30 Μαΐου 2013

Η γνωριμία και ο ξαφνικός γάμος της Τζένης Καρέζη με τον Ζάχο Χατζηφωτίου - Ο δεσμός-μυστήριο με θεατρικό συγγραφέα


Πέντε χιλιάδες κόσμου -εκτός των καλεσμένων- είχαν συρρεύσει το βράδυ της Δευυέρας, 7 Μαΐου 1962 (ώρα 8 το βράδυ) στο εκκλησάκι της Αγίας Φιλοθέης, στην Κρύπτη, για να παρακολουθήσουν από κοντά το γάμο της αγαπημένης ηθοποιού Τζένης Καρέζη και του επιχειρηματία Ζάχου Χατζηφωτίου. Το ίδιο βράδυ, ακολούθησε δεξίωση 100 -κατ' άλλες πληροφορίες 250- ατόμων στο νυχτερινό κέντρο "Ωμπέρζ" της Βαρυμπόμπης.

Το γαμήλιο ταξίδι, αυτό είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου, μετά το τέλος των παραστάσεων του έργου "Εκείνη τη νύχτα", όπου πρωταγωνιστούσε η Τζένη, στο θέατρο "Μουσούρη". Αρχικός προορισμός τους θα ήταν η Γενεύη, όπου θα διέμεναν για τέσσερις ημέρες, ενώ στη συνέχεια θα κατευθύνονταν στο Παρίσι για ένα δεκαπενθήμερο. Το μυστήριο τελέστηκε από το Μητροπολίτη Αχαΐας Παντελεήμων, ενώ κουμπάρα του ζεύγους ήταν η κοσμική Μάγια Καλλιγά. Η δε νύφη φορούσε "αέρινο φόρεμα από άσπρη οργάντζα και φαινόταν ιδιαίτερα χαρούμενη και ευτυχής" (Ελευθερία, 08.05.19162).

Ήταν ο πρώτος γάμος της Τζένης και ο τρίτος του Ζάχου Χατζηφωτίου, ο οποίος είχε ήδη δύο διαζύγια στο ενεργητικό του: με την κόρη ενός Γάλλου στρατηγού στη Μέση Ανατολή και με τη Δανάη Κύρου, της γνωστής οικογένειας που έχει στην ιδιοκτησία της την εφημερίδα "Εστία", με την οποία μάλιστα είχε αποκτήσει και μια κόρη, ηλικίας 11 ετών όταν εκείνος παντρεύτηκε την Καρέζη. Η διαφορά ηλικίας δεν ξεπερνούσε τα 8 με 9 χρόνια, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διαφορά μεταξύ της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του φερόμενου ως μνηστήρα της, εκδότη Αθανασίου Μπότση.
Λίγες μέρες μετά την τελετή, η Τζένη Καρέζη άνοιξε τα γαμήλια δώρα μαζί με το συντάκτη της εφημερίδας "Εμπρός", Εμμανουήλ Βερμισώ. Τι  δώρα είχαν αποστείλει στο ζευγάρι φίλοι και συνεργάτες ηθοποιοί; Ο θεατρικός επιχειρηματίας Κώστας Μουσούρης, με τον οποίο η Καρέζη συνεργαζόταν εκείνη τη σαιζόν, είχε αγοράσει κάτι ασημένια μπολ, ένα βάζο από τους ηθοποιούς Βούλα Ζουμπουλάκη και Δημήτρη Μυράτ, ένας χαρτοκόπτης από τον Αλέξη Μινωτή, ένας χειροποίητος ασημένιος δίσκος ήταν το δώρο του Λάμπρου Κωνσταντάρα, μια μεγάλη λάμπα από το Δημήτρη Χορν, τα δώρα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, της Δέσπως Διαμαντίδου και του Δημήτρη Νικολαΐδη ήταν λάμπες, ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης προσέφερε έναν πίνακα, ενώ ο γαμπρός ξετρελάθηκε μ' έναν παλιό χάρτη, που είχε προσφέρει ως δώρο η Μάρω Κοντού.


Η γνωριμία της Καρέζη και του Χατζηφωτίου, όπως δήλωσε στην εφημερίδα η αγαπημένη ηθοποιός, έγινε στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 1961, όταν βρέθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα για "θεατρική ενημέρωση". Τότε, είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά σ' ένα φιλικό, ελληνικό σπίτι, όπου απλά χαιρετήθηκαν. Η δεύτερη συνάντηση άργησε αρκετά, καθώς οι δυο τους ξαναβρέθηκαν στην Αθήνα λίγο μετά την πρωτοχρονιά του 1962, "που ο Ζάχος ήρθε για διακοπές, γιατί τον περισσότερο καιρό μένει στο εξωτερικό... Και ένα μήνα αργότερα, κεραυνοβόλα, βιαστικά, αμερικάνικα, αν θέλετε, το συναποφασίσαμε να... χορέψουμε στη Φιλοθέη".
Όσον αφορά την τελετή, η Καρέζη δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό της. "Καλέ τι γάμος ήταν αυτός. Πολύ χαρήκαμε, που τόσο μας αγαπάνε, αλλά και πόσο στενοχωρηθήκαμε, πιστέψτε το, που οι φίλοι μας, οι καλεσμένοι μας, παρακολουθούσαν την τελετή έξω από το σύρμα... Γυρνούσαμε κι αντί να δούμε γνωστούς μας, βλέπαμε μαμάδες με ασαράντιστα μωρά, μαθητούδια και... ισχυρά δύναμη χωροφυλακής να πηγαινοέρχεται. Ωραία, δεν λέω, θέατρο παίζω, έδειξαν οι άνθρωποι πως μ' έχουν στην καρδιά τους, αλλά εγώ δεν πήγα για παράσταση εκεί...

Η προαναγγελία του γάμου έγινε από την ίδια εφημερίδα στο φύλλο της 17ης Μαρτίου 1962, όταν ρεπορτάζ του "Εμπρός" ανακοίνωνε ότι "η Τζένη Καρέζη φέρεται ερωτευμένη με ένα σοβαρό και αξιόλογο άνθρωπο της αθηναϊκής κοινωνίας, του οποίου δυστυχώς δεν μπορούμε ν' αποκαλύψουμε ακόμη τ' όνομα". Έδινε όμως τις πληροφορίες ότι "το όνομα αυτού αρχίζει από Χ... δεν ανήκει εις τον καλλιτεχνικόν κύκλον και δεν έχει σχέσεις με το θέατρο και τον κινηματογράφο". Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες της εφημερίδας, "το ερωτευμένο ζευγάρι θα χορέψη σύντομα το χορό του Ησαΐα, αλλά ο ταιριασμένος αυτός γάμος δυνατόν να γίνη -προφανώς διά καλλιτεχνικούς λόγους- ινκόγκιτο! Θα γίνη δηλαδή κάτι περίπου παρόμοιο που έχει συμβή με δημοφιλή ζεν πρεμιέ του κινηματογράφου, ο οποίος διά λόγους... προβολής έχει διατηρήσει από τετραετίας ήδη μυστικόν τον γάμον του" - άφηνε και μια σπόντα η εφημερίδα, χωρίς να δίνει άλλα στοιχεία για τον ηθοποιό, που εμφανιζόταν ανύπαντρος, ώστε να μη στενοχωρούσε τις θαυμάστριες του.
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για τους πρώτους ερωτικούς δεσμούς της Τζένης Καρέζη και η αλήθεια είναι ότι η εφημερίδα δεν μας διαφώτιζε ιδιαίτερα, αλλά περιορίστηκε ν' αναφέρει ότι "στο διάστημα της σκληρής δουλειάς για την κατάκτησιν του κοινού, η Τζένη στάθηκε ασυγκίνητη στην πληθώρα των ερωτικών εκδηλώσεων, εσωθεατρικών και εξωθεατρικών. Τα παραμέλιησε όλα. Προ ετών όμως εψιθυρίσθη κάποιο ειδύλλιο με γνωστόν θεατρικόν συγγραφέα. Εκείνοι οι οποίοι επληροφορήθησαν το γεγονός ήλπισαν ευόδωσιν του ειδυλλίου. Η μοίρα όμως δεν εβοήθησε στην εξέλιξι αυτο΄υουθ δεσμού. Από καιρό τώρα εις την πρωταγωνίστρια "Εκείνης της νύχτας" έχει μείνει μια γλυκειά ανάμνησις κι ένα χαριτωμένο σκυλάκι που βαφτίστηκε Τζέγια. Τ' όνομα αυτό, που δεν λέει τίποτε για τους πολλούς, ανήκει στο μικρό σύντροφο της Τζένης και συμβολίζει τ' αρχικά των ονομάτων Εκείνης και Εκείνου, που δεν ευτύχησαν να συνδέσουν τα ονόματά των με τις ευχές της εκκλησίας".
Αλήθεια ή καλπάζουσα φαντασία του συντάκτη της εφημερίδας; Μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Πάντως, ο γάμος της Καρέζη με τον Χατζηφωτίου δεν άντεξε περισσότερα από δύο και κάτι χρόνια, ενώ λίγα χρόνια αργότερα η πρωταγωνίστρια του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου θα έβρισκε το μεγάλο έρωτα της ζωής της στο πρόσωπο του Κώστα Καζάκου.


Σχετικά θέματα:
ΠΟΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΝΤΡΑ ΑΡΕΣΕ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ;
ΤΟ ΕΠΙΜΟΝΟ ΦΛΕΡΤ ΤΟΥ ΑΛΕΝ ΝΤΕΛΟΝ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου