3 Ιουνίου 2012

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο "ΚΑΝΙΒΑΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΪΑΜΙ"

Ο τόπος του πρωτοφανούς, φρικτού εγκλήματος. Κατά τη γνώμη μου,  οι φωτογραφίες του δράστη  ή του θύματος δε θα εξυπηρετούσαν τίποτε περισσότερο από την ικανοποίηση μιας άνευ ουσίας ανθρώπινης περιέργειας και γι' αυτό δεν τις περιλαμβάνω στην ανάρτησή μου.

"Πρόκειται να σκοτώσει αυτόν τον άνθρωπο, μιλάω σοβαρά" έλεγε στο τηλεφώνημα του ο αυτόπτης μάρτυρας που ειδοποίησε το πρωί του περασμένου Σαββάτου την αστυνομία της Φλόριντα για την αποτρόπαια εγκληματική επίθεση του 31χρονου Rudy Eugene, ο οποίος εμφάνισε κανιβαλικές τάσεις επιτιθέμενος γυμνός σε έναν άστεγο στην περιοχή του Μαϊάμι. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας σοκ σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τι όμως συνέβη το μοιραίο μεσημέρι της 26ης Μαΐου και ποιο είναι το προφίλ του δράστη, που εν τω μεταξύ έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού;
Σύμφωνα με τα στοιχεία έγιναν γνωστά, το προηγούμενο βράδυ ο 31χρονος άνδρας το είχε περάσει παρέα με την κοπέλα του στους Κήπους του Μαϊάμι και εν συνεχεία στο σπίτι της. Το πρωινό του Σαββάτου, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, ο Eugene έφυγε με σκοπό να συναντήσει κάποιον φίλο του, σύμφωνα με τη μαρτυρία της κοπέλας του, η οποία μάλιστα κατέθεσε ότι το τελευταίο πράγμα που έκανε ο Eugene πριν φύγει, ήταν να φιλήσει τη Βίβλο. Οδηγούσε το αυτοκίνητό του, ένα μοβ Σεντάν, κινούμενος στη Νότια Παραλία του Μαϊάμι, όταν σε κάποιο σημείο το παράτησε και συνέχισε τη διαδρομή πεζός, ενώ σταδιακά έβγαζε τα ρούχα του, τα οποία παρατούσε δεξιά κι αριστερά. Η κοπέλα του κατέθεσε ότι της είχε τηλεφωνήσει λέγοντάς της ότι το αμάξι του χάλασε και θα αργούσε να επιστρέψει στο σπίτι. Ένας αυτόπτης μάρτυρας τον παρομοίασε με τα ζόμπι της σειράς "Walking Dead", ενώ άλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι έβρισκαν διασκεδαστικό το θέαμα που παρουσίαζε ο νεαρός άνδρας. Τα όποια γέλια όμως κόπηκαν γύρω στις 2 το μεσημέρι, όταν ο Eugene επιτέθηκε απρόκλητα στον 65χρονο Ronald Poppo, ο οποίος δροσιζόταν.καθισμένος σε μια σκιά στην άκρη του δρόμου.Τον γρονθοκόπησε βίαια, του έβγαλε τα ρούχα και άρχισε να τρώει το πρόσωπό του σε μια πρωτοφανής αγριότητας επίθεση που κράτησε 18 ολόκληρα λεπτά. 
Το θύμα της επίθεσης ο 65χρονος άστεγος άντρας, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Τζάκσον Μεμόριαλ του Μαϊάμι. Ακόμη κι αν καταφέρει να επιβιώσει όμως, το πρόσωπο του θα είναι αγνώριστο, καθώς έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το ένα μάτι  του άτυχου άνδρα έχει καταστραφεί, ενδεχομένως και το δεύτερο, ενώ έχει φαγωθεί η μύτη αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα του δέρματος του προσώπου του. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 65χρονος Poppo "δεν έχει ούτε μέτωπο, ούτε μύτη, ούτε στόμα". Το μόνο - σχετικά - καθησυχαστικό είναι ότι φαίνεται να έχουν υποστεί μικρή φθορά τα οστά του προσώπου του. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κόστος των εγχειρήσεων που θα απαιτηθούν για να μπορέσει ο άνθρωπος να αποκτήσει και πάλι πρόσωπο, υπολογίζεται στα 100.000 με 200.000 δολάρια, ποσό το οποίο θα καλυφθεί από την κομητεία Ντάντε, η νομοθεσία της οποίας προνοεί για την κάλυψη των ιατρικών εξόδων όσων είναι άποροι. 
Αντίθετα, ο άνθρωπος που του επιτέθηκε, σκοτώθηκε από τον αστυνομικό που έσπευσε στον τόπο του εγκλήματος πυροβολώντας τον, καθώς εκείνος δεν υπάκουε στα κελεύσματα του για να παραδοθεί. Ο Eugene είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν για κατοχή μαριχουάνας και για πώληση ναρκωτικών κοντά σε σχολείο, κάτι που ενισχύει το ενδεχόμενο να τελούσε υπό την επήρεια δραστικών ναρκωτικών ουσιών, όπως τα άλατα μπάνιου, κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι αρχές αξιολογώντας την πρωτόγνωρα βίαιη επιθετική συμπεριφορά του νεκρού πλέον άνδρα, αν και εκκρεμούν τα αποτελέσματα των τοξικολογικων εξετάσεων. Ο Eugene υπήρξε κατά το παρελθόν παντρεμένος για μια διετία, από το 2005 έως το 2007, ενώ από το γάμο του εκείνο δεν απέκτησε παιδιά. Όσοι των γνώριζαν, μιλούν για έναν καλό άνθρωπο και φίλο, πρόθυμο να βοηθήσει τους άλλους, ο οποίος ουδέποτε επέδειξε μία τόσο βίαιη συμπεριφορά, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι κατά το παρελθόν απείλησε τη μητέρα του ύστερα από διένεξη που είχε μαζί της. 
Σύμφωνα με τον πατριό του, τον άνθρωπο που τον μεγάλωσε, όταν ήταν μικρός, ο Eugene ήθελε να γίνει αθλητής του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, ενώ συμμετείχε και στην ομάδα του σχολείου του. Εκείνο όμως που τον ενοχλούσε ήταν που δε γνώριζε τίποτα για τον βιολογικό του πατέρα, ο οποίος   είχε πεθάνει χωρίς να τον γνωρίσει ποτέ. Μετά το σχολείο, ο Eugene έκανε διάφορες δουλειές για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, ενώ όλοι τον χαρακτήριζαν ως ιδιαίτερα εργατικό. Κάποιες μαρτυρίες υποστηρίζουν ότι ο Eugene εθεάθη να κυκλοφορεί γυμνός στο ίδιο σημείο μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ ένα στενός του φίλος αποκάλυψε ότι ο δράστης του είχε εξομολογηθεί λίγες μέρες νωρίτερα ότι ένιωθε μελαγχολικός και ότι μάλιστα σκεφτόταν να βάλει ακόμα και τέλος στη ζωή του. Η κοπέλα του νεκρού δράστη πάντως δηλώνει ότι ο φίλος της ήταν κοντά στο Θεό, διάβαζε συχνά της Βίβλο, ενώ ως πιθανή εξήγηση της συμπεριφοράς αναφέρει το ότι μάλλον βρισκόταν υπό την επήρεια... βουντού, υπενθυμίζοντας ότι ο Eugene καταγόταν από την Αϊτή, εκτίμηση που όμως απορρίπτεται κατηγορηματικά από τον πατριό του.. Η στενή σχέση του δράστη με τη θρησκεία επιβεβαιώνεται και από άλλες μαρτυρίες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης παρακολουθούσε τον τελευταίο καιρό μαθήματα μελέτης της Βίβλου, κάτι που μάλλον ενισχύει την εκτίμηση ότι τελούσε όντως υπό την επήρεια εξαιρετικά επικίνδυνων παραισθησιογόνων ναρκωτικών, όπως τα άλατα μπάνιου, ο "δαίμονας" από τον οποίο ο Eugene πάλευε μάταια να ξεφύγει. 
Το πιο αποκρουστικό όλων όμως είναι η εκμετάλλευση του φρικτού αυτού εγκλήματος από ορισμένους που βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν χρήματα. Το σημείο της επίθεσης έγινε ήδη τουριστικό αξιοθέατο, μία από τις πολλές στάσεις στα πλαίσια μιας εξωφρενικής περιοδείας με λεωφορείο σε μέρη της πόλης του Μαϊάμι που αποτέλεσαν τόπους τέλεσης εγκληματικών πράξεων, όπως το σπίτι του Αλ Καπόνε, το σημείο όπου έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην αμερικανού Προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ, την έπαυλη όπου δολοφονήθηκε ο Τζιάνι Βερσάτσε κλπ. Με τα φρικιαστικά γεγονότα να είναι τόσο νωπά και με το θύμα της επίθεσης να δίνει μάχη για τη ζωή του, είναι πραγματικά μεγάλη "γαϊδουριά" - και η έκφραση είναι επιεικέστατη - να βάζουν ορισμένοι πάνω απ' όλα το πώς θα γεμίσουν κι άλλο τις τσέπες τους με χρήματα, χωρίς τον ελάχιστον ηθικό φραγμό. Αυτόν τον "κανιβαλισμό" των ανθρώπινων ψυχών μπροστά στο δέλεαρ του εύκολου κέρδους, ποιο δικαστήριο θα τον καταδικάσει;

Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να διαβάσετε και άλλες, περιληπτικές αναφορές σε "ιστορίες κανιβάλων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου