21 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΤΟΥΙΤΕΡ ΕΧΕΙ ΓΕΝΕΘΛΙΑ!


Το τουίτερ σήμερα έχει γενέθλια. Στις 21 Μαρτίου 2006 και ώρα 15.50, ο Τζακ Ντόρσεϊ, ένας εκ των ιδρυτών του τουίτερ, έστειλε το πρώτο τουίτ παγκοσμίως, στο οποίο έγραφε: "Μόλις δημιούργησα το τουίτερ μου" ("Just setting up my twttr"). Από τη μέρα εκείνη μέχρι και σήμερα δεν έχουν αλλάξει πολλά φαινομενικά: μία ανάρτηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τους 140 χαρακτήρες, με ένα # κοινοποιείς την ανάρτησή σου σε οποιονδήποτε πρόθυμο να τη διαβάσει και φυσικά πρέπει να βάζεις ένα @ για να απευθυνθείς σε έναν από τους άλλους χρήστες που ακολουθείς ή σε ακολουθούν. Επί της ουσίας όμως, το τουίτερ άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον κόσμο δίνοντας νέα ώθηση στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. 
Όμως το τουίτερ είναι κάτι περισσότερο από ένα ακόμα μέσο επικοινωνίας, ενώ έχει πλέον εξελιχθεί σε πρωτογενή πηγή ενημέρωσης των γεγονότων που συμβαίνουν στον κόσμο και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Η επιχείρηση σύλληψης και η δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν, για παράδειγμα, έγινε γνωστή πρώτα μέσω τουίτερ - πολύ πριν το επίσημο διάγγελμα του αμερικανού προέδρου. Δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι το τουίτερ έχει ήδη "γράψει Ιστορία" ή ότι τουλάχιστον έχει επηρεάσει, έχει διαμορφώσει την εξέλιξη της Ιστορίας.
Το τουίτερ, όπως και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των εξεγέρσεων στην "αραβική άνοιξη" του 2011 και την ανατροπή βαθιά ριζωμένων δικτατορικών καθεστώτων - ή τουλάχιστον αυτό συνέβη στην περίπτωση της Τυνησίας και της Αιγύπτου. Το τουίτερ όμως διαμορφώνει και το σύγχρονο λάιφ στάιλ κουτσομπολιό, καθώς σε όλον τον κόσμο συζητούνται οι αναρτήσεις, τα σχόλια, οι φωτογραφίες ή τα βίντεο που ανεβάζει ένας σελέμπριτι - εγχώριος ή διεθνής - στον προσωπικό του λογαριασμό, χωρίς να παραλείψουμε τη μακάβρια "μόδα" της κυκλοφορίας κακόγουστων αστείων περί δήθεν αιφνίδιων θανάτων του τάδε ή του δείνα διάσημου προσώπου.
Πριν από ένα χρόνο η αξία του τουίτερ είχε εκτιμηθεί στα 10 δισ. δολάρια, ενώ το μέλλον φαίνεται να βρίσκεται μόνο στη διαφήμιση, καθώς μόνο πέρυσι τα διαφημιστικά κέρδη της εταιρίας ανήλθαν σε 139 εκατομμύρια δολάρια. Και να φανταστεί κανείς ότι οι χρήστες του τουίτερ είναι ακόμα πολύ λιγότεροι σε σχέση με εκείνους του facebook, αλλά η τάση παραμένει συνεχώς αυξητική.  Το 2011 οι χρήστες του τουίτερ παγκοσμίως υπολογίζονταν σε πάνω από 300 εκατομμύρια, αριθμός πολύ μικρός αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός του πλανήτη μας ξεπερνάει τα 7 δις.
Τι άλλο να του ευχηθούμε μέρα που είναι από το να ...τα εκατοστήσει και να αγγίξει το 1 δις χρήστες! Χρόνια πολλά, τουίτερ!

[Θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να κάνεις ακόμα πιο δημοφιλή τα τουίτ σου; Ρίξε μια ματιά στη σχετική ανάρτηση για τους "9 χρυσούς κανόνες" κάνοντας κλικ εδώ. ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου