20 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 20 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Μπορεί να μην έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες μεγάλου μήκους, είναι όμως πολυβραβευμένος και αποδεκτός από το σύνολο του κινηματογραφικού κόσμου. Ο λόγος για τον Ντέιβιντ Λιντς, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1946. Γενέθλια έχει σήμερα και ο ηθοποιός Λορέντζο Λάμας (55 ετών), τον οποίο άλλοι θυμούνται από τις ταινίες δράσεις που έχει πρωταγωνιστήσει και άλλοι από τη σειρά "Φάλκον Κρεστ".  Γενέθλια έχει όμως και ο Βρετανός τραγουδιστής Γκάρι Μπάρλοου, μέλος του μπόι μπαντ των 90s Take That.
Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκαν ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι (1920-1993) και ο Ρώσος χημικός Ντμίτρι Μεντελέγιεφ (1834-1907), ο δημιουργός του περιοδικού πίνακα των χημικών στοιχείων.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Αζερμπαϊτζάν η 20η Ιανουαρίου αποτελεί Ημέρα Εθνικού Πένθους για τους νεκρούς του Μαύρου Ιανουαρίου (Qara Yanvar). Την περίοδο μεταξύ 19 και 22 Ιανουαρίου 1990, σοβιετικά στρατεύματα  (26.000 στρατιώτες) εισέβαλαν στην πρωτεύουσα Μπακού, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις, που καλούσαν σε ανεξαρτησία από τη Μόσχα. Το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν είχε πυροδοτηθεί από τα γεγονότα του 1988 και τη σύγκρουση με την Αρμενία - επίσης σοβιετική δημοκρατία - για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τη σοβιετική ηγεσία να καταγγέλλεται ότι κράτησε φιλοαρμενική στάση. Η σοβιετική επέμβαση του Μαύρου Ιανουαρίου προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 133 με 137 ατόμων, ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν. 
Δύο αφρικανικά κράτη, το Πράσινο Ακρωτήρι και η Γουινέα-Μπισάου τιμούν σήμερα τη μνήμη του Αμιλκάρ Καμπράλ. Ο Καμπράλ πρωτοστάτησε στο κίνημα ανεξαρτησίας εναντίον των Πορτογάλων αποικιοκρατών, που αναπτύχθηκε στα δύο γειτονικά κράτη, καθώς γεννήθηκε στη Γουινέα-Μπισάου, αλλά οι γονείς του κατάγονταν από το Πράσινο Ακρωτήρι. Δολοφονήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1973. 
Στο Μάλι, που τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρείται από έναν άγριο, διπλό εμφύλιο πόλεμο, σήμερα είναι η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αποτελεί εθνική εορτή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 20 Ιανουαρίου 1940 ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τον Πειραιά και άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας προξενώντας καταστροφές, χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρισμα για την έκβαση του πολέμου, καθώς οι ιταλικές δυνάμεις έχαναν συνεχώς έδαφος στο αλβανικό μέτωπο. Διαβάζουμε το επίσημο ανακοινωθέν του Υφυπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας: 
"Η εχθρική αεροπορία εβομβάρδισε τον Πειραιά, με αποτέλεσμα τον φόνον και τον τραυματισμόν ολίγων ατόμων εκ του αμάχου πληθυσμού και την κατάρρευσιν προσφυγικών τινών οικίσκων. Πληροφορίαι των αρμοδίων αστυνομικών αρχών φέρουν ότι εκ των επιδραμόντων κατά του Πειραιώς αεροπλάνων εν κατέπεσεν εις την θάλασσαν παρά τας Φλέβας και έτερον δυτικώς του Σουνίου. Ομοίως ερρίφθησαν βόμβας εις αγροτικάς περιοχάς Ελευσίνας, Κερκύρας και Ηρακλείου, άνευ ουδενός θύματος ή ζημίας"

Στις 20 Ιανουαρίου 1982, η 30χρονη Στέλλα Ιορδανίδου από την Αθήνα έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα - και η 13η στον κόσμο - που έγινε μητέρα χάρη στη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης του Βρετανού επιστήμονα Στέπτοου. Αν και οι γονείς περίμεναν αγόρι, τελικά έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους 3 κιλών, το "πρώτο παιδί του σωλήνα", όπως το αποκαλούσαν οι εφημερίδες της εποχής. 

Από το 1937 η 20η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως η Ημέρα της Ορκομωσίας των Αμερικανών Προέδρων - εκτός αν αυτή πέφτει την Κυριακή, οπότε μετατίθεται για την επομένη, όπως θα γίνει φέτος. Σαν σήμερα, λοιπόν, το 1961 ο Τζον Κένεντι εκφώνησε τον ιστορικό του λόγο, όπου διατύπωσε και την περίφημη φράση; "μην αναρωτιέστε τι κάνει η πατρίδας για εσάς, αλλά τι κάνετε εσείς για την πατρίδα σας.
Την ομιλία εκείνη του Κένεντι, μπορείτε να τη διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.
Εξάλλου, κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία που εκφώνησε ο Μπαράκ Ομπάμα πριν 4 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου