28 Μαΐου 2013

Ένα καφέ που χρεώνει τους πελάτες ανάλογα με το χρόνο που κάθονται στο τραπέζι

Οι Έλληνες έχουμε τη στάμπα ότι από τη στιγμή που θα καθίσουμε σ' ένα καφέ για ν' απολαύσουμε το φραπέ -ή εσπρέσο ή φρέντο ή ό,τι τραβάει η όρεξη του καθενός- ξεχνάμε να σηκωθούμε. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, το "χαλλλαρά" των φοιτητών μεταφράζεται σε δίωρο παιχνίδι με το καλαμάκι στο ποτήρι δίπλα στο Θερμαϊκό και στο βάθος ο Λευκός Πύργος. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ περισσότερα χρήματα θα κέρδιζαν τα συγκεκριμένα μαγαζιά, αν δεν χρέωναν απλά τον καφέ, αλλά την ώρα που οι πελάτες θα κρατούσαν πιασμένα τα τραπεζάκια. Σας φαίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Κι όμως συμβαίνει, αλλά όχι στην Ελλάδα. Πού αλλού; Στη Γερμανία.

Για την ακρίβεια, την έμπνευση να χρεώνει τους πελάτες ανάλογα με το χρόνο παραμονής τους στο μαγαζί της, την είχε μια Ρωσίδα μετανάστρια στη Γερμανία, η 24χρονη Ντάρια Βολκόβα, η οποία στα μέσα Απριλίου άνοιξε το "Slow Time" καφέ στην πόλη Βισμπάντεν. Και για να μην υπάρχει καμιά παρεξήγηση, η Ντάρια δεν θέλει να ξεφορτώνεται τους πελάτες μια ώρα αρχύτερα, ώστε ν' αδειάζουν τα τραπεζάκια, αλλά επιθυμεί απλά να ανταποκριθεί "στο πνεύμα των εποχών", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στο Der Spiegel. Εξάλλου, η χρέωση είναι μόλις 0.05 € το λεπτό, δηλαδή 3 ευρώ την ώρα, όμως πρέπει να διευκρινιστεί ότι η πρώτη μισή ώρα χρεώνεται στάνταρ 2 ευρώ. . 
Πώς λειτουργεί αυτό στην πράξη; Όταν οι πελάτες καθίσουν στο τραπέζι τους, η Ντάρια τους δίνει από ένα ρολόι, που καταγράφει το χρόνο παραμονής τους και βάσει αυτού θα γίνει ο προσδιορισμός του ποσού που τελικά θα πληρώσει κάποιος φεύγοντας. Πάντως, σκοπός δεν είναι ν' αγχωθούν οι πελάτες, αλλά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να ξεχαστούν και να περάσουν καλά. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό στην πράξη, μένει να μας το διευκρινίσουν οι ίδιοι οι πελάτες του "Slow Time" καφέ, ωστόσο η ιδιοκτήτρια πιστεύει ότι τους βοηθάει να ξεχάσουν το χρόνο διακοσμώντας τους τοίχους του μαγαζιού με ρολόγια που δείχνουν διαφορετικές ώρες!
Αν η ιδέα της Βολκόβα πιάσει, λέτε να δούμε μιμητές και στην Ελλάδα; Ελπίζουμε πως όχι..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου