24 Ιανουαρίου 2013

Τραγούδια που γράφτηκαν για τον Μπαράκ Ομπάμα


Από την πρώτη στιγμή που  έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα απέκτησε "ρεύμα" μεταξύ του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας του - τόσο στο Χόλιγουντ, όσο και στη μουσική σκηνή. Αυτή η "ψήφος εμπιστοσύνης" αποτυπώθηκε και σε τραγούδια - όλων των μουσικών ειδών - που αναφέρονται στον αμερικανό πρόεδρο - άμεσα ή έμμεσα. Ας θυμηθούμε ορισμένα από αυτά:

1. will.i.am - Yes We Can
Η φράση "Yes We Can" ήταν το κεντρικό σλόγκαν της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα στην αναμέτρηση του 2008. Ο will.i.am, ένας από τους ιδρυτές των Black Eyed Peas, έκανε μια συρραφή δηλώσεων του Ομπάμα από προεκλογικές του ομιλίες και τις μετέτρεψε σε τραγούδι υπό τον τίτλο "Yes We Can" ήδη από το Φεβρουάριο του 2008, πολύ προτού ξεκαθαριστεί ποιος θα ήταν και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος. Η πρωτοβουλία ανήκε αποκλειστικά στον τραγουδιστή, ο οποίος δε συνεργάστηκε με τα μέλη της καμπάνιας του Ομπάμα, ενώ έγινε μεγάλο χιτ στο youtube με περισσότερα από 22 εκατομμύρια views.
It was a creed written into the founding documents 
that declared the destiny of a nation. 
Yes we can. 
It was whispered by slaves and abolitionists 
as they blazed a trail toward freedom. 
Yes we can. Yes we can. 
It was sung by immigrants as they struck out from distant shores 
and pioneers who pushed westward against an unforgiving wilderness. 
Yes we can. Yes we can.


2. Nas - Black President
Αποσπάσματα από ομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα - αν και όχι μόνο - περιέχει και το τραγούδι Black President του ράπερ Nas, που δεν κυκλοφόρησε ως σινγκλ, αλλά περιλαμβάνεται στο άτιτλο άλμπουμ του - ο αρχικός τίτλος ήταν "Nigger", αλλά λογοκρίθηκε - που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2008. 
Although it seems heaven sent, 
we ain't ready to have a black President
Yes We Can ... Change the World



3. Young Jeezy feat. Nas - My President
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε από τον Young Jeezy (μέλος του ραπ συγκροτήματος USDA) την ημέρα που ο Μπαράκ Ομπάμα σφράγισε την υποψηφιότητα του κατοχυρώνοντας περισσότερους εκλέκτορες του Δημοκρατικού κόμματος από την εσωκομματική του αντίπαλο Χίλαρι Κλίντον, στις 13 Ιουνίου 2008. Ωστόσο, δεν κυκλοφόρησε παρά μια εβδομάδα μετά την εκλογή του Ομπάμα στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Αν και η πορεία του τραγουδιού στα τσαρτ ήταν φτωχή - έφτασε μόλις μέχρι την 53η θέση του Billboard's Hot 100 - το περιοδικό Rolling Stone το ανακήρυξε ως το 16ο καλύτερο τραγούδι της χρονιάς (2008).
Οι στίχοι του τραγουδιού υμνούν τον πρώτο έγχρωμο πρόεδρο των ΗΠΑ:
Tell him I'm doin' fine, Obama for mankind 
We ready for damn change, so y'all let the man shine 
Stuntin' on Martin Luther 'cause I'm feelin' just like a king 
Guess this is what he meant when he said that he had a dream
My president is black, my Lambo's blue
And I be goddamned if my rims ain't too
... και επιτίθενται στον απερχόμενο πρόεδρο Μπους:
Bush robbed all of us, would that make him a criminal? 
And then he cheated in Florida, would that make him a Seminole?



4. Mariah Carey - Bring It On Home
Τέσσερα χρόνια μετά, το Νοέμβριο του 2012, η Μαράια Κάρεϊ γιόρτασε την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα για δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο με την κυκλοφορία ενός τραγουδιού, που είχε γράψει ειδικά για εκείνον και το είχε πρωτοτραγουδήσει τον Ιούνιο του 2012, στα πλαίσια εκδήλωσης για την οικονομική ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού προέδρου στο ξενοδοχείο Πλάζα της Νέας Υόρκης.
Το τραγούδι είναι δυναμική μπαλάντα και οι στίχοι του περιέχουν ένα μήνυμα εμψύχωσης και συνέχισης του αγώνα. Αν και γράφτηκε αποκλειστικά για τον Ομπάμα, το Bring It on Home ταιριάζει σε κάθε περίσταση, όπου χρειάζεται να βάλουμε τα δυνατά μας και να παλέψουμε σκληρά, αντί να παραδοθούμε αμαχητί.
We just ever dead people 
Tryina make it through the pain 
Yet, we intention now to hurt each other 
Playing silly games 

But when it comes down to win or lose 
Don’t give up the fight 
Cause strength is what we need 
And love can save our lives 

So bring it on home 
You can bring it home 
Bring it on home 
I know we gonna bring it home



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου