1 Μαρτίου 2013

Πιο εργατικές οι γυναίκες, το μυαλό τους στο διάλειμμα έχουν οι άντρες. Τι δείχνει έρευνα για τις συνήθειες των φύλων στο χώρο εργασίας.


Οι γυναίκες το λένε κι εμείς κάνουμε πως δεν τις ακούμε ή τις κατηγορούμε ως κομπλεξικές. Oι άντρες είμαστε πιο τεμπέληδες και πρόθυμοι ν' αφήσουμε τη δουλειά μας στη μέση χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο, αν πάρουμε τοις μετρητοίς τα συμπεράσματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της πολυεθνικής 3Μ, ως προς τις συνήθειες των εργαζομένων στις ΗΠΑ σ' ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών..

Η έρευνα παρατήρησε τη συμπεριφορά 274 εργαζομένων, το 53% εκ των οποίων ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες - μια μικρογραφία της αμερικανικής κοινωνίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όχι απλά οι άνδρες εργάζονται λιγότερο από τις γυναίκες, αλλά δεν χάνουν την πρώτη δυνατή ευκαιρία για να κάνουν ένα.. παρατεταμένο διάλειμμα. 
Συγκεκριμένα, σε διάστημα 10 λεπτών, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες αφιερώνουν στην εργασία τους κατά μέσο όρο 4.9 λεπτά, έναντι 4.3 λεπτών που αφιερώνουν οι άντρες. Ο υπόλοιπος χρόνος αναλώνεται σε κουβεντούλα, πειράγματα και κουτσομπολιά.
Επίσης, μόλις το 38% των γυναικών σπεύδει να εκμεταλλευτεί μια ευκαιρία για να σηκωθεί από τη θέση του και να κάνει διάλειμμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ανδρών είναι 52%. Μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση το εύρημα ότι οι λιγότερο εργαζόμενοι άνδρες, είναι εκείνοι που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με γυναίκες, καθώς το ενδιαφέρον τους μετατοπίζεται σ' εκείνες και όχι στο αντικείμενο της δουλειάς τους.
Γιατί, όμως, οι γυναίκες είναι περισσότερο εργατικές; Καθώς οι άνδρες έχουν περισσότερα προνόμια σε σχέση με τις γυναίκες, π.χ. υψηλότερες αμοιβές, μάλλον επαναπαύονται στις δάφνες του κοινωνικού αυτού στερεότυπου, ενώ οι γυναίκες αισθάνονται εντονότερη την ανάγκη να αποδείξουν ότι είναι όντως ικανές και ότι αξίζουν περισσότερο απ' ό,τι πιστεύει η κοινωνία.
Είναι άραγε αυτή η εξήγηση - αν δεχτούμε ως πραγματικά τα συμπεράσματα της έρευνας; Εξάλλου, η εν λόγω έρευνα δεν αξιολογεί την παραγωγικότητα ή την ποιότητα της εργασίας, αλλά αρκείται σε πιο επιφανειακά στοιχεία, όπως είναι ο χρόνος της δουλειάς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μάχη των φύλων στο χώρο εργασίας δεν έχει τελειώσει - ίσως και να μην έχει καν αρχίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου