4 Ιουνίου 2012

ΣΟΚ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ... ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ!


Είναι η ώρα του διαλείμματος στο δημοτικό σχολείο Μπομπένγκα, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Μπατούντου στα δυτικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Οι μαθητές πλημμυρίζουν την αυλή του σχολείου, μαζεύονται κάτω από τη σκιά των μάνγκο και βγάζουν από την τσέπη τους μικρά σακουλάκια καπνού, τα οποία και μοιράζονται με τους συμμαθητές τους καπνίζοντας όλοι μαζί.  
Ο αυτοκαταστροφικός εθισμός των μαθητών στο κάπνισμα είναι αναμφίβολα κάτι που δυστυχώς το συναντά κανείς σε όλα τα κράτη, κυρίως σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι τουαλέτες των γυμνασίων και λυκείων είναι τα πιο διαδεδομένα καπνιστήρια μεταξύ των Ελλήνων εφήβων, όμως η βασική διαφορά με τη χώρα της κεντρικής Αφρικής είναι ότι εκεί το κάπνισμα των μαθητών γίνεται δημόσια, στην αυλή του σχολείου, και μάλιστα κανείς δε διαμαρτύρεται. Για τους κατοίκους της χώρας το κάπνισμα είναι κάτι περισσότερο από μια ένοχη απόλαυση, καθώς θεωρούν ότι... θεραπεύει το κρυολόγημα και τον πονοκέφαλο. Πρόκειται για μια στρεβλή και πέραν κάθε ιατρικής λογικής πρακτική που πέρασε από τη μια γενιά στην άλλη - "κατά μάνα κατά κύρη", όπως λέει και μια ελληνική παροιμία. Ένας μεγαλύτερος μαθητής, ο Τζάκσον, παραδέχεται στο δημοσιογράφο του αφρικανικού πρακτορείου ειδήσεων Syfia ότι οι γονείς του του έδιναν καπνό από την ηλικία των 12 ετών ως θεραπευτικό για το κρυολόγημα, μέχρι που εθίστηκε στον καπνό, αν και - όπως δηλώνει - προτιμά τον καπνό σοκολάτας. Μια άλλη κοπέλα έχει φέρει μαζί της μια γκρίζα σκόνη, ένα μείγμα καπνού, φύλλων τέφρας και άγριων ριζών, την οποία προσφέρει στις συμμαθήτριες της, να την σνιφάρουν παρέα.
Εξάλλου, πολλές εταιρίες παραγωγής καπνού χρησιμοποιούν τα παιδιά και ως... πειραματόζωα, για να ελέγξουν την ποιότητα του προϊόντος που σκοπεύουν να διαθέσουν στην αγορά. Ο Εμπόμα, ένας έμπορος καπνού, παραδέχεται ότι η 16χρονη πλέον κόρη του τον βοηθάει εδώ και πολλά χρόνια στο ψήσιμο, στο άλεσμα και στο κοσκίνισμα του καπνού, ενώ στο τέλος το νεαρό κορίτσι δοκιμάζει το προϊόν για να εξακριβωθεί ότι ο καπνός είναι όντως καλής ποιότητας. Είναι βέβαια περιττό να σημειωθεί ότι στη ηλικία των 16 ετών το κορίτσι έχει ήδη εθιστεί στο κάπνισμα. Άλλωστε, ο καπνός δεν κοστίζει ακριβά, μόλις 0.05 δολάρια και οι έμποροι κάνουν καθημερινά τρελές πωλήσεις. 
Οι γιατροί πάντως προειδοποιούν: Οι γονείς δεν πρέπει να δοκιμάζουν να ξεβουλώσουν τις μύτες των παιδιών με τον καπνό. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, η οποία σε μικρές δόσεις προκαλεί αίσθημα ευφορίας, ανακουφίζει από την κόπωση και αυξάνει την αρτηριακή πίεση, όμως η επανειλημμένη εισπνοή σε ισχυρές δόσεις προκαλεί εθισμό, κάτι που επιβαρύνει τον ευαίσθητο οργανισμό των παιδιών. Πώς όμως να μπορέσουν να αποφύγουν τα παιδιά τον πειρασμό, όταν στην ουσία είναι οι ίδιοι οι γονείς, ακόμα και οι δάσκαλοι που δίνουν το κακό παράδειγμα; Ένας δάσκαλος του σχολείου Μπομπένγκα παραδέχεται ότι συχνά ανταλλάσσει σκόνη με τους μαθητές του. Όπως αναρωτιέται κι ένας μαθητής, "αφού το κάνουν οι ενήλικες, γιατί όχι κι εμείς". Πώς να εξηγήσεις του παιδιού αυτού ότι οι γονείς και οι δάσκαλοι του αντί να του προσφέρουν τα απαιτούμενα εφόδια ζωής του προσφέρουν έναν αργό θάνατο...

[Πηγή: Syfia International]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου