22 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 22 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ημέρα που βγάζει ποδοσφαιριστές είναι η σημερινή. Δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες μπαλαδόρους γεννήθηκαν σήμερα, ο Μίμης Δομάζος (22 Ιανουαρίου 1942) και ο Νίκος Αναστόπουλος (22.01.1958). 
Άλλες προσωπικότητες - περασμένων αιώνων - που γεννήθηκαν σαν σήμερα, υπήρξαν: ο Άγγλος ποιητής και μεγάλος φιλέλληνας Λόρδος Βύρων (1788-1824), ο Σουηδός θεατρικός συγγραφέας Αύγουστος Στρίντμπεργκ (1849-1912), συγγραφέας της "Δεποινίδος Τζούλια", ο Άγγλος φιλόσοφος σερ Φράνσις Μπέικον (1561-1626), αλλά και ο Ιταλός θεωρητικός του κομμουνισμού και ιδρυτής του ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Αντόνιο Γκράμσι (1891-1937).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Βολιβία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα Ίδρυσης του Πολυεθνικού Κράτους. Το 2010, ο νυν πρόεδρος Έβο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας που αναρριχήθηκε μέχρι το προεδρικό αξίωμα, θέσπισε τη γιορτή αυτή, που συμβολίζει την "επανίδρυση" της χώρας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, και ανακδεικνύει τον πολυεθνικό της χαρακτήρα. Παράλληλα, η επίσημη ονομασία της χώρας άλλαξε σε "Πολυεθνικό Κράτος της Βολιβίας". Η ημερομηνία της 22ας Ιανουαρίου επελέγη, επειδή ο Μοράλες ορκίστηκε πρόεδρος και ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντα του σαν σήμερα το 2006.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 22 Ιανουαρίου 1830 (βάσει του παλαιού ημερολογίου, που ίσχυε τότε στη χώρα μας), η Ελλάδα έγινε και τυπικά ανεξάρτητο κράτος με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου(/Συνθήκη Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας).
Όπως προβλεπόταν στην πρώτη παράγραφο της Συνθήκης, που υπεγράφη από εκπροσώπους των τριών μεγάλων δυνάμεων της εποχής (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία): "Η Ελλάς θέλει σχηματίσει εν Κράτος ανεξάρτητον, και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν", ενώ στη δεύτερη παράγραφο ορίζονταν με λεπτομερέστατη ακρίβεια τα σύνορα του ελληνικού κράτους "από τας εκβολάς του Ασπροποτάμου, θέλει ανατρέξει τον ποταμόν αυτόν έως κατέναντι της λίμνης Βραχωρίου, και της Σαυροβίτσας, θέλει καταλήξει εις το όρος Αροτίνα, εξ ου θέλει ακολουθήσει την κορυφήν του όρους Άξου, την κοιλάδα της Κοτούρης, και την κορυφήν του όρους Οίτης έως τον κόλπον του Ζητουνίου, εις τον οποίον θέλει καταντήσει προς τας εκβολάς του Σπερχειού
Όλαι αι χώραι και τόποι κείμενοι προς Μεσημβρίαν αυτής της γραμμής.... θέλουν ανήκει εις την Ελλάδα. Όλαι δε αι χώραι και τόποι, οι προς Άρκτον κείμενοι αυτής της γραμμής, θέλουν εξακολουθεί ν' αποτελώσι μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Θέλουν ανήκει ωσαύτως εις την Ελλάδα η νήσος Εύβοια ολόκληρος, αι Δαιμονόνησοι, η νήσος Σκύρος, και αι νήσοι, αι εγνωσμέναι το αρχαίον υπό το όνομα Κυκλάδες, συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Αμοργού, κείμεναι μεταξύ του 36 και του 39 βαθμού πλάτους βορείου, και του 26 βαθμού μήκους ανατολικού, του μεσημβρινού του Γρενβίσχ (σ.σ. εννοεί το μεσημβρινό του Γκρίνουιτς)". 
Χρόνια μας πολλά, λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου