1 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 1 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013
Καλή χρονιά σε όλους, με περισσότερα όνειρα και λιγότερη απαισιοδοξία. Στα χέρια μας κρατάμε την τύχη μας, ακόμη κι αν η εποχή δεν ενδείκνυται. Σε πείσμα των καιρών, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για κάτι καλύτερο, χωρίς να το βάζουμε κάτω.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Αρκετοί γνωστοί Έλληνες γεννήθηκαν σαν σήμερα: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος (γενν. το 1957), ο πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου (γενν. το 1954), ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης (γενν. το 1937), ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ και νυν προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης (54 ετών), αλλά και ο συνθέτης και στιχουργός Φοίβος, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 42. 
Εξάλλου, σαν σήμερα γεννήθηκε ο σημαντικός ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991), ο ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης (1904-1970), η ηθοποιός Υβόν Σανσόν (1926-2003) με σημαντική καριέρα στην Ελλάδα ("Μια ζωή την έχουμε") και, κυρίως, στην Ιταλία όπου έγινε γνωστή ως η "βασίλισσα του μελοδράματος", αλλά και ο Άγγλος συγγραφέας Ε.Μ. Φόρστερ (1879-1970), όπως και ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερντέν (1863-1937), ο άνθρωπος που αναβίωσε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες,

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Σχεδόν σε όλον τον κόσμο σήμερα γιορτάζεται η πρώτη μέρα του νέου έτους - ακόμη και από κράτη με τοπικές, παραδοσιακές Πρωτοχρονιές, όπως π.χ. η Κίνα. Θα λέγαμε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί τη μοναδική, πραγματικά παγκόσμια γιορτή. Κι επειδή είναι πιο εύκολο να απαριθμήσουμε τις χώρες που δεν έχουν κηρύξει τη σημερινή ημέρα ως αργία, αυτές είναι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Αφγανιστάν και ορισμένα ινδικά κρατίδια, ενώ σε μικρό αριθμό μουσουλμανικών κρατών η σημερινή μέρα είναι ημιαργία. 
Ωστόσο, πολλά κράτη γιορτάζουν παράλληλα και μια δεύτερη γιορτή εθνικού χαρακτήρα.
Στη Σλοβακία γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας (Deň vzniku Slovenskej republiky), η οποία αναφέρεται στην υλοποίηση του βελούδινου διαζυγίου των δύο Δημοκρατιών που συναποτελούσαν την πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία την 1η Ιανουαρίου 1993.
Στην Κούβα γιορτάζεται η Ημέρα της Απελευθέρωσης. Σαν σήμερα το 1959, οι δυνάμεις του Φιντέλ Κάστρο επικράτησαν οριστικά τερματίζοντας και τυπικά την Κουβανική Επανάσταση, η οποία διήρκεσε συνολικά 5 χρόνια, 5 μήνες και 6 μέρες. Μία μέρα νωρίτερα, στις 31 Δεκεμβρίου 1958, είχε παραιτηθεί από την εξουσία ο δικτάτορας Φουλχένσιο Μπατίστα, ο οποίος έφυγε από τη χώρα καταλήγοντας στην Πορτογαλία, όπου έζησε μέχρι το θάνατο του, το Αύγουστο του 1973. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα New York Times στις 22 Απριλίου 1959, ο Κάστρο δήλωνε: "Ξεκίνησα την επανάσταση με 82 άνδρες. Αν έπρεπε να το κάνω ξανά, θα το αποτολμούσα ακόμη και με 10-15 πολεμιστές. Δεν έχει σημασία πόσο "μικρός" είσαι. Αρκεί να έχεις πίστη, όραμα και σχέδιο δράσης".
Στην Ταϊβάν σήμερα εκτός από την Πρωτοχρονιά γιορτάζεται και η Ημέρα της Δημοκρατίας, η οποία αναφέρεται στην ίδρυση της Κινεζικής Δημοκρατίας την 1.1.1912, στα πλαίσια της Κινεζικής Επανάστασης του 1911-1912. Μετά την επικράτηση του κομμουνιστικού καθεστώτος στον ηπειρωτικό κορμό, η Ταϊβάν θεωρείται από τους κατοίκους της ως η συνέχεια της Δημοκρατικής Κίνας.
Στην Αϊτή γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Την 1.1.1804 οι Γάλλοι αποχώρησαν από την Αϊτή, η οποία αποτέλεσε την πρώτη Δημοκρατία με έγχρωμο πληθυσμό, αλλά και το δεύτερο μόλις ανεξάρτητο κράτος της αμερικανικής ηπείρου - μετά τις ΗΠΑ, το 1774.
Την Ημέρα της Ανεξαρτησίας τους γιορτάζουν σήμερα και στο Σουδάν. Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 1956, η χώρα αυτή της κεντρικής Αφρικής (μαζί με το Νότιο Σουδάν που έγινε ανεξάρτητο το 2011) αποτελούσε μήλο της έριδος ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την Αίγυπτο, που επίσης ήταν πρώην βρετανική αποικία. Τελικά, η λύση δόθηκε με την παραχώρηση ανεξαρτησίας, χάρη και στην πολιτική του Αιγύπτιου προέδρου Νάσερ. 

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου