23 Μαρτίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ... ΩΡΑΙΟΙ;


Εσάς πώς σας φαίνονται οι Κινέζοι άντρες; Είναι ωραίοι ή ... δεν βλέπονται; Τι κάθομαι και ρωτάω τώρα, μπορείτε να αναρωτιέστε. Το θέμα είναι ότι οι ίδιοι οι Κινέζοι φαίνεται ότι δεν πιστεύουν και πολύ ότι έχουν σεξ απίλ. 

Το δημοφιλές κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Douban είχε πριν λίγες ημέρες την ιδέα να ζητήσει από τους χρήστες να φωτογραφήσουν με το κινητό τους τηλέφωνο τους πιο ωραίους Κινέζους που θα συναντούσαν στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Πεκίνο και στη συνέχεια να τις αναρτήσουν στην ιστοσελίδα. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει εξάλλου και στην Αγγλία με μεγάλη επιτυχία. Η ανταπόκριση όμως των χρηστών δεν ήταν η αναμενόμενη κι έτσι το Douban ζήτησε από τους χρήστες να αναρτήσουν φωτογραφίες με τους πιο απαίσιους άντρες που συναντούσαν στον υπόγειο σιδηρόδρομο. Η ανταπόκριση ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Σε μία από αυτές εικονιζόταν ένας άντρας να σκαλίζει τη μύτη του, σε μια άλλη ένας τύπος έσκαβε στο αυτί του, ένας άλλος πετούσε σάλια από το στόμα του μιλώντας στο κινητό τηλέφωνο, κάποιος άλλος τακτοποιούσε τη ζώνη στο παντελόνι του μπροστά στον κόσμο κλπ. 
Γιατί όμως οι Κινέζοι είναι τόσο χύμα και δεν ασχολούνται καθόλου με την εξωτερική τους εμφάνιση; Η Gan Tien, δημοσιογράφος στην κινέζικη εφημερίδα "Οικονομικός Παρατηρητής" εκτιμά ότι αυτό οφείλεται στο περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα αγόρια στην Κίνα. Οι γονείς προβάλλουν ως πρότυπο τον άριστο μαθητή και εκείνον που είναι προικισμένος στις τέχνες. Αντίθετα, οι ψηλοί, όμορφοι, εκλεπτυσμένοι άνδρες προβάλλονται ως αρνητικό παράδειγμα με προειδοποιήσεις τύπου "αν νοιάζεσαι για την εμφάνιση σου, δε θα καταφέρεις ποτέ να περάσεις στο πανεπιστήμιο". Σύμφωνα με τον Wang Fong, διευθυντή της κινεζικής έκδοσης του αντρικού περιοδικού GQ, "οι Κινέζοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την καριέρα και για την οικογένειά τους, ενώ δυσκολεύονται να δεχτούν την ιδέα ότι πρέπει να ενδιαφέρονται και για το ντύσιμό τους". Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του επίσης αντρικού περιοδικού L’Officiel Hommes, οι πρώτες προτεραιότητες των ανδρών στη χώρα είναι η απόκτηση περιουσίας και η κοινωνική τους θέση - κάτι αρκετά παράδοξο κατά τη γνώμη μου, αν υποθέσουμε ότι η Κίνα είναι κομμουνιστικό κράτος. 
Τα τελευταία χρόνια πάντως, κάτι φαίνεται να αλλάζει και σε αυτόν τον τομέα με την "εισβολή" της δυτικής κουλτούρας στη χώρα μέσα από τηλεοπτικά προγράμματα, όπως το "Queer Eye for the Straight Guy", που είναι η εκπομπή πάνω στην οποία ήταν βασισμένο και το δικό μας "Fab 5". Παράλληλα, αρχίζουν και κυκλοφορούν τα πρώτα περιοδικά αποκλειστικά για άντρες, όπως το GQ, το Men's Health και το Esquire.

[Πηγή: Economic Observer]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου