7 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΕΞ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!


Συχνά οι γυναίκες κατηγορούν τους άντρες, αυτά τα "φαλλοκρατικά γουρούνια", ότι τις αντιμετωπίζουν ως αντικείμενα του σεξ και όχι ως ισότιμες. Άνδρες, αναθαρρήστε και ετοιμάστε την αντεπίθεση σας: ακόμα και οι ίδιες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τις άλλες εκπροσώπους του φύλου τους ως σεξουαλικά αντικείμενα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα δύο νέων ερευνών.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Libre των Βρυξελλών, με επικεφαλής των ψυχολόγο δρ. Φιλίπ Μπερνάρ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που εικονίζονται σε φωτογραφίες να ποζάρουν με εσώρουχα εκλαμβάνονται ως αντικείμενα του σεξ, σε αντίθεση με αντίστοιχες φωτογραφίες που εικονίζουν ημίγυμνους άντρες. 
Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 78 άτομα, άντρες και γυναίκες, οι οποίοι κλήθηκαν να κοιτάξουν μια σειρά από φωτογραφίες αντρών και γυναικών ντυμένων με εσώρουχα ή με μαγιό. Στη συνέχεια, τους επιδείχθηκαν οι φωτογραφίες γυρισμένες ανάποδα, ρωτώντας τους συμμετέχοντες αν θυμόντουσαν να είχαν δει νωρίτερα το άτομο που εικονιζόταν σε αυτές. Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό: ενώ οι αναποδογυρισμένοι άντρες δυσκόλευαν τα υποκείμενα της έρευνας, αντίθετα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην αναγνώριση των φωτογραφιών με τις ημίγυμνες γυναίκες.
Το παραπάνω πείραμα βασίστηκε στη λειτουργία ενός μηχανισμού που είναι γνωστός και ως "inversion effect", σύμφωνα με τον οποίο οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε πρόσωπα ανθρώπων που βλέπουμε ανεστραμμένα, ενώ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στην αναγνώριση ανεστραμμένων εικόνων αντικειμένων, όπως π.χ. ένα κτίριο. Έτσι, λοιπόν, εφόσον οι 78 άντρες και γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμα - χωρίς εξαίρεση βάσει φύλου - ήταν σε θέση να θυμηθούν τις γυναίκες, τα είδωλα των οποίων έβλεπαν ανεστραμμένα, αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζονται περισσότερο σαν αντικείμενα, υποστηρίζουν οι Βέλγοι ερευνητές.
Εν τω μεταξύ ένα παρόμοιο πείραμα διεξήγαγε και η Σάρα Ζερβές, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. Ογδόντα τρεις φοιτητές και φοιτήτριες κλήθηκαν να κοιτάξουν φωτογραφίες αντρών και γυναικών, ντυμένων και όχι ημίγυμνων αυτή τη φορά. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να ξαναδούν είτε τις ίδιες φωτογραφίες είτε φωτογραφίες από διάφορα σημεία του σώματος των εικονιζομένων, ενώ κλήθηκαν να θυμηθούν αν είχαν δει το συγκεκριμένο άτομο την πρώτη φορά. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα υποκείμενα - ανεξαρτήτως φύλου - μπορούσαν να θυμηθούν ευκολότερα τις γυναίκες, όταν έβλεπαν τις φωτογραφίες με συγκεκριμένα μέρη του σώματος τους (π.χ. στήθος, πόδια κλπ.), ενώ έπρεπε να δουν τις ολόσωμες φωτογραφίες για να θυμηθούν τους άντρες. Αυτό συνέβαινε, επειδή εξ αρχής, την πρώτη φορά που κοίταξαν τις φωτογραφίες, είχαν εστιάσει σε συγκεκριμένα σημεία στα γυναικεία σώματα και στη γενική εικόνα όσον αφορά τους εικονιζόμενους άνδρες. 
Αν και υπάρχουν κάποια ερωτήματα αναπάντητα, όπως για παράδειγμα πώς βλέπει ένας ομοφυλόφιλος άνδρας τις γυναίκες ή ένας πατέρας την κόρη του, η δρ. Ζερβές εξηγεί αυτήν την τάση των ανδρών να εστιάζουν σε επιμέρους σημεία του γυναικείου σώματος στο ότι βλέπουν τις γυναίκες ως υποψήφιες συντρόφους. Βέβαια, το πείραμα έδειξε ότι την ίδια ακριβώς συμπεριφορά επέδειξαν και οι γυναίκες-υποκείμενα. Αυτό δε σημαίνει ότι το κίνητρο ήταν ερωτικό και για εκείνες, απλά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τις άλλες γυναίκες ανταγωνιστικά συγκρίνοντας τες με τον εαυτό τους, εκτιμά η δρ. Ζερβές. 
Έτσι, λοιπόν, την επόμενη φορά που η σύντροφος σας κλαφτεί ότι την αντιμετωπίζετε ως αντικείμενο και όχι ως άνθρωπο ή ότι ξενοκοιτάτε, έχετε κάθε δικαίωμα να της ανταπαντήσετε ευθαρσώς "Μα, γλυκιά μου, κι εσύ το ίδιο ακριβώς κάνεις" και να της επιδείξετε τα επιστημονικά ντοκουμέντα.

[Πηγή: Die Welt]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου