28 Φεβρουαρίου 2013

Οι ταινίες της εβδομάδας σε 1'


Πολλά δράματα περιλαμβάνει το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας στις αίθουσες, όμως οι θεατές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ταινίες με διαφορετικά θέματα και από διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Από την ελληνική ταινία - με αγγλικό τίτλο - "Man at Sea" του Κώστα Γιάνναρη μέχρι την "Πειρατεία στον ωκεανό" από τη Δανία, τον πορτογαλικό "Χαμένο Παράδεισο", το οικολογικό δράμα "Η γη της επαγγελίας", τα "Όμορφα πλάσματα" και την ελληνο-αλβανική συμπαραγωγή "Ξημέρωμα".

Man at Sea  (δράμα, Ελλάδα)
Σκηνοθεσία: Κώστας Γιάνναρης
Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καρυστινός, Θεοδώρα Τζήμου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης
Υπόθεση: Μετά από τον μακροχρόνιο χωρισμό που ακολούθησε το θάνατο του γιου τους, ο Άλεξ και η Κέιτ συναντιούνται ξανά στο δεξαμενόπλοιο Sea Voyager. Την ίδια μέρα, ο Άλεξ σώζει 30 έφηβους μετανάστες που έχουν ναυαγήσει μεσοπέλαγα. Ο ιδιοκτήτης της σχεδόν χρεοκοπημένης πλοιοκτήτριας εταιρίας πιέζει τον Άλεξ να λύσει το θέμα άμεσα, αλλά κάθε προσπάθειά του οδηγεί σε αδιέξοδο. Κι ενώ κάποια μέλη του πληρώματος δημιουργούν στοργικούς δεσμούς με τα παιδιά- ανάμεσά τους και η Κέιτ, που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στη μητρότητα- οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι «επισκέπτες» τους έχουν κάνει κατάχρηση της φιλοξενίας τους. Αδυνατώντας να χειριστεί την αυξανόμενη ένταση και επηρεασμένος από το χαμό του γιού του, ο Άλεξ προχωρά σε μια σειρά από λάθος ενέργειες ώσπου τελικά βρίσκει το θάρρος να ξεπεράσει τον εαυτό του.
Οι βαθμολογίες:
myfilm.gr: 3.5 /10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5


Πειρατεία στον ωκεανό / Kapringen  (δράμα, Δανία)
Σενάριο-ΣκηνοθεσίαTobias Lindholm
ΠρωταγωνιστούνPilou Asbæk, Søren Malling, Johan Philip Asbæk
Υπόθεση: Πάνω σε ένα φορτηγό πλοίο, κάπου στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού, ένας Δανός μάγειρας περιμένει πως και πως να επιστρέψει στην πατρίδα του για να βρεθεί με τη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη. Ωστόσο, τα σχέδια του βυθίζονται στην αβεβαιότητα, όταν μία ομάδα Σομαλών πειρατών καταλαμβάνει το πλοίο απαιτώντας λύτρα από τη ναυτιλιακή εταιρεία στην Κοπεγχάγη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας με τεράστια εμπειρία στις οικονομικές διαπραγματεύσεις, αποφασίζει να αναλάβει ο ίδιος τις διαβουλεύσεις με τους πειρατές, αγνοώντας τις συμβουλές του επαγγελματία διαπραγματευτή. Έτσι, ξεκινά ένα συναρπαστικό θρίλερ, σε δύο διαφορετικές, αλληλοεξαρτώμενες γωνίες του πλανήτη. Από τη μία το ανήμπορο, φυλακισμένο στο αμπάρι πλήρωμα του πλοίου περιμένει βοήθεια, κι από την άλλη οι εκπρόσωποι της εταιρείας, μέσα από τα πολυτελή γραφεία τους, προσπαθούν να μειώσουν τα λύτρα κερδίζοντας χρόνο και παρατείνοντας την αγωνία του πληρώματος.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.1/10 (από 647 χρήστες) 
myfilm.gr: 5 /10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 7/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3.5/5


Η γη της επαγγελίας / Promised Land (δράμα, ΗΠΑ)
ΣκηνοθεσίαGus Van Sant
Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Frances McDormand, John Krasinski
Υπόθεση: Ο Στιβ, ένας πωλητής που εργάζεται σε μια εταιρεία φυσικού αερίου, καταφθάνει σε μια αγροτική περιοχή μαζί με τη συνεργάτιδά του, τη Σου. Με την πόλη να έχει πληγεί αρκετά από την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών, οι δύο υπάλληλοι προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους της περιοχής να τους παραχωρήσουν το δικαίωμα γεώτρησης. Παρότι στην αρχή για τους δύο συναδέλφους η δουλειά φαίνεται εύκολη, στην πορεία περιπλέκεται λόγω της ένστασης του δασκάλου της περιοχής, τον οποίο υποστηρίζει και ο νεαρός επικεφαλής ενός ανεξάρτητου, τοπικού πολιτικού κινήματος.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.4/10 (από 3.655 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 5.8/10 (κριτικοί), 3.1/5 (από 9.245 χρήστες)
myfilm.gr: 5.5/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5


Χαμένος Παράδεισος / Tabu (δράμα, Πορτογαλία)
ΣκηνοθεσίαMiguel Gomes
ΠρωταγωνιστούνTeresa Madruga, Laura Soveral, Henrique Espírito Santo, Isabel Muñoz Cardoso
Υπόθεση: Η Πιλάρ περνά τα πρώτα χρόνια της σύνταξης της, προσπαθώντας να διορθώσει τον κόσμο και φροντίζοντας για τις ενοχές των άλλων, ένα πολύ δύσκολο έργο στις μέρες μας. Συμμετέχει σε αγρυπνίες για την ειρήνη, συνεργάζεται με καθολικές κοινωνικές ομάδες παρέμβασης, κατεβάζει κι ανεβάζει συνεχώς έναν πίνακα από τον τοίχο της, για να μη πληγώσει τα συναισθήματα του φίλου που της τον χάρισε… Περισσότερο απ’ όλα την προβληματίζει η μοναξιά της γειτόνισσας της, Αουρόρα, μια εκκεντρική κι ευέξαπτη ογδοντάχρονη, που πηγαίνει στο καζίνο μόλις βρίσκει λίγα λεφτά, μιλά συνεχώς για την κόρη της που απ’ ότι δείχνει δε θέλει να τη δει, έχει συνεχή hangover από τα αντικαταθλιπτικά που παίρνει και υποψιάζεται ότι η υπηρέτρια της Σάντα ασκεί βουντού επάνω της. Για τη Σάντα δε γνωρίζουμε πολλά, δε μιλάει πολύ, ακολουθεί εντολές και θεωρεί ότι ο καθένας πρέπει να κοιτάει τη δουλειά του. Πηγαίνει σε νυχτερινό σχολείο, και τα βραδιά διαβάζει το Ροβινσώνα Κρούσο στον καναπέ καπνίζοντας. Η Αουρόρα θα ζητήσει κάτι περίεργο, και οι άλλες δύο γυναίκες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τη βοηθήσουν. Θέλει να συναντήσει έναν άντρα, τον Τζιανλούκα Βεντούρα, κάποιον που κανείς δε γνώριζε την ύπαρξη του μέχρι εκείνη τη μέρα. Η Πιλάρ και η Σάντα θα ανακαλύψουν ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά όχι σώφρον. Ο Βεντούρα έχει μια κρυφή συμφωνία με την Αουρόρα και μια ιστορία να διηγηθεί, που συνέβη 50 χρόνια πριν, λίγο πριν τον Πορτογαλικό αποικιακό πόλεμο. Ξεκινάει ως εξής: «Η Αουρόρα είχε μια φάρμα στην Αφρική, στους πρόποδες του όρους Ταμπού..»
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.4/10 (από 1.803 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 7.8/10 (κριτικοί), 3.8/5 (από 1.113 χρήστες)
myfilm.gr: 8/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3.5/5




Όμορφα Πλάσματα / Beautiful Creatures (δράμα, ΗΠΑ)
ΣκηνοθεσίαRichard LaGravenese
Πρωταγωνιστούν: Jeremy Irons, Emmy Rossum, Thomas Mann
Υπόθεση: Ο συνεσταλμένος μα πανέξυπνος έφηβος Ίθαν Γουέιτ βασανίζεται από το ίδιο μυστηριώδες όνειρο για καιρό. Η εκπληκτικά διαφορετική Λένα Ντουκέιν, έχει μόλις μετακομίσει στη μικρή πόλη Γκάτλιν και κρύβει ένα φοβερό μυστικό. Ένας θνητός Ρωμαίος και μια μάγισσα Ιουλιέτα σε μια ιστορία ενηλικίωσης γύρω από την πραγματική μας ταυτότητα - μια μοντέρνα μυθολογία που εκτυλίσσεται σε μια γοτθική, βαθιά θρησκευόμενη επαρχία του Νότου, ανάμεσα στους πνιγμένους στην άναρχη βλάστηση κήπους, στους θολούς βάλτους και στα φαντάσματα του Αμερικανικού Εμφυλίου. Κάποιες αγάπες είναι μοιραίες… Άλλες είναι καταραμένες.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.1/10 (από 5.414 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 5.3/10 (κριτικοί), 3.5/5 (από 15.910 χρήστες)
myfilm.gr: 5.5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1.5/5
Roger Ebert: 2.5/4


Ξημέρωμα / Agon  (δράμα, Αλβανία/Ελλάδα)
Σενάριο-ΣκηνοθεσίαRobert Budina
ΠρωταγωνιστούνEglantina Cenomeri, Dzevdet Jasar, Αντώνης Καφετζόπουλος, Ισαβέλλα Κογιεβίνα
Υπόθεση: Ο Σαϊμίρ από την Αλβανία είναι εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη από καιρό και ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί την Ηλέκτρα που είναι και κόρη του ιδιοκτήτη του συνεργείου στο οποίο εργάζεται. Όταν ο μικρός αδερφός του Σαϊμίρ, Βίνι, έρθει στην Ελλάδα, ο Σαϊμίρ θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει να βρει το δρόμο του. Ο Βίνι όμως είναι ανυπόμονος και πεπεισμένος ότι είναι φτιαγμένος για πιο φιλόδοξες καταστάσεις. Πολύ γρήγορα η σύγκρουση των δυο αδερφών και των διαφορετικών κόσμων τους θα αλλάξει τις ζωές όλων με τρόπους που δεν έχουν επιστροφή.
Οι βαθμολογίες:
myfilm.gr: 1/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1.5/5



Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου