26 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 26 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012. Δεν ξέρω τι γεύση σας άφησε η χτεσινή παρέλαση "κεκλεισμένων των θυρών", σίγουρα πάντως ήταν κάτι που δεν τιμά την πολιτική μας εξουσία, η οποία εμμέσως ομολόγησε την αδυναμία της να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του κράτους ακόμα και μια γιορτινή ημέρα υπό το κράτος του φόβου ενδεχόμενων επεισοδίων. Και βέβαια, ο φόβος ήταν για "επεισόδια" τύπου να μαζευτούν πενήντα άτομα και να βρίζουν την πολιτική ελίτ της χώρας και όχι για το ενδεχόμενο να καεί για ακόμα μια φορά το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας ή για συμπλοκές μεταξύ πολιτών. Αν κάποιος ήθελε να κάψει το κέντρο της Αθήνας, θα μπορούσε να το είχε κάνει άνετα χτες , αφού όλη σχεδόν η αστυνομική δύναμη της πόλης είχε μαζευτεί γύρω από την εξέδρα των επισήμων στην πλατεία Συντάγματος. Από την άλλη πάλι, επεισόδια μπορεί να συμβούν οποτεδήποτε και για οποιαδήποτε αιτία. Δηλαδή, η πολιτική εξουσία παραδέχτηκε εμμέσως ότι αν συμβεί κάτι απρόοπτο, αυθόρμητο και μη οργανωμένο οπουδήποτε στην Αθήνα ή σε άλλο σημείο της χώρας, η ίδια δε θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την τάξη με ήπια μέσα, δηλαδή το αυτονόητο; Αν μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει ας το κάνει, γιατί εγώ αδυνατώ.

Ας τα αφήσουμε όμως αυτά. Η σημερινή ημέρα είναι πλούσια σε γιορτές σε όλον τον κόσμο. Ας δούμε μαζί ποιες είναι αυτές.
Στο Μπαγκλαντές σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Τα μεσάνυχτα της 25ης προς 26η Μαρτίου 1971 ο πακιστανικός στρατός εισέβαλε στο Μπαγκλαντές, που εκείνη την εποχή ονομαζόταν Ανατολικό Πακιστάν, ύστερα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από το Πακιστάν. Να σημειωθεί ότι το Πακιστάν, κατά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του το 1947, αποτελείτο από δύο τμήματα, ένα δυτικό και ένα ανατολικό, τα οποία όμως χώριζε μεγάλη απόσταση, όχι μόνο χιλιομετρική αλλά και πολιτιστική, γλωσσική, εθνοτική και οικονομική. Το μόνο κοινό στοιχείο ήταν η μουσουλμανική θρησκεία. Στις 26 Μαρτίου 1971 ξέσπασε ένας πόλεμος που διήρκεσε εννέα μήνες και - χάρη στην εμπλοκή και της Ινδίας - κατέληξε στην αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Μπαγκλαντές.
Στο Μάλι, μια χώρα όπου μόλις προχτές ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, τη σημερινή ημερομηνία έχει καθιερωθεί ο εορτασμός της Ημέρας των Μαρτύρων (γνωστής και με την ονομασία "Ημέρα της Δημοκρατίας"). Σαν σήμερα, το 1991 ανατράπηκε ο δικτάτορας Μουσά Τραορέ ύστερα από τη σφαγή εκατοντάδων φοιτητών και άλλων διαδηλωτών τέσσερις μέρες νωρίτερα, στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος που είχε εγκαθιδρύσει στη χώρα ο Τραορέ από το Νοέμβριο του 1968. Ειρωνικό δεν είναι;
Αν είχατε την τύχη να βρισκόσασταν σήμερα στη Χαβάη θα διαπιστώνατε ότι τα εξωτικά αυτά νησιά σήμερα έχουν μια ξεχωριστή αργία, στην οποία θυμούνται τον πρίγκηπα Jonah Kuhio Kalanianaole, διάδοχο του θρόνου της Χαβαής. Ο Kalanianaole γεννήθηκε σαν σήμερα το 1871, όταν ακόμα η περιοχή των ήταν ανεξάρτητο βασίλειο, ενώ πολλά χρόνια αργότερα ως μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου κατόρθωσε σημαντικά επιτεύγματα υπέρ των πολιτών της Χαβαής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου