5 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 5 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012
Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αντικείμενο των φετινών εορτασμών είναι η προώθηση της ιδέας για μια "πράσινη οικονομία", η οποία θα συνδυάζει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής ισότητας με την προστασία του περιβάλλοντος. 
Η Δημοκρατία της Ισημερινής Γουινέας είναι ένα μικρότερο κράτος της ηπειρωτικής Αφρικής, άγνωστο στους περισσότερους. Η ονομασία του είναι αρκετά ειρωνική, καθώς ούτε στον Ισημερινό βρίσκεται ούτε δημοκρατική διακυβέρνηση διαθέτει. Σήμερα, στη χώρα αυτή γιορτάζεται η Ημέρα του Προέδρου ή τα γενέθλια του Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπαζόνγκο, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 1979,  ενώ εκλέγεται με ποσοστά που κυμαίνονται από 90 μέχρι και 100%! Στο παρελθόν έχει προβεί σε δηλώσεις, όπως "Ποιο δικαίωμα έχει η αντιπολίτευση να κριτικάρει τις ενέργειες της κυβέρνησης" , ενώ το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας τον έχει αποκαλέσει ακόμα και "θεό". Νομίζω ότι οι κάτοικοι της χώρας σήμερα δε θα έπρεπε να γιορτάζουν, αλλά να ντρέπονται για τον δικτάτορα τους.
Μπορεί η Ισημερινή Γουινέα να είναι το μικρότερο κράτος της ηπειρωτικής Αφρικής, ωστόσο το μικρότερο σε πληθυσμό κράτος της Αφρικής συνολικά είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σεϋχελλών, βόρεια της Μαδαγασκάρης. Η χώρα, οι κάτοικοι της οποίας απολαμβάνουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ όλων των αφρικανικών λαών, σήμερα γιορτάζουν την επέτειο από την απελευθέρωση της χώρας από τους Βρετανούς σαν σήμερα το 1977. 
Στη Δανία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος, η οποία προβάλλεται - μάλλον καταχρηστικά - και ως "ημέρα ανεξαρτησίας". Με το Σύνταγμα της 5ης Ιουνίου 1849 ολοκληρώθηκε η μακραίωνη περίοδος της απόλυτης μοναρχίας και η χώρα πέρασε σε μια νέα περίοδο της Ιστορίας περισσότερο δημοκρατική. Εξάλλου, σαν σήμερα το 1953 υπογράφηκε και το σήμερα ισχύον Σύνταγμα της Δανίας, το οποίο περιορίζει έτι περαιτέρω τη βασιλική εξουσία. Για κάποιο λόγο, που δεν έχω καταφέρει να διευκρινίσω, σήμερα είναι και η Ημέρα του Πατέρα στη συγκεκριμένη χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου