2 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 2 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012.σήμερα έχουν γενέθλια δύο ηθοποιοί που έγιναν διάσημοι χάρη στους τηλεοπτικούς τους ρόλους: ο Ζάκαρι Κουίντο, πιο γνωστός ως Σάιλαρ στη σειρά φαντασίας "Heroes" (αλλά και από τη συμμετοχή του στο ριμέικ του Σταρ Τρεκ το 2009), ο οποίος γίνεται σήμερα 35 ετών, και ο Γουέντγουορθ Μίλερ, ή αλλιώς ο Μάικλ Σκόφιλντ του "Prison Break", ο οποίος σήμερα γίνεται 40 ετών, παρόλο που φαίνεται πολύ μικρότερος. Γενέθλια έχει σήμερα και ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, ο τελευταίος μονάρχης της Ελλάδας, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1940. Η 2α Ιουνίου πάντως αποτελεί σημείο αναφοράς και για δύο άλλες μοναρχίες σηματοδοτώντας το τέλος της μιας και το αποκορύφωμα της δόξας της δεύτερης.
Στην Ιταλία σήμερα γιορτάζεται ως εθνική εορτή η Ημέρα της Δημοκρατίας (Festa della Repubblica), με αφορμή την επέτειο από το δημοψήφισμα της 2ας Ιουνίου 1946, όταν ο ιταλικός λαός ψήφισε υπέρ της εγκαθίδρυσης αβασίλευτου δημοκρατικού πολιτεύματος (σε ποσοστό 54.3%) τερματίζοντας τη βασιλεία του Οίκου της Σαβοΐας. Σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα (στις 9 Μαΐου), ο μέχρι τότε βασιλιάς Βίκτορ Εμμανουήλ ο Γ', σε βάρος του οποίου είχε καταλογιστεί η παθητική στάση που επέδειξε απέναντι στο φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, παραιτήθηκε υπέρ του γιου του, Ουμβέρτου Β', όμως η κίνηση αυτή δε στάθηκε ικανή να σώσει το κύρος του θρόνου. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αποδοχή του μοναρχικού θεσμού σημειώθηκε στη νότιο Ιταλία, παρόλο που ο οίκος της Σαβοΐας είχε ρίζες στη βορειοανατολική Ιταλία (και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Σαβοΐας, που εν τω μεταξύ είχε περιέλθει στη Γαλλία).
Στο Μπουτάν  σήμερα τιμούν την επέτειο από την ενθρόνιση του Jigme Singye Wangchuck, του τέταρτου βασιλιά της χώρας, ο οποίος κυβέρνησε από το 1974 μέχρι το 2006, οπότε απεβίωσε. Θεωρείται ότι συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό της χώρας προωθώντας σειρά μεταρρυθμίσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου