4 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙΚΟ "ΟΠΑ ΜΠΕΡΓΚΕΡ"


Αν κρίνουμε από το όνομα της, η Ελίζαμπεθ Μπένετ από το Μοιλ Κρικ της πολιτείας της Ουάσιγκτον δεν πρέπει να έχει ελληνική καταγωγή. Ωστόσο, Ελληνοαμερικανίδα ήταν η Κατ (Κατερίνα) Κόρα, παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής στις ΗΠΑ και κριτής ενός διαγωνισμού για το καλύτερο χάμπουργκερ το 2006. Και μπορεί οι ρίζες του χάμπουργκερ να είναι γερμανικές, ωστόσο, όταν η Κόρα δοκίμασε το χάμπουργκερ της Μπένετ αναφώνησε: "Όπα! Αυτό με γυρίζει πίσω στην παλιά πατρίδα!". Έτσι, γεννήθηκε το "όπα μπέργκερ", χάρη στο οποίο η Ελίζαμπεθ Μπένετ κέρδισε το πρώτο βραβείο για το "καλύτερο εναλλακτικό μπέργκερ".
Αν, λοιπόν, θέλετε να φτιάξετε ένα πρωτότυπο χάμπουργκερ α λα ελληνικά, αν και στην πραγματικότητα οι ιταλικές επιρροές είναι περισσότερες, το οποίο μάλιστα έχει βραβευτεί, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή: 

ΥΛΙΚΑ (η συνταγή είναι για 6 μπέργκερ):
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ψητή κόκκινη πιπεριά
2 φλιτζάνια θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί φέτα
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
λίγα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
900 γραμμάρια φιλέτο αρνιού για το μπιφτέκι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο, κόκκινο τσίλι
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
6  bolo rolls ιταλικού στιλ (ιταλικά ψωμάκια), χωρισμένα στη μέση - εννοείται ότι μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε άλλα ψωμάκια για χάμπουργκερ
12 λεπτές φέτες sopressata (ιταλικό αλλαντικό) - αν δεν το βρείτε βάλτε απλά σαλάμι
1 φλιτζάνι φύλλα σπανάκι
6 μεγάλες φέτες ντομάτας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αναμειγνύουμε τη μαγιονέζα και την κόκκινη πιπεριά σ' ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν τα μπιφτέκια. Σε ξεχωριστό μικρό μπολ πολτοποιούμε τη φέτα μ' ένα πιρούνι και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ελιές. 
Για τα μπιφτέκια: ρίχνουμε το κρασί σε ένα βαρύ, πυρίμαχο τηγάνι και το βάζουμε στη σχάρα μέχρι το κρασί να αρχίσει να σιγοβράζει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, ώστε να υγράνουμε όλα τα μανιτάρια. Τα αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 30 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε και πιέζουμε απαλά για να απομακρυνθούν τα περιττά υγρά. Κόβουμε τα μανιτάρια και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το αρνί, το σκόρδο, τη ρίγανη, το τσίλι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, προσπαθώντας να πιάνουμε το κρέας όσο το δυνατόν λιγότερο, ώστε να μην συμπιεστεί.
Βουρτσίζουμε τη σχάρα με φυτικό έλαιο. Βάζουμε τα μπιφτέκια στη σχάρα, προθερμασμένη σε μέτρια φωτιά, τα καλύπτουμε και τα ψήνουμε και από τις δύο πλευρές. Λίγα λεπτά πριν ψηθούν τα μπιφτέκια, προσθέτουμε στη σχάρα και τα ψωμάκια, ώστε να ψηθούν ελαφρά. 
Στη συνέχεια, στο ένα ψωμάκι προσθέτουμε το μείγμα της μαγιονέζας και από πάνω βάζουμε ένα μείγμα από 2 φέτες sopressata (ή σαλάμι) με φύλλα από σπανάκι και μία φέτα τομάτας. Στο άλλο βάζουμε το μείγμα με τη φέτα. Αφού προσθέσουμε και το μπιφτέκι, ενώνουμε τα δύο ψωμάκια και μετά πολλών βασάνων και κόπων έχουμε επιτέλους έτοιμο το "όπα μπέργκερ"!


Πηγή:
http://www.thedailymeal.com/opa-burgers

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου