23 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 23 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012.
Αν και η επέτειος για την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά των Οθωμανών γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου, ώστε να συμπίπτει με την ημέρα του Ευαγγελισμού, στην πραγματικότητα η επανάσταση ξεκίνησε σαν σήμερα, στις 23 Μαρτίου 1821, με την ύψωση του λαβάρου της επανάστασης στη μονή της Αγίας Λαύρας από τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό και την απελευθέρωση της Καλαμάτας.
Στο Πακιστάν σήμερα είναι εθνική εορτή, με την οποία τιμώνται δύο γεγονότα. Το ένα από αυτά είναι η διακήρυξη της Λαχόρης της 23ης Μαρτίου 1940, με την οποία εκφράστηκε για πρώτη φορά επισήμως το αίτημα για τη δημιουργία ανεξάρτητου μουσουλμανικού κράτους στην περιοχή της βρετανικής Ινδίας. Εξάλλου, σαν σήμερα το 1956, υιοθετήθηκε το πρώτο Σύνταγμα του νέου κράτους, που είχε κερδίσει την ανεξαρτησία του το 1947, κι έτσι το Πακιστάν έγινε η πρώτη ισλαμική δημοκρατία στον κόσμο.
Σήμερα εξάλλου είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Το θέμα της φετινής ημέρας είναι "Ενδυναμώνοντας το μέλλον μας με τον καιρό, το κλίμα και το νερό", ενώ σκοπός είναι να καταδειχθεί πόσο αυτοί οι τρεις παράγοντες επηρεάζουν τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες των ανθρώπινων κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου