31 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα: 30 Μαΐου



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο Νομπελίστες γεννήθηκαν σαν σήμερα, οι οποίοι μάλιστα βραβεύτηκαν με Νόμπελ την ίδια χρονιά, αν και σε διαφορετικό πεδίο: ο Σουηδός φυσικός Χανς Άλφβεν (1908-1995, Νόμπελ Φυσικής 1970 "για τη θεμελιώδη εργασία του και τις ανακαλύψεις του στη Μαγνητοϋδροδυναμική") και ο Αμερικανός βιοχημικός Τζούλιους Άξελροντ (1912-2004, Νόμπελ Ιατρικής 1970, το οποίο μοιράστηκε με δύο συναδέλφους του, "για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη φυσιολογία των νευρικών ιστών").


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στη Νικαράγουα γιορτάζεται η Γιορτή της Μητέρας και η σημερινή μέρα θεωρείται αργία για τους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας. Γιατί σήμερα; Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη στις αρχές της δεκαετίας του 1940 από τον τότε Πρόεδρο της χώρας, τον Anastasio Somoza García, διότι σαν σήμερα είχε γεννηθεί η αγαπημένη του πεθερά, που ονομαζόταν Casimira Sacasa! Όπως βλέπουμε, υπάρχουν και κάποιοι γαμπροί που αγαπούν υπερβολικά πολύ τις πεθερές τους.
Κι επειδή σήμερα είναι η πρώτη Πέμπτη μετά την Πεντηκοστή, στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία γιορτάζεται η Αγία Δωρεά (Corpus Christi ή Corpus Domini), δηλαδή η μετουσίωση του άρτου και του οίνου σε σώμα και αίμα του Χριστού. Η σημερινή γιορτή είναι μια από τις σημαντικότερες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και σε πολλές χώρες θεωρείται αργία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 30 Μαΐου 1917 (π.η.), μιας μέρα μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου, βασιλιάς της Ελλάδας ορκίστηκε ο δευτερότοκος γιος του Αλέξανδρος, ο μοναδικός που στα τρία χρόνια της βασιλείας του δεν ενεπλάκη στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά κράτησε αποστάσεις -ίσως επειδή δεν ήταν προετοιμασμένος ούτε κι επιθυμούσε ν' αναλάβει ένα τέτοιο αξίωμα.

Στις 30 Μαΐου 1941, ο Μανόλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατέβασαν τη ναζιστική σημαία, που ήταν υψωμένη στο βράχο της Ακρόπολης, μια συμβολική πράξη αντίστασης.

Στις 30 Μαΐου 1972 πραγματοποιήθηκε ένα από τα πιο περίεργα τρομοκρατικά χτυπήματα, όταν μέλη του Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού, που φιλοδοξούσαν ν' ανατρέψουν το καθεστώς στη χώρα τους και να ξεκινήσουν παγκόσμια επανάσταση, επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο Λοντ του... Ισραήλ (στο Τελ Αβίβ) σκοτώνοντας 24 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 78.

Στις 30 Μαΐου 2012, ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, έγινε ο πρώτος (πρώην) ηγέτης κράτους που καταδικάστηκε για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η απόφαση εκδόθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε, ενώ οι κατηγορίες κατά του Τέιλορ, που καταδικάστηκε σε 50 έτη φυλάκισης, αφορούσαν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη -γειτονική της Λιβερίας- Σιέρα Λεόνε συνδεδεμένες με τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα και το εμπόριο των "ματωμένων διαμαντιών'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου