25 Ιανουαρίου 2013

Η μόδα των 1000 likes στο facebook


Τους τελευταίους μήνες, σαν επιδημία έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο facebook αιτήματα για 1.000 like, από διάφορους που θέλουν να κερδίσουν κάποιο στοίχημα, να κάνουν μια - περισσότερο ή λιγότερο - παράτολμη κίνηση ή να αποκτήσουν απλά τα 15 λεπτά διασημότητας που τους αναλογούν. Είναι αυτό το νέο τρεντ του facebook;
Όλα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2012, όταν τα παιδιά της οικογένειας Ουρμπάνο από το Νιούτον της Μασαχουσέτης, ανέβασαν μια φωτογραφία στο facebook, στην οποία κρατούσαν έναν πίνακα, που έγραφε: "Εϊ, facebook, η αδερφή μου κι εγώ πραγματικά θέλουμε μια γάτα. Ο μπαμπάς μας υπόσχεται ότι μπορούμε ν΄ αγοράσουμε μία, αν συγκεντρώσουμε 1000 likes. Σας παρακαλούμε, κάντε 1000 likes σ' αυτήν τη φωτογραφία. Σας ευχαριστούμε". Μέσα σε μία εβδομάδα, η φωτογραφία κατάφερε να δεχτεί 115.000 likes και φυσικά τα παιδιά Ουρμπάνο απέκτησαν τη γάτα που ήθελαν, την οποία μάλιστα ονόμασαν Hairietta L. Pawturr - το "L" σημαίνει "like".

Την επιτυχία τους ζήλεψαν τα παιδιά της οικογένειας Κορντέλ από τη Βοστόνη, που ανέβασαν αντίστοιχη φωτογραφία στο δικό τους προφίλ στο facebook, με τη διαφορά ότι δεν επιθυμούσαν ν' αποκτήσουν γάτα, αλλά κουταβάκι, ενώ στο μήνυμα τους προσέθεταν ότι "ο μπαμπάς δεν πιστεύει ότι θα τα καταφέρουμε". Τελικά, αποδείχτηκε ότι όχι απλά τα κατάφεραν, αλλά αυτό έγινε πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι στην περίπτωση των παιδιών της οικογένειας Ουρμπάνο. Μέσα σε 14 ώρες ξεπέρασαν το στόχο των 1.000 Likes και το πολυπόθητο κουτάβι έγινε δικό τους. Μάλιστα, ο μπαμπάς των παιδιών έγραψε στο facebook ότι ήταν έκπληκτος και ότι δεν περίμενε "πως θα πάρει τέτοια διάσταση".

Από τότε, ακολούθησε μια έκρηξη αντίστοιχων φωτογραφιών, οι περισσότερες από τις οποίες μάλλον έχουν σκοπό να παρωδήσουν το φαινόμενο και να γίνουν έστω και για λίγο το κέντρο της προσοχής άγνωστων σε αυτούς ανθρώπων - μια μορφή διαδικτυακής "διασημότητας". Για παράδειγμα, σε μία από αυτές τις παρωδίες, ένα μικρό αγόρι κρατάει χαρτί, όπου αναγράφεται: "Ο μπαμπάς μας είπε ότι αν συγκεντρώσουμε 1.000 likes, θα μας πάρει στρίπερ". Φυσικά, δεν το εννοούσε σοβαρά, αλλά πρόκειται για αστείο, όπως φάρσα είναι και η περίπτωση του νεαρού που ποζάρει δίπλα σε μια φίλη του παρακαλώντας για 1000 like, ώστε να κάνει σεξ μαζί της.

Δεν λείπουν, πάντως, και εκείνοι που δεν κάνουν πλάκα, αλλά σοβαρολογούν και θέλουν να πετύχουν κάτι σημαντικό, όπως ο Ρόμπι και η Τζάσι, δύο αδέρφια 14 και 10 ετών αντίστοιχα, που ξεκαθαρίζουν: "Δεν ζητάμε για γατάκι, σκυλάκι ή λαγουδάκι. Θέλουμε 1000 likes για ευαισθητοποίηση στην αγορά οργάνων και τις συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς". Αφορμή αποτέλεσε η περιπέτεια του πατέρα τους,  ο οποίος έπασχε από συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς εκ γενετής, ενώ πέθανε λίγες μέρες μετά από μεταμόσχευση καρδιάς λόγω επιπλοκών.

Φυσικά, υπάρχουν και οι "καμένες" περιπτώσεις, όπως αυτή του Βρετανού Ντέιβιντ Μπάουερς, ο οποίος ζει στην Αυστραλία και θέλει να ταξιδέψει μέχρι την πατρίδα του, για να παρακολουθήσει έναν αγώνα της αγαπημένης του ομάδας (Μπράντφορντ), αλλά... δεν τον αφήνει η γυναίκα του. "Η γυναίκα μου λέει ότι αν μαζέψω 1000 likes μπορώ να δω την Μπράτφορντ Σίτι στο Γουέμπλεϊ" γράφει στο χαρτί που κρατάει φορώντας παράλληλα ένα κασκόλ της αγαπημένης του ομάδας, ενώ συμπληρώνει μέσα σε παρένθεση: "Ζω στην Αυστραλία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου