20 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 20 Ιουνίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ίσως, ο πιο σημαντικός άνθρωπος που γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου ήταν ο Άγγλος βιοχημικός Φρέντερικ Χόπκινς (1861-1947), ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής 1929 "για την ανακάλυψη των βιταμινών που συντελούν στην ανάπτυξη". 
Αρκετοί ηθοποιοί έχουν γενέθλια σήμερα, όπως η Ολυμπία Δουκάκη (82), η Νικόλ Κίντμαν (46), αλλά και ο Τζον ΜακΚουκ (69), τον οποίο ίσως γνωρίζετε ως "Έρικ Φόρεστερ" στη σειρά "Τόλμη και Γοητεία".  Εξάλλου, σαν σήμερα γεννήθηκε κι ένας θρύλος του Χόλιγουντ, ο Έρολ Φλιν (1909-1959). Τέλος, γενέθλια έχει και ο Αμερικανός τραγουδιστής Λάιονελ Ρίτσι (64).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η επέτειος του θανάτου του Μανουέλ Μπελγκράνο (20.06.1820) γιορτάζεται σήμερα στην Αργεντινή. Ο Μπελγκράνο, που λογίζεται από τους Αργεντίνους ως ένας από τους τρεις libertadores, δηλ. αγωνιστές της ελευθερίας, ήταν εκείνος που δημιούργησε τη σημαία της χώρας πριν τη μάχη του Παρανά, το Φεβρουάριο του 1812, κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας. 
Στην Ερυθραία, γιορτάζεται η Ημέρα των Μαρτύρων, η οποία είναι αφιερωμένη σε όλους όσους έχασαν την ζωής τους κατά τη διάρκεια του 30ετούς πολέμου για την ανεξαρτησία της αφρικανικής χώρας από την Αιθιοπία.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων. Σύμφωνα με τον ορισμό του πρώτου άρθρου της Διεθνούς Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (όπως επεκτάθηκε χρονικά με την υπ' αριθμ. 2198 (ΧΧΙ) απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), πρόσφυγας θεωρείται κάθε πρόσωπο, που επί τη βάσει δικαιολογημένου φόβου ότι θα υποστεί δίωξη λόγω της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, της κοινωνικής τάξης, ή των πολιτικών του πεποιθήσεων, βρίσκεται εκτός της χώρας της οποίας έχει την υπηκοότητα, και δεν μπορεί ή, λόγω του φόβου του, δεν επιθυμεί να απολαμβάνει την προστασία αυτής της χώρας ούτε να επιστρέψει στο έδαφός της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 20 Ιουνίου 1907, διοργανώθηκε μαθητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με αίτημα την ακύρωση των εξετάσεων μετά το "κόψιμο" αριθμού ρεκόρ. Αιτία ήταν ένα βασιλικό διάταγμα, που είχε δημοσιευτεί μόλις ένα μήνα πριν τις εξετάσεις, σύμφωνα με το οποίο ο μαθητής που δεν περνούσε τη βάση στο μάθημα των ελληνικών, δεν περνούσε στην επόμενη τάξη, ανεξάρτητα από το μέσο όρο που συγκέντρωνε. Αποτέλεσμα ήταν να κριθούν μετεξεταστέοι 800 μαθητές στα γυμνάσια Αθηνών και Πειραιώς, δηλαδή τα 2/3 περίπου των μαθητών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας "Άστυ". Για παράδειγμα, μόνο στο γυμνάσιο της Πλάκας απορρίφθηκαν 32 μαθητές της πρώτης τάξης, 22 της δεύτερης και 13 από την τρίτη τάξη του σχολείου!
Πάντως, ο υπουργός Παιδείας, Σωτηρόπουλος, που συναντήθηκε με τους μαθητές μετά το συλλαλητήριο της 21ης Ιουνίου, τους δήλωσε ότι δεν ευθυνόταν ο ίδιος, αλλά το Εποπτικό Συμβούλιο, που επέμενε για την έκδοση του σχετικού διατάγματος, ώστε οι μαθητές να γίνουν "επιμελέστεροι".

Στις 20 Ιουνίου 1978, τέσσερα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ, ισχυρός σεισμός μεγέθους 6.5 Ρίχτερ με επίκεντρο τη λίμνη Βόλβη, ταρακούνησε τους Θεσσαλονικείς και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές, αν και γενική ήταν η αίσθηση ότι τα κτίρια της πόλης άντεξαν. Ήταν ο πιο ισχυρός σεισμός που έπληξε την πόλη, ενώ έγινε αισθητός ακόμη και σε γειτονικές χώρες. Πενήντα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, οι 30 εκ των οποίων προέρχονταν από την κατάρρευση μιας πολυκατοικίας στην πλατεία Ιπποδρομίου, ενώ πάνω από 200 ήταν οι τραυματίες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου