συμπατριώτες του έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Σκοπός του σχολείου είναι να εμπνεύσει στον ταλαιπωρημένο από τις κακουχίες αιθιοπικό λαό τη δύναμη να ξεπερνάει τα προβλήματά της καθημερινότητάς του, να ξεγελάει την πείνα και τη φτώχεια του... γελώντας.

Ο Girma, υποστηρίζει ότι το γέλιο τον βοήθησε να θεραπευτεί από τον ιό HIV. Όπως εξηγεί ο ίδιος, μετέδωσε τον ιό στη γυναίκα του, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει ότι ήταν φορέας. Το διαπίστωσε ύστερα από ιατρική εξέταση, μόλις εκείνη αρρώστησε. Σύντομα η γυναίκα του πέθανε, ενώ και ο ίδιος στη αρχή σκεφτόταν να αυτοκτονήσει. Τότε ήρθε σε επαφή με δύο βιβλία που του άλλαξαν τη ζωή: τη Βίβλο και ένα βιβλίο ψυχολογίας για αυτοθεραπεία με τη βοήθεια του γέλιου. Άλλαξε στάση ζωής, άφησε πίσω τις αρνητικές σκέψεις και προσπαθούσε να γελάει, ακόμα κι αν εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κάτι ευχάριστο στη ζωή του, κάτι για το οποίο να άξιζε να γελάσει.
Στην αρχή φυσικά το γέλιο έβγαινε βεβιασμένο από μέσα του, τώρα όμως είναι πιο αυθόρμητο. Τώρα, υποστηρίζει ότι έχει θεραπευτεί από τον ιό: "Ο Θεός με γιάτρεψε" εκτιμά, ενώ συνιστά το γέλιο ως "το καλύτερο φάρμακο". Παράλληλα, το τόσο πολύ γέλιο είναι εξαιρετική άσκηση για το σώμα. Φανταστείτε να γελάτε με την ψυχή σας κάθε ημέρα για τρεις ώρες.. "Αισθάνεσαι πόνους σε μύες, που δεν ήξερες καν ότι είχες. Νιώθεις ανέμελος σαν νεογέννητο μωρό και το μόνο που θες είναι να πας για ύπνο" δηλώνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Πέρα από τα μαθήματα που παραδίδει στο σχολείο του, ο Girma προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα γέλιου σε ορφανά παιδιά και στα παιδιά του δρόμου, ενώ γυρίζει και όλον τον κόσμο συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς, από τους οποίους βγάζει χρήματα.
Τα τέσσερα μαθήματα κοστίζουν 400 μπιρ (το αιθιοπικό νόμισμα), δηλαδή 20 ευρώ. Οι μαθητές κάθονται στις καρέκλες του σχηματίζοντας έναν κύκλο γύρω από τον Girma, το δάσκαλό τους, ο οποίος χτυπιέται στο πάτωμα από τα γέλια και προσπαθούν να τον μιμηθούν ή ακόμα και να τον ξεπεράσουν γελώντας ακόμα πιο δυνατά. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εύκολο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που "πνίγονται" στην προσπάθεια μέχρι να τα καταφέρουν μετά από δύο ή τρία μαθήματα. Παράλληλα, το σχολείο προσφέρει μαθήματα τόνωσης της αυτοπεποίθησης τω μαθητών του μέσα από τα διδάγματα της αφρικανικής, λαϊκής σοφίας.
Οι μαθητές είναι είτε άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα είτε όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το γέλιο ως εργαλείο επαγγελματικής επιτυχίας. Ο Alemayehu Anbessie για παράδειγμα πάσχει από καρκίνο, ενώ έχει όγκο στο δεξί του μάγουλο. Όπως δηλώνει στο δημοσιογράφο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που φιλοξενεί το ρεπορτάζ, το γέλιο τον βοηθάει να ζήσει με τον καρκίνο με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πλέον να παίρνει παυσίπονα. Η 20χρονη διαφημίστρια Weyni Telwedebrhan από την άλλη, ελπίζει πως αν μάθει να γελάει αβίαστα θα καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους πελάτες, ενώ τα μαθήματα παρακολουθεί και ένας διευθυντής σχολείου, ο οποίος πιστεύει ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα γελώντας. 
Το μόνο παράπονο του Girma είναι ότι η πρωτιά του δεν αναγνωρίζεται από τα ρεκόρ Γκίνες, καθώς δεν υπάρχει ειδική κατηγορία για το γέλιο κι έτσι το ρεκόρ του είναι ακόμα ανεπίσημο. Η βασική αρχή στην οποία ο ίδιος πιστεύει είναι ότι "μία ημέρα χωρίς γέλιο είναι χαμένη μέρα" και αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθεί να μεταδώσει στους μαθητές του. Όπως εξομολογείται ο ίδιος, έχουν περάσει πάνω από 3.500 μέρες από την τελευταία φορά που έζησε μια "χαμένη μέρα". 
Περισσότερα για το σχολείο γέλιου που έχει ιδρύσει ο Belachew Girma, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.laughterworldmaster.com (στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα αιθιοπικά).

[Πηγή: Die Welt]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου