2 Ιανουαρίου 2013

Οι ταινίες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις και τα περισσότερα downloads το 2012


Τα μπλοκ μπάστερ έκαναν το θαύμα τους και το 2012 ήταν μια καλή κινηματογραφική χρονιά για τις ΗΠΑ, καθώς αυξημένη ήταν η προσέλευση των θεατών στις αίθουσες. Όσον αφορά τις ταινίες που ξεχώρισαν τόσο στο αμερικανικό όσο και στο παγκόσμιο box office, οι πρωταγωνιστές ήταν οι σούπερ ήρωες και τα κινηματογραφικά franchise. Συγκεκριμένα, στις δύο πρώτες θέσεις του παγκόσμιου box office συναντούμε τους "Εκδικητές" της Μαρβέλ και το "Σκοτεινό Ιππότη" (Μπάτμαν), ενώ και οι 10 εμπορικότερες ταινίες της χρονιάς αποτελούν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - επεισόδια κινηματογραφικών σίριαλ. 

Ανεξάρτητα από την τελική κατάταξη, οι δυο πιο πετυχημένες ταινίες του 2012 μπορούν να θεωρηθούν το "Χόμπιτ" του Πίτερ Τζάκσον, που κατάφερε να μπει στη δεκάδα των εμπορικότερων ταινιών της χρονιάς παρόλο που βγήκε στις αίθουσες μόλις στα μέσα Δεκέμβρη, αλλά και η γαλλική ταινία "Intouchables", που μπορεί να μην περιλαμβάνεται στο τοπ10, καθώς τερμάτισε στη 13η θέση, ωστόσο αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη χαμηλή απήχηση της ταινίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με βάση τις παγκόσμιες εισπράξεις πλην ΗΠΑ, η γαλλική ταινία-φαινόμενο θα βρισκόταν στην 9η θέση του παγκόσμιου box office. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 420.8 εκατομμύρια δολάρια παγκόσμιων εισπράξεων, μόλις το 2.4% αυτών προήλθαν από τις αμερικανικές αίθουσες. Εξάλλου, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η πρεμιέρα της ταινίας στη Γαλλία είχε γίνει το φθινόπωρο του 2011, που σημαίνει ότι ένας σημαντικότατο ποσοστό των συνολικών εισπράξεων της ταινίας δεν περιλαμβάνεται στη λίστα. 
Αντίθετα, οι "Αγώνες πείνας" κατάφεραν να μπουν στο τοπ10 χάρη στη μεγάλη εισπρακτική επιτυχία που σημείωσαν στις ΗΠΑ. Είναι η μοναδική ταινία της δεκάδας, οι εισπράξεις της οποίας στις ΗΠΑ υπερβαίνουν το ήμισυ (και συγκεκριμένα φτάνουν στο 59.4%) επί των παγκόσμιων εισπράξεων. Ας δούμε, όμως, τη χρυσή κινηματογραφική δεκάδα του 2012 (στην παρένθεση οι εισπράξεις σε εκατομμύρια δολάρια):
1. Οι Εκδικητές /Marvel's The Avengers   (1511.8)
2. Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή /The Dark Knight Rises   (1.081.0)
3. Skyfall   (1000.2)
4. Η Εποχή των Παγετώνων: Ο Χορός των Ηπείρων /Ice Age: Continental Drift   (875.2)
5. Twilight: Η Χαραυγή, μέρος ΙΙ /The Twilight Saga: Breaking Dawn Part II   (799.6)
6. The Amazing Spider-Man  (752.2)
7. Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης /Madagascar 3: Europe's Most Wanted  (742.1)
8. Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι /The Hobbit: An Unexpected Journey   (692.7)
9. Αγώνες Πείνας /The Hunger Games  (686.5)
10. Οι άντρες με τα μαύρα 3 /MIB 3   (624.0)

Κι επειδή στη σημερινή εποχή, η επιτυχία της ταινίας διαμορφώνεται και από τον αριθμό των παράνομων donwloads στο ίντερνετ, ας δούμε ποιες ήταν και οι δημοφιλέστερες πειρατικές ταινίες της χρονιάς, σύμφωνα με το TorrentFreak. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς οι έξι στις δέκα δημοφιλέστερες ταινίες δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα. Βέβαια, μεταξύ αυτών συναντούμε και ταινίες του 2011, όπως το "Mission Impossible", όμως η μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η νεανική κωμωδία "Project X", που αναδείχθηκε ως η δημοφιλέστερη ταινία στα παράνομα downloads. Με συνολικές εισπράξεις μόλις 100.9 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία που αφηγείται τις περιπέτειες τριών τελειόφοιτων που θέλουν να γίνουν δημοφιλείς στο σχολείο τους, βρέθηκε μόλις στην 58η θέση του παγκόσμιου box office (και την 55η του αμερικάνικου). Σίγουρα οι παραγωγοί της ταινίας βγάζουν καπνούς διαπιστώνοντας πόσα χρήματα έχασαν από τους πειρατές του ίντερνετ. Ας δούμε, όμως, τις 10 δημοφιλέστερες ταινίες στα τόρεντ για το 2012 (μέσα στην παρένθεση ο αριθμό των downloads σε εκατομμύρα):
1. Project X  (8.7)
2. Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα /Mission: Impossible - Ghost Protocol  (8.5)
3. Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή /The Dark Knight Rises  (8.2)
4. Οι Εκδικητές /Marvel's The Avengers  (8.1)
5. Σέρλοκ Χολμς: Το παιχνίδι των σκιών /Sherlock Holmes: A Game of Shadows  (7.8)
6. Ομάδα Δράσης 21 /Jump Street 21  (7.5)
7. Το κορίτσι με το τατουάζ /The Girl With the Dragon Tattoo  (7.4)
8. Ο Δικτάτορας /The Dictator  (7.3)
9. Η Εποχή των Παγετώνων: Ο Χορός των Ηπείρων /Ice Age: Continental Drift  (6.9)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου