29 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Έξι ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε στις κινηματογραφικές αίθουσες, τέσσερις μυθοπλασίας και δύο ντοκιμαντέρ. Μεταξύ αυτών είναι η γαλλική ταινία "Άθικτοι", η οποία έσπασε τα ταμεία στη Γαλλία και έγινε η δεύτερη πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών στη χώρα αυτή, ενώ σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου προβάλλεται αυτήν την περίοδο. Παγκόσμια πρεμιέρα έχει η ταινία "Η οργή των Τιτάνων", το σίκουελ της ταινίας "Τιτανομαχία" που είδαμε πριν δύο χρόνια. Επίσης, στις αίθουσες βγαίνουν δύο ακόμη ευρωπαϊκές παραγωγές, το "Εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ" και η "Γυναίκα του πέμπτου". Στα ντοκιμαντέρ της εβδομάδες, το ένα είναι ελληνική παραγωγή με θέμα την καθημερινότητα των αστυνομικών που εργάζονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων άμεσης Δράσης της Αττικής, ενώ το δεύτερο αφηγείται την περσινή εξέγερση στην Τυνησία, η οποία άναψε το φυτίλι για σειρά εξεγέρσεων και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο.



Άθικτοι, Intouchables (κωμωδία, Γαλλία)
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Olivier Nakache, Éric Toledano/ Πρωταγωνιστούν: François Cluzet, Omar Sy
Υπόθεση: Το σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Φιλίπ, ενός δισεκατομμυριούχου αριστοκράτη, ο οποίος έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο, επιλέγει για βοηθό του στην καθημερινότητα, τον Ντρίς, τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μαύρο νεαρό, από τις φτωχές συνοικίες στα προάστια του Παρισιού. Δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται και παρόλες τις διαφορές τους οι πρωταγωνιστές μοιράζονται μια αληθινή φιλία, κωμική και δυνατή, χαρίζοντας γέλιο αλλά και γνήσια συγκίνηση, με ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως μόνο αστείο δεν φαντάζει.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 8.4/10 (από 16.796 χρήστες)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 6.5/10 
ΕΘΝΟΣ: 6/10 
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 4/5 
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 7.5/10

Η οργή των Τιτάνων, Wrath Of The Titans (φαντασίας, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία: Jonathan Liebesman/ Πρωταγωνιστούν: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes
Υπόθεση: Μια δεκαετία μετά την ηρωική του νίκη επί του τερατώδους Κράκεν, ο Περσέας – ο ημίθεος γιος του Δία – προσπαθεί να ζήσει μια ήσυχη ζωή ως ψαράς σε ένα μικρό χωριό, έχοντας αναλάβει την πλήρη φροντίδα του μονάκριβου δεκάχρονου γιου του, Ήλιου. Αυτό που δεν γνωρίζει ο Περσέας όμως, είναι ότι έχει ξεσπάσει μια τεράστια μάχη επιβολής ανάμεσα στους θεούς που πρόκειται πολύ σύντομα να απειλήσει την ειδυλλιακή ζωή του. Επικίνδυνα αποδυναμωμένοι από την έλλειψη πίστης της ανθρωπότητας, οι θεοί αρχίζουν να χάνουν όχι μόνο την αθανασία τους, αλλά και τον έλεγχο επί των φυλακισμένων Τιτάνων και του τρομερού αρχηγού τους, Κρόνου – πατέρα των επί μακρώ κυρίαρχων αδερφών Δία, Άδη και Ποσειδώνα. Η τριάδα ανέτρεψε τον ισχυρό πατέρα της πριν από πολλά χρόνια, ρίχνοντας τον στην άβυσσο των Ταρτάρων, ένα μπουντρούμι που βρίσκεται στα βάθη του Κάτω Κόσμου. Ο Περσέας, δεν μπορεί να αγνοήσει τη φύση του καθώς ο Άδης, μαζί με τον Άρη, συμμαχούν με τον Κρόνο προκειμένου να αιχμαλωτίσουν τον Δία. Η δύναμη των Τιτάνων αυξάνεται, ενώ οι θεϊκές δυνάμεις του Δία αρχίζουν να εξασθενούν... με αποτέλεσμα να επικρατήσει το χάος. Με τη βοήθεια της βασίλισσας Ανδρομέδας, του ημίθεου γιου του Ποσειδώνα, Αγήνορα, και του έκπτωτου θεού Ήφαιστου, ο Περσέας θα ξεκινήσει μια επικίνδυνη αποστολή στον Κάτω Κόσμο για να γλιτώσει τον Δία, να ανατρέψει τους Τιτάνες και να σώσει την ανθρωπότητα.
Οι βαθμολογίες:
RottenTomatoes.com: 4.7/10 (κριτικοί)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 0/10 
ΕΘΝΟΣ: 3/10 
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1.5/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 5/10, Λεχουρίτης (1/10)
 
 
Εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ, The Best Exotic Marigold Hotel (κωμωδία-δράμα, Ην. Βασίλειο)
Σκηνοθεσία: John Madden/ Πρωταγωνιστούν: Judi Dench, Bill Nighy
Υπόθεση: Ένα γκρουπ Βρετανών συνταξιούχων αποφασίζουν να "επενδύσουν" τη σύνταξή τους στην λιγότερο ακριβή και φαινομενικά εξωτική Ινδία. Έχοντας δελεαστεί από διαφημίσεις για το πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο Marigold και έχοντας οραματιστεί μια άνετη ζωή, φτάνουν εκεί και ανακαλύπτουν ότι το ξενοδοχείο αποτελεί πλέον "μια σκιά του εαυτού του". Αν και το νέο τους περιβάλλον είναι λιγότερο πολυτελές απ' ό,τι περίμεναν, όλοι αλλάζουν για πάντα μέσα από τις κοινές τους εμπειρίες, ανακαλύπτοντας πως η ζωή και ο έρωτας μπορούν να ξεκινήσουν από την αρχή όταν αφήνεις πίσω το παρελθόν.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.5/10 (από 1.940 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 6.5/10 (κριτικοί)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 4/10 
ΕΘΝΟΣ: 6/10 
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 4/5 
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 6/10
  
Η γυναίκα του πέμπτου, The Woman In The Fifth (μυστηρίου, Γαλλία- Ην.Βασίλειο-Πολωνία)
Σκηνοθεσία: Pawel Pawlikowski/ Πρωταγωνιστούν: Ethan Hawke, Kristin Scott Thomas
Υπόθεση: Ο Αμερικανός συγγραφέας Τομ Ρικς έρχεται στο Παρίσι αποφασισμένος να διεκδικήσει την παλιά του ζωή και να ξανακερδίσει την αγάπη της γυναίκας και της κόρης του. Τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελε και καταλήγει σε ένα υποβαθμισμένο ξενοδοχείο των προαστίων, αναγκασμένος να δουλεύει σαν νυχτοφύλακας για να κερδίσει τα προς το ζην. Τότε γνωρίζει τη Μάργκιτ, μια όμορφη αλλά μυστηριώδη ξένη. Η έντονη και παθιασμένη σχέση τους, όμως, δείχνει να πυροδοτεί μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα, σαν να υπάρχει μια σκοτεινή δύναμη που να ελέγχει ολόκληρη τη ζωή του.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6/10 (από 224 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 6.1/10 (κριτικοί)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 6.5/10 
ΕΘΝΟΣ: 5/10 
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1.5/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 5.5/10

100 (Αλεξάνδρας 173, Αθήνα) (ντοκιμαντέρ, Ελλάδα)
Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ρήγας
Υπόθεση: Η ταινία σκιαγραφεί την καθημερινότητα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης Αττικής. Η ταινία αποτελεί ένα διάλογο ανάμεσα στις κλήσεις των πολιτών που χρειάζονται την Άμεση Δράση και στην προσπάθεια διαχείρισης των κλήσεων αυτών. Μέσα από τον διάλογο αυτό ο θεατής κατανοεί πως όσα συμβαίνουν σχετίζονται με την κοινωνική αδικία, την φτώχεια, την κοινωνική βία και την κατάχρηση της εξουσίας.
Οι βαθμολογίες:
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 6.5/10 
ΕΘΝΟΣ: 6/10 
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 6/10
 

No More Fear, La Khaoufa Baada Al'Yaoum (ντοκιμαντέρ, Τυνησία)
Σκηνοθεσία:    Mourad Ben Cheikh
Υπόθεση: Μετά την αυτοπυρπόληση του πλανόδιου πωλητή Μοχάμεντ Μπουαζίζι στην πόλη Σιντί Μπουαζίντ, ο λαός της Τυνησίας ξεκίνησε μια επανάσταση που θα έδινε τέλος στην 24χρονη δικτατορία του προέδρου Μπεν Άλι και θα πυροδοτούσε εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, που κωδικοποιήθηκαν ως Αραβική Άνοιξη. Ένας ακτιβιστής στην ταινία αναφέρει: «Αυτή η επανάσταση δεν είναι το αποτέλεσμα της ένδειας, αλλά μια κραυγή απόγνωσης που αρθρώνεται από μια γενιά πτυχιούχων. Δεν είναι ούτε το ψωμί ούτε η επανάσταση του γιασεμιού. Τα γιασεμιά δεν φέρνουν το θάνατο, δε δημιουργούν μάρτυρες. Είναι η επανάσταση της πίστης ενός λαού. Ποτέ ξανά δε θα φοβηθούμε αυτή τη νέα Τυνησία»! Αυτό το σχόλιο συνοψίζει τον τρόπο σκέψης των Τυνήσιων. Τον τρόπο σκέψης της νεολαίας που έκανε την πρώτη επανάσταση της ψηφιακής εποχής, όπως και των μεγαλύτερων που πάντα αψηφούσαν το φόβο, για να αντισταθούν στο ζυγό της δικτατορίας.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com : 7/10 (από 11 χρήστες)
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος):2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 4/10

Αναφέρονται οι βαθμολογίες μόνο για όσες ταινίες έχουν αξιολογηθεί από τους κριτικούς ή το κοινό.
Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου