Τι γίνεται με ορισμένους φίλους μας στο Facebook, οι οποίοι επιμένουν ν' αλλάζουν συνέχεια το στάτους στο προφίλ τους; Γιατί το κάνουν άραγε; Είναι τόσο πολυάσχολοι και δραστήριοι ή μήπως κρύβεται κάποια άλλη βαθύτερη αιτία. Με το ερώτημα αυτό ασχολήθηκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα LiveScience.
Παραδόξως, οι Γερμανοί ερευνητές απευθύνθηκαν σε 100 προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, οι οποίοι είναι συχνοί χρήστες του Facebook. Αρχικά, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για να μετρηθεί ο βαθμός ευτυχίας, μοναξιάς ή κατάθλιψης τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις αλλαγές των προφίλ τους μέσω ειδικού ψεύτικου λογαριασμού.
Μια εβδομάδα μετά, οι ερευνητές ενημέρωσαν τους φοιτητές για τις αλλαγές στα στάτους τους, ενώ ζήτησαν από ορισμένους να ποστάρουν περισσότερα στάτους από το συνηθισμένο κατά την επόμενη εβδομάδα. Εξάλλου, καθημερινά οι φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διάθεση τους. Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές; Όσοι ακολούθησαν την προτροπή για αύξηση των status upadates, ένιωθαν μεγαλύτερη μοναξιά στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας, ενώ ο βαθμός ευτυχίας ή κατάθλιψης είχε παραμείνει στα ίδια επίπεδα σε σχέση με εκείνα της πρώτης εβδομάδας.
Πάντως, όπως διαπιστώθηκε από το ίδιο πείραμα, ο αριθμός των "like" ή τα σχόλια των φίλων δε φάνηκε να επηρεάζουν - παραδόξως - τη συναισθηματική κατάσταση των χρηστών του Facebook. Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science, οι ερευνητές παρομοίασαν την επίδραση που έχει η αλλαγή του στάτους με εκείνη ενός σνακ "που μειώνει την αίσθηση της πείνας μέχρι το επόμενο γεύμα" κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για ένα είδος "social snacking".
Όταν δηλαδή κάποιος χρήστης του Facebook, αλλάζει το προφίλ του σκέφτεται τους φίλους τους και το πώς φαντάζεται ότι θα υποδεχτούν την αλλαγή αυτή, ανεξάρτητα από το αν αυτή η εκτίμηση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ανεβάζοντας έτσι την αυτοπεποίθηση του, που αλλιώς κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τα συνεχή status updates - τουλάχιστον, σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές.
Σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου