3 Ιανουαρίου 2013

Ποιος είναι για ένα πάρτι υπερηχογραφήματος;


Στην Ελλάδα, τα baby showers δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, το να μαζεύονται δηλαδή οι φίλες της μέλλουσας μητέρας και να προσφέρουν δώρα στο μωρό που κλωτσάει στην κοιλιά της. Καθώς, όμως, στις ΗΠΑ το έθιμο είναι τόσο παλιό, που θεωρείται ήδη ξεπερασμένο, το νέο τρεντ για τις έγκυες - συμβαδίζοντας και με την τεχνολογία - είναι το πάρτι του... υπερηχογραφήματος.

Η στιγμή που οι μέλλοντες γονείς βλέπουν την πρώτη φωτογραφία του μωρού τους είναι άκρως συγκινητική, σχεδόν ιερή, παρόλο που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η εικόνα του και πολλά ζευγάρια να δυσκολεύονται να διακρίνουν ξεκάθαρα τη μορφή του καρπού του έρωτα τους - έχει γράψει τηλεοπτική ιστορία η σχετική σκηνή στα ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ, όπου η Τζέινφερ Άνιστον/Ρέιτσελ δεν μπορεί να καταλάβει την εικόνα του υπερηχογραφήματος. Πρόκειται για μια τόσο δυνατή συναισθηματικά στιγμή, που ορισμένοι θέλουν να την ξαναζήσουν και μάλιστα να τη μοιραστούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα οποία γεμίζουν το ιατρείο του γυναικολόγου - μαζί με τα απαραίτητα δώρα βεβαίως.
Και η αλήθεια είναι ότι τα πάρτι αυτά, τα έχουν όλα: ποτά, σνακ, συζητήσεις. Η διαφορά από τα υπόλοιπα είναι ο τόπος - ένα ιατρείο - και το κλου της βραδιάς, η αποκάλυψη του μωρού που βρίσκεται καθ' οδόν. Ορισμένοι γονείς θέλουν να μοιραστούν με τ' αγαπημένα τους πρόσωπα την αποκάλυψη του φύλου του εμβρύου, ενώ οι περισσότεροι θέλουν απλά να ξαναζήσουν την εμπειρία του υπερηχογραφήματος ή να μελετήσουν τη φωτογραφία του εμβρύου πιο διεξοδικά. 
Οι γυναικολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την επανάληψη των υπερηχογραφημάτων, καθώς δεν εκπέμπεται ραδιενέργεια. Ωστόσο, επισημαίνουν άλλες δυσκολίες, όπως το κόστος, το ενδεχόμενο του λάθους ή ακόμη και το ενδεχόμενο να διαγνωστεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο έμβρυο (π.χ. έλλειψη καρδιακού παλμού), οπότε το πάρτι θα χαλάσει για τα καλά. Δεν λείπουν πάντως και οι εκπλήξεις, όπως στην περίπτωση ενός ζευγαριού που σ' ένα τέτοιο πάρτι ανακάλυψε ότι περίμενε δίδυμα!
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια αρκετά αμφιλεγόμενη πρακτική, ενώ το 2009 η πολιτεία του Κονέκτικατ θέσπισε νόμο που περιόριζε τη χρήση των υπερηχογραφημάτων μόνο για ιατρικά απαραίτητες διαδικασίες. Πάντως, ακόμα και οι ίδιοι οι γιατροί δεν επιτρέπουν τη διοργάνωση τέτοιων πάρτι από της πρώτες εβδομάδες της κύησης, αλλά συνιστούν στις μέλλουσες μητέρες να κάνουν προηγουμένως ορισμένες εξετάσεις ρουτίνας σε ειδικούς ακτινολόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου