2 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 2 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Σημαντικοί εκπρόσωποι του ελληνικού στίβου έχουν σήμερα γενέθλια: η Αθανασία Τσουμελέκα, χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας στα 20 χλμ. βάδην, η οποία γεννήθηκε το 1982, όπως και ο πρώην αθλητής του τριπλούν Χρήστος Μελέτογλου, που γεννήθηκε δέκα χρόνια νωρίτερα. 
Θυμάστε την Άντρεα, την κοπέλα με τα μεγάλα γυαλιά που ήταν ερωτευμένη με τον Μπράντον Γουολς στην τηλεοπτική σειρά "Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς; Η ηθοποιός ονομάζεται Γκάμπριελ Κάρτερις, ο πατέρας της είναι ελληνικής καταγωγής, και γεννήθηκε σαν σήμερα το 1961, που σημαίνει ότι το 1990, όταν ξεκίνησαν τα "Χτυποκάρδια", η 29χρονη Κάρτερις υποδυόταν μια 16χρονη μαθήτρια! 
Τέλος, μια μέρα σαν τη σημερινή γεννήθηκε και ο σπουδαίος καραγκιοζοπαίχτης Ευγένιος Σπαθάρης (1924-2009). 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Ελβετία είναι η γιορτή του αγίου Μπέρχτολντ. Πρόκειται για το δούκα Berchtold V του Zähringen, ο οποίος ίδρυσε την Βέρνη το 1191. Σύμφωνα με τον θρύλο, πριν ο Μπέρχτολντ φύγει για να κυνηγήσει άγρια ζώα, δήλωσε δημόσια ότι θα βάφτιζε την πόλη από το όνομα του πρώτου άγριου ζώου που θα σκότωνε. Καθώς το ζώο αυτό έτυχε να είναι μια αρκούδα, βάφτισε την πόλη Bern, δηλαδή αρκούδα στα γερμανικά.
Στην Αϊτή σήμερα είναι η Ημέρα των Προγόνων, κατά την οποία τιμάται η μνήμη όσων έδωσαν την ζωή τους για την ανεξαρτησία της χώρας, η οποία γιορτάστηκε εχθές.
Σε αρκετές περιοχές του Μπουτάν γιορτάζεται το Χειμερινό Ηλιοστάσιο (Guen Nyilo), όπως αυτό προσδιορίζεται βάσει του τοπικού σεληνιακού ημερολογίου. Γιατί παρατηρείται αυτή η διαφορά; Το γρηγοριανό ημερολόγιο προσδιορίζει το ηλιοστάσιο βάσει της κίνησης της Γης, ενώ το ημερολόγιο το Μπουτάν βασίζεται στην κίνηση του ήλιου (khimzhag), καθώς η βουδιστική αστρολογία πιστεύει ότι εκείνος που κινείται είναι ο ήλιος. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα θεωρείται ως η πρώτη μέρα του νέου έτους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ -info:
Στις 2 Ιανουαρίου 1946, ένα τηλεγράφημα από το Λονδίνο, που δημοσιεύτηκε την επόμενη και στις ελληνικές εφημερίδες, ανήγγειλε τη "γέννηση ενός τέρατος με δύο κεφάλια και δύο αναπνευστικά συστήματα". Μεταδιδόταν χαρακτηριστικά ότι τα δύο κεφάλια ανέπνεαν και έτρωγαν χωριστά, ενώ μπορούσε το ένα κεφάλι του υποτιθέμενου τέρατος να κλαίει ή να τρώει και το άλλο να κοιμάται. Φυσικά, επρόκειτο για περίπτωση σιαμαίων διδύμων, μόνο που η στενοκεφαλιά της εποχής - ακόμη και των γιατρών, καθώς φαίνεται - εξηγούσε ένα ιατρικό φαινόμενο με όρους "τερατολογίας". Και να φανταστεί ότι αυτά συνέβαιναν μόλις πριν από 67 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου