7 Σεπτεμβρίου 2012

ΞΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΘΗΚΑΝ ΠΟΛΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΟΜΩΣ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ


Η επιτυχία στη μουσική βιομηχανία δεν είναι πάντα προβλέψιμη. Υπάρχουν τραγούδια που πατούν σε όλες τις δοκιμασμένες συνταγές και χάνονται ως σταγόνα στον ωκεανό της μουσικής ομοιομορφίας και άλλα τραγούδια μικρών, ανεξάρτητων συγκροτημάτων που χωρίς προώθηση σημειώνουν τεράστια επιτυχία. Υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις τραγουδιών ή καλλιτεχνών που επιβεβαιώνουν μια παραλλαγή της βιβλικής φράσης "ουδείς προφήτης στον τόπο του", καθώς σημειώνουν τεράστια επιτυχία σ' ένα μικρό σημείο του πλανήτη, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, όχι όμως και στην πατρίδα τους - είτε πρόκειται για τη "Μέκκα" της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας (οι ΗΠΑ), είτε για κάποιο ευρωπαϊκό κράτος. Ας θυμηθούμε κάποιες περιπτώσεις τέτοιων ξένων τραγουδιών που αγαπήθηκαν πολύ από το ελληνικό κοινό, όχι όμως και από τους συμπατριώτες των καλλιτεχνών που τα τραγούδησαν.


1. Ήταν από πιο πετυχημένα ξένα τραγούδια του 2008 στη χώρα μας. Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού αγνοεί όχι μόνο το τραγούδι, αλλά και το συγκρότημα. Ο λόγος γίνεται για το "Sleepless" των Until June, ένα indie ποπ-ροκ συγκρότημα από την Καλιφόρνια. Εκτός από την Ελλάδα, το τραγούδι γνώρισε επιτυχία στη Νορβηγία και σε ορισμένες ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία. Ωστόσο, οι Until June, οι οποίοι κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο "Young and Foolish" μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 21 Αυγούστου), ακόμη κυνηγούν με πολλές δυσκολίες το τραγούδι που θα τους καθιερώσει στην αμερικανική μουσική βιομηχανία. 
Σε συνέντευξη του στη σελίδα thefish.com τον Αύγουστο του 2009, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Josh Ballard, εξήγησε το "ελληνικό θαύμα" της επιτυχίας που γνώρισε το Sleepless στην χώρα μας: "Απ' ότι καταλαβαίνω, μια εταιρία στέλνει δεκάδες cd που κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν πρόκειται να διανεμηθούν στο εξωτερικό. Η Sony στην Ελλάδα έχει κάπου 5.000 καλλιτέχνες, που εδώ κανείς δεν τους έχει ακούσει ποτέ, αλλά εκεί είναι σπουδαίοι. Έτσι, τους έστειλαν κάποια τραγούδια... και σε κάποιον από τη Sony στην Αθήνα άρεσε το τραγούδι μας Sleepless από το πρώτο μας άλμπουμ και άρχισαν να το παίζουν στο ραδιόφωνο. Το τοπικό MTV το ανέλαβε και μετά πούλησε σαν τρελό".



2. Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση συγκροτήματος που γνώρισε και εξακολουθεί να γνωρίζει τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα, ενώ παραμένει σχετικά άγνωστο στην πατρίδα του είναι οι Puressence από το Μάντσεστερ της Αγγλίας. Η σχέση μεταξύ των Puressence και του ελληνικού κοινού παραμένει αδιατάρακτα θερμή για περισσότερα από δέκα χρόνια, την ώρα που τα άλμπουμ ή τα σινγκλ του συγκροτήματος μετά δυσκολίας μπαίνουν στα βρετανικά τσαρτ.
Σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ το Νοέμβριο του 2002, ο Τζέιμς Μαντρίτσκι, η φωνή του συγκροτήματος, έδωσε τη δική του εξήγηση για αυτό το παράδοξο φαινόμενο: "Οι Έλληνες είναι λαός που φιλοσοφεί, ερευνά κάτω από την επιφάνεια και αναλύει τα πράγματα. Η βρετανική κοινωνία πιστεύω ότι έχει αμερικανοποιηθεί πλήρως, πιστεύει μόνο αυτό που βλέπει και τίποτε περισσότερο. Θεωρώ ότι τα τραγούδια μας έχουν μια φιλοσοφική διάθεση και αυτό ίσως να σας ελκύει".


3. Ο Μάθιου Φίσερ είναι ένας μουσικός και τραγουδιστής από την Αγγλία, που στην Ελλάδα έχει γίνει γνωστός χάρη στο τραγούδι "Why'd I Have To Fall In Love With You", το οποίο περιλαμβανόταν σ' ένα άλμπουμ του 1980, που είχε περάσει απαρατήρητο τόσο στην Αγγλία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. 
Σε συνέντευξη που έδωσε ο Φίσερ τον Ιούνιο του 1997 αναφέρθηκε στην επιτυχία που γνώρισε το τραγούδι του στην Ελλάδα: "..ήταν τοπική [η επιτυχία]. Δεν ήταν σε όλη την Ελλάδα, αλλά σ' ένα μικρό μέρος της Ελλάδας, βασικά ένας ραδιοφωνικός σταθμός που με συμπαθούσε πολύ. Αλλά δεν είναι όλη η χώρα. Μια φίλη μου, ένα κορίτσι που ονομάζεται Τζόρτζια και κατοικεί στην Αθήνα, δεν είχε ακούσει ποτέ κάποιον από τους δίσκους μου. Όμως [η Αθήνα] είναι αρκετά χιλιόμετρα νοτιότερα από εκείνο το μέρος. Σέρρες, έτσι ονομάζεται... Προφανώς είμαι πολύ γνωστός εκεί. Όχι όμως σε άλλο μέρος της Ελλάδας".
Δε γνωρίζω αν ο Φίσερ ήταν απλά μετριοπαθής ή αν όντως η φίλη του η Τζόρτζια αγνοούσε το συγκεκριμένο τραγούδι, πάντως η ραδιοφωνική - και ενδεχομένως όχι εμπορική - επιτυχία του Why'd I Have To Fall In Love With You ήταν πανελλαδική και δεν περιορίστηκε μόνο στην περιοχή των Σερρών. 


4. Η περίπτωση του τραγουδιού I Follow Rivers είναι ίσως μοναδική. Το τραγούδι έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εκτός από τη Σκανδιναβία. Στη Σουηδία, όπου ο τόπος καταγωγής της 26χρονης ερμηνεύτριας Lykke Li, το σινγκλ έφτασε μόλις στην 44η θέση του εθνικού τσαρτ, ενώ εξίσου χαμηλές πτήσεις κατέγραψε το τραγούδι και στο τσαρτ της γειτονικής Δανίας, όπου ανέβηκε μέχρι την 40η θέση.



5. Οι Ιρλανδοί The Cranberries είναι ένα από τα αγαπημένα ξένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού. Οι Cranberries είναι φυσικά εξαιρετικά δημοφιλείς και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και στην πατρίδα τους, την Ιρλανδία. Όταν στα μέσα της δεκαετίας των 00s η Dolores O'Riordan, η φωνή των Cranberries, επικεντρώθηκε στο κυνήγι της σόλο καριέρας, η επιτυχία της στην Ελλάδα συνεχίστηκε με το υπέροχο Ordinary Day, που κυκλοφόρησε το 2007. Το τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία, την Κροατία και - μικρότερη - σε άλλα κράτη της νότιας Ευρώπης, όμως οι Ιρλανδοί δε συγκινήθηκαν ιδιαίτερα, καθώς το Ordinary Day έφτασε μόλις μέχρι την 50η θέση του ιρλανδικού τσαρτ και την 106η θέση του βρετανικού. Η σύντομη σόλο καριέρα της O'Riordan διακόπηκε και οι Cranberries  επανενώθηκαν προς μεγάλη χαρά των θαυμαστών τους.


6. Οι Twoface ήταν ένα ποπ-ροκ συγκρότημα από τη Δανία, το οποίο γνώρισε επιτυχία πριν μια δεκαετία στη χώρα μας με τα τραγούδια Fire In Your Eyes, Revelation's Day και You, το οποίο διασκευάστηκε και στα ελληνικά από τη Σοφία Στρατή. Το μοναδικό άλμπουμ που έβγαλε το συγκρότημα γνώρισε επιτυχία στην Ελλάδα και την Πολωνία, όχι όμως και στην πατρίδα τους, με αποτέλεσμα να διαλυθεί και τα μέλη του να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους.



7. Μια τηλεοπτική διαφήμιση ήταν αρκετή για να γίνει ραδιοφωνική επιτυχία το τραγούδι Sugar Sweet του indie αμερικανικού συγκροτήματος The Icicles στα μέσα της περασμένης δεκαετίας - στην Ελλάδα, γιατί στις ΗΠΑ οι περισσότεροι αγνοούν ακόμη και την ύπαρξη του συγκροτήματος.


8. Ποιος δεν έχει ακούσει τα τελευταία 3 χρόνια στα ραδιόφωνα το τραγούδι Cry, Cry της Oceana. Η 30χρονη τραγουδίστρια από τη Γερμανία γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το συγκεκριμένο τραγούδι στη χώρα μας και σε ορισμένα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία, όμως στα γερμανικά τσαρτ το Cry, Cry έφτασε μόλις μέχρι την 52η θέση.


Τέλος, υπάρχει μια σειρά τραγουδιών που κέρδισαν μια θέση στο ελληνικό, ραδιοφωνικό air play, όπως το I'm sorry του αγνώστων λοιπών στοιχείων Just a man, το Na na na του επίσης αγνώστων λοιπών στοιχείων Undercover ή το περισσότερο γνωστό Let it Go του συγκροτήματος Capetown που ανεβάζουν τα τραγούδια τους στη σελίδα του στο myspace.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου