2 Ιουνίου 2012

ΑΛΑΤΑ ΜΠΑΝΙΟΥ: ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ


Η πρόσφατη περίπτωση του 31χρονου Rudy Eugene από τη Φλόριντα, του ανθρώπου που επιτέθηκε σε άστεγο στο Μαϊάμι επιδεικνύοντας κανιβαλική συμπεριφορά, έφερε για ακόμη μία φορά στην επιφάνεια το ζήτημα των "αλάτων μπάνιου", μιας πολύ δραστικής ναρκωτικής ουσίας, η οποία εξελίσσεται σε μάστιγα στις ΗΠΑ. 
Η DEA, η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών, έχει επιβάλλει τον τελευταίο χρόνο απαγόρευση στην κυκλοφορία των τριών βασικών χημικών συστατικών του νέου αυτού ναρκωτικού, επιδιώκοντας να ελέγξει την κατάσταση. Οι τρεις απαγορευμένες χημικές ουσίες είναι η μεφεδρόνη, η μεθυλόνη και η MDVP. Μεμονωμένες οι ουσίες δεν είναι επικίνδυνες, μπορούν όμως να γίνουν εφόσον χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή σύνθετων ναρκωτικών ουσιών, κάτι που δεν είναι δύσκολο να συμβεί, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της DEA. Μάλιστα, ο "εφιάλτης" της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών είναι η ευκολία παρασκευής νέων ναρκωτικών προϊόντων με βάση τα συγκεκριμένα χημικά στοιχεία, τα οποία τυπικά θα μπορούν να θεωρηθούν νόμιμα, παρά την απαγόρευση που ισχύει. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας καλός φαρμακοποιός με ελάχιστους ηθικούς φραγμούς, ο οποίος να μπορεί να πειράξει τη μοριακή τους δομή.
Στην περίπτωση του 31χρονου "κανίβαλου" δεν έχει βέβαια εξακριβωθεί μέχρι στιγμής η επήρεια των αλάτων μπάνιου, καθώς δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης, ωστόσο ο άνδρας παρουσίασε όλα τα ύποπτα συμπτώματα, όπως μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος, βίαιη συμπεριφορά και αφύσικα μεγάλη σωματική δύναμη. Τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι διέγερση, παράνοια, επιληπτικές κρίσεις, υψηλή συχνότητα καρδιακού ρυθμού και υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τις αναφορές στην DEA, πρόκειται για διεγερτικά ή παραισθησιογόνα ναρκωτικά, ενώ συχνά εμφανίζονται ως απομιμήσεις χαπιών έκστασι ή LSD. Αυτό που τρομάζει κυρίως τη δίωξη ναρκωτικών είναι η ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να βρει τα άλατα μπάνιου, ακόμη και σε κάβες, σε βενζινάδικα και σε άλλα μαγαζιά εύκολης προσβασιμότητας, ακόμα και από πλανόδιους στο δρόμο. Η δε ονομασία τους είναι προφανώς παραπλανητική. Δεν πρόκειται για πραγματικά άλατα μπάνιου, αυτά που χρησιμοποιούμε κάνοντας σπα, αλλά ο όρος χρησιμοποιείται μάλλον καταχρηστικά. Ούτε βέβαια μπορεί να ισχυριστεί κάποιος χρήστης ότι δεν ήξερε ότι έκανε χρήση ναρκωτικών, αν και πολλοί είναι εκείνοι που δε γνωρίζουν πλήρως τις παρενέργειες που έχουν. Η πρόσληψη τους από τον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: με μυτιές, με ενέσεις ή ακόμα και από το στόμα. Αποτελούν πραγματικό πονοκέφαλο για τις διωκτικές αρχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην προσπάθεια καταπολέμησης τους: την ανευθυνότητα εκείνων, που μπροστά στο βωμό του χρήματος  και του εύκολου κέρδους δέχονται ελαφρά τη καρδιά να θυσιάσουν ζωές ανθρώπων που, κατά κανόνα, σηκώνουν το βάρος των δικών τους εσωτερικών αντιφάσεων, όσων δηλαδή αποτελούν τα "εύκολα θύματα". 
Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να διαβάσετε παλιότερο αφιέρωμα στα άλατα μπάνιου, με αναφορά σε άλλες περιπτώσεις χρηστών που προέβησαν σε ασύλληπτες παραβατικές συμπεριφορές.
Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία του 31χρονου Rudy Eugene, του αποκαλούμενου και ως "κανίβαλου του Μαϊάμι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου