27 Φεβρουαρίου 2013

Ο ανδρικός καρκίνος του μαστού είναι εδώ


Ο Oliver Bogler, αντιπρόεδρος στο Καρκινικό Κέντρο Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας, ψηλάφισε κάποια στιγμή ένα μικρό εξόγκωμα πίσω από τη δεξιά θηλή του στήθους του, όμως δεν έσωσε σημασία. Θεωρούσε ότι δεν ήταν κάτι σημαντικό και ότι μάλλον θα τον κοιτούσε υποτιμητικά η σύζυγος ή ο γιατρός του, αν έκανε κάποια εξέταση. Έτσι, πέρασαν αρκετοί μήνες. Όταν το καλοκαίρι του 2012 πήγε για ράφτινγκ, το μπλουζάκι του λερώθηκε από εκκρίσεις την ώρα που έβγαζε το σωσίβιο του - και τότε προβληματίστηκε. Ο γιατρός του συνέστησε να κάνει αμέσως μαστογραφία και βιοψία. Τ' αποτελέσματα ήταν κατηγορηματικά: ο Όλιβερ είχε καρκίνο του μαστού.

Καθώς η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εμφανίζεται πολύ σπανιότερα στους άνδρες - κάθε χρόνο στις ΗΠΑ εντοπίζονται 2.240 περιστατικά καρκίνου του μαστού σε άνδρες έναντι 232.000 περιπτώσεων σε γυναίκες - πολλοί είναι οι άνδρες που αγνοούν τα συμπτώματα και αμελούν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση. Ποια είναι αυτά; Κάποιο εξόγκωμα στο στήθος, αιμορραγία ή άλλες εκκρίσεις από τη θηλή ή και οποιαδήποτε άλλη αλλαγή παρατηρεί ένας άνδρας στην περιοχή του στήθους. 
Αν και ο αριθμός των ανδρών που πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ είναι μόλις 400 το χρόνο - έναντι 40.000 γυναικών - ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι εντυπωσιακά μικρότερος, αν οι άνδρες ήταν περισσότερο συνειδητοποιημένοι και απευθύνονταν έγκαιρα στο γιατρό. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις ανδρικού καρκίνου του μαστού βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, όταν γίνεται η διάγνωση - συνήθως όταν το εξόγκωμα είναι ήδη πολύ μεγάλο - κι έτσι η αναλογία θανάτων είναι μεγαλύτερη για τους άνδρες. 
Γενικότερα, οι άνδρες εμφανίζουν σπανιότερα καρκίνο του μαστού, επειδή ο συγκεκριμένος καρκίνος φαίνεται ότι συνδέεται με τα οιστρογόνα, τα οποία όμως βρίσκονται σε χαμηλές ποσότητες στον ανδρικό οργανισμό. Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη αν οι άνδρες με καρκίνο του μαστού έχουν πράγματι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο ποσότητα οιστρογόνων, αν και είναι κάτι που ερευνάται, πολλοί όμως επιστήμονες εκτιμούν ότι ίσως να σχετίζεται με μειωμένη τεστοστερόνη, καθώς συνήθως ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας - συνήθως μεταξύ 50 και 70 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι νεότεροι πρέπει να επαναπαυτούν, αν εντοπίσουν κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα. Το μυστικό είναι η έγκαιρη και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις - ούτε σε φύλα ούτε σε πρόσωπα.

Πηγή: Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου