28 Μαρτίου 2012

5 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Προκειμένου να μην το βάλει ακόμα και.. ο σκύλος σου στα πόδια από την κακοσμία, διάβασε τι πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις την αναπνοή σου δροσερή και φρέσκια.

Η κακοσμία του στόματος αποτελεί εφιάλτη για πολύ κόσμο που τρέμει στην ιδέα ότι ενδέχεται να ξυπνήσει το πρωί δίπλα στο νέο ή στη νέα του σύντροφο και από το στόμα να βγαίνει μια μυρωδιά ικανή να σκοτώσει ακόμα κι άλογο. Η αιτία του κακού εντοπίζεται σε συγκεκριμένες τροφές, όπως για παράδειγμα στη ζάχαρη ή στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η κατάποση των οποίων οδηγεί τα βακτήρια του στόματος να διασπάσουν τις πρωτεΐνες απελευθερώνοντας θειούχες ενώσεις, οι οποίες ευθύνονται εν τέλει για την κακοσμία. Η λύση δεν είναι φυσικά το να αφαιρέσουμε το γάλα και τα παράγωγά του από το καθημερινό μας διαιτολόγιο, αλλά υπάρχουν άλλα πιο βολικά μέσα καταπολέμησης της κακοσμίας του στόματος. Δείτε 5 από αυτά:
1. Το νερό. Το οξυγόνο αποτελεί τον ορκισμένο εχθρό των βακτηρίων και βρίσκεται άφθονο στο σάλιο μας. Πίνοντας νερό παράγουμε περισσότερο σάλιο, κάτι που σημαίνει περισσότερο οξυγόνο κι έτσι ουδετεροποιείται η μυρωδιά της αναπνοής. Σε περίπτωση που παίρνετε φάρμακα που προκαλούν ξηροστομία, όπως αντικαταθλιπτικά, αντισταμινικά και χαπάκια για την αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να αυξήσετε την ημερήσια κατανάλωση νερού, δηλαδή πάνω από οκτώ ποτήρια που είναι το ενδεδειγμένο, για να καταπολεμηθεί δραστικά η κακοσμία του στόματος.
2.  Τα λαχανικά. Τα ινώδη λαχανικά, όπως το σέλινο και τα αγγούρια, προκαλούν επίσης αύξηση του σάλιου στο στόμα υπερνικώντας τα οσμηρά βακτήρια. Ένα μικρό τρικ που μπορείτε να κάνετε, είναι να βάλετε μια φέτα αγγουριού στο στόμα, μεταξύ γλώσσας και ουρανίσκου, και να την κρατήσετε εκεί για 90 δευτερόλεπτα. Το στόμα σας θα γεμίσει φρεσκάδα. Επίσης, τα τραγανά λαχανικά βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια και τα ούλα, που επίσης ευθύνεται για τη στοματική κακοσμία. Εξίσου ευεργετικά αποτέλεσμα με τα λαχανικά έχει και ο μαϊντανός.
3. Το πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν προσωρινά τις θειούχες ενώσεις του στόματος, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια που δημοσιεύτηκε το 2007. Ακριβώς επειδή τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ισχυρά, θα πρέπει να φροντίσετε να καταναλώσετε το τσάι αμέσως μετά την κατανάλωση της "ύποπτης" τροφής και φυσικά, δεν πρέπει να προσθέσετε σε αυτό ζάχαρη ή γάλα. Ακόμα μία ευεργετική επίδραση του πράσινου τσαγιού είναι ότι βοηθάει πολύ στην πρόληψη των ασθενειών των ούλων.
4. Η μαστίχα χωρίς ζάχαρη. Ένα κομμάτι μαστίχας βοηθά το στόμα να παράγει δέκα φορές περισσότερο σάλο απ' ότι συνήθως. Αν όμως η μαστίχα έχει ζάχαρη, το σάλιο που παράγεται θα αντισταθμίζεται από τα βακτήρια που απελευθερώνουν θειούχες ενώσεις, και τα οποία η ζάχαρη τα θρέφει. Αν το συγκεκριμένο είδος μαστίχας δεν το αντέχει ο οργανισμός σας, ακολουθείστε μία άλλη λύση ή ξεκινήστε το χαλαρά.
5. Το στοματικό διάλυμα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρία, ορισμένα στοματικά διαλύματα όχι μόνο αφήνουν ευχάριστη και δροσερή αναπνοή αλλά επιπλέον περιέχουν αντισηπτικές ουσίες για τη μείωση της πλάκας και την καταπολέμηση της ουλίτιδας, που επίσης ευθύνονται για την κακοσμία. Αν το στοματικό διάλυμα καίει το στόμα σας, μπορείτε να επιλέξετε διάλυμα χωρίς αλκοόλη ή να το αραιώσετε σε λίγο νερό, αλλά θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά το βραδινό βούρτσισμα των δοντιών, ετοιμαστείτε να αποχαιρετήσετε για πάντα την πρωινή κακοσμία, αρκεί να κάνετε γαργάρες τουλάχιστον για 30 δευτερόλεπτα, ώστε να εξαφανίσετε τελείως τα βακτηρίδια που βρίσκονται στο λαιμό και στο πίσω μέρος τς γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου