26 Μαΐου 2013

Πόσα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι πάρα πολλά και επικίνδυνα για την υγεία μας;


Ο καφές περιλαμβάνεται στις αμφιλεγόμενες τροφές, οι οποίες εξαίρονται για τα οφέλη τους από τις μισές έρευνες ή πέφτουν στο πυρ το εξώτερον από τις άλλες μισές. Μία νέα έρευνα από την Αυστραλία έρχεται να ορίσει το μέτρο. Από πόσους καφέδες και πάνω υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία μας; Αν ξεπερνάτε τα πέντε φλιτζάνια την ημέρα -περιλαμβανομένου και του ντεκαφεϊνέ- τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε. 

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας και του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας θέλησαν ν' αναδείξουν τις καρδιαγγειακές ωφέλειες που έχει για τον οργανισμό ένα από τα συστατικά του καφέ, το χλωρογενικό οξύ, το οποίο συνδέεται με την πρόληψη του διαβήτη, όμως τελικά εντόπισαν τις παρενέργειες του, όταν ο οργανισμός μας καταναλώνει υπερβολική ημερήσια ποσότητα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πέντε φλυτζάνια καφέ την ημέρα διπλασιάζουν την ποσότητα του σπλαχνικού λίπους (είναι το "κρυφό" λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά), που συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους, μεγαλύτερη αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη κι επομένως μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη (αντίθετα από τα συμπεράσματα άλλων ερευνών) και δυσανεξία στη γλυκόζη.
Οι έρευνες έγιναν σε ποντίκια, ενώ η δοσολογία των πέντε φλιτζανιών διαπιστώθηκε κατ' αναλογία. Όσον αφορά το γιατί τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, όσον αφορά τον κίνδυνο διαβήτη, σε σχέση μ' εκείνα άλλων μελετών, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Κέβιν Κροφτ, το απέδωσε στο ότι οι περισσότεροι ερευνητές εξάγουν τα συμπεράσματα τους βάσει ήπιων δοσολογιών, π.χ. ένα μόνο φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Μόνο που στην πράξη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περιορίζονται μόνο στο ένα.
Εξάλλου, και στη συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώνεται ότι ο καφές με μέτρο, δηλαδή τρία με τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, έχει όντως θετική επίδραση, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών ή διαβήτη τύπου Β΄.  Τα αρνητικά αρχίζουν με την υπέρβαση του μέτρου, κάτι που άλλωστε συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής. 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου