29 Μαΐου 2013

Μια φωτογραφία από την ελληνική συνοικία της Κωνσταντινούπολης το 1891

Μέρα που 'ναι σήμερα, ας κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο κι ας ταξιδέψουμε στην Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, θα σταματήσουμε στο 1891 και στη συνοικία του Γαλατά.
Όσοι δεν γνωρίζουμε βυζαντινή ιστορία ή δεν είχαμε την τύχη να ταξιδέψουμε μέχρι την Κωνσταντινούπολη, την περιοχή του Γαλατά τη γνωρίζουμε από τη "Λωξάντρα" της Μαρίας Ιορδανίδου, η οποία κατοικούσε στο Πέρα (ή Γαλατά) της Κωνσταντινούπολης, όπως και χιλιάδες Έλληνες πριν τα γεγονότα του 1955 - τότε, όπως και σήμερα, το εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Όσοι πάλι δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο ή δεν παρακολούθησαν ποτέ την τηλεοπτική σειρά, γνωρίζουν το Γαλατά απλά από την τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα, Γαλατά Σαράι, που είναι από τους σημαντικότερους συλλόγους της γειτονικής χώρας.
Το 1891, λοιπόν, το εβδομαδιαίο, φιλολογικό περιοδικό "¨Εστία" δημοσίευσε μια φωτογραφία της πλατείας Καράκιοϊ, όπως είχε αποθανατιστεί από το φακό του οίκου Sebah et Joaillier -καμία απολύτως σχέση με τη σημερινή μεγαλούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου