Σήμερα είναι Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Αρκετοί καταξιωμένοι άνθρωποι του κινηματογράφου γεννήθηκαν σαν σήμερα: μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του Χόλιγουντ όλων των εποχών, η Μέριλ Στριπ (64 ετών), ο σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ (1906-2002), ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ιρανός σκηνοθέτης Άμπας Κιαροστάμι (73) και ο πολυβραβευμένος Αυστριακός ηθοποιός Κλάους Μαρία Μπραντάουερ (70).
Εξήντα χρονών γίνεται η τραγουδίστρια του "Time After Time" Σίντι Λόπερ, ενώ τα 48 κλείνει η τηλεπαρουσιάστρια και στιχουργός Ναταλία Γερμανού, η οποία είναι μόλις ένα χρόνο μικρότερη από το συγγραφέα του "Κώδικα Ντα Βίντσι" Νταν Μπράουν, ο οποίος επίσης έχει σήμερα τα γενέθλια του. Εξάλλου, 28 γίνεται ο διεθνής μπασκετμπολίστας Σοφοκλής Σχορτσιανίτης.
Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκε και ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ (1837-1923), ο οποίος σχεδίασε σημαντικά κτίρια-στολίδια της ελληνικής πρωτεύουσας.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στην Κροατία γιορτάζεται η Ημέρα του Αντιφασιστικού Αγώνα. Στις 22 Ιουνίου 1941 και στην πόλη Σίζακ, ο Γιόζεπ Τίτο οργάνωσε την πρώτη αντιστασιακή ομάδα κατά του φασιστικού καθεστώτος που είχε επιβληθεί μετά τη γερμανική εισβολή, τον Απρίλιο του 1941.
Εν τω μεταξύ, στις σκανδιναβικές χώρες γιορτάζεται το "μέσο του καλοκαιριού" (Midsommardagen). Μάλιστα, στη Σουηδία και στη Φινλανδία η σημερινή μέρα είναι αργία.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 22 Ιουνίου 1941 εκδηλώθηκε η γερμανική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης με πρόσχημα την "προστασία των ανατολικών επαρχιών του Ράιχ" (επιχείρηση Μπαρμπαρόσα).
Στις 22 Ιουνίου 1991, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ αποφάσισε την καθαίρεση των στελεχών που συνέθεταν την ανανεωτική ομάδα, όπως η Μαρία Δαμανάκη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Μίμης Ανδρουλάκης κ.ά. επισημοποιώντας το "διαζύγιο" με τον Συνασπισμό.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Υπήρχε μια πολύ μακρινή εποχή, όπου θεωρείτο σπουδαία πρόοδος το να μεταβαίνει κανείς από την Αθήνα στη Θήβα σε... τεσσεράμισι ώρες! Στις 22 Ιουνίου 1901, η εφημερίδα "Εμπρός" δημοσίευσε και τη φωτογραφία(/σκίτσο) της άμαξας, που θα πετύχαινε αυτό το σπουδαίο -για τα δεδομένα της εποχής- κατόρθωμα.
Τον Ιούνιο του 1941, στην κατακτημένη (από τους Γερμανούς ναζί) Ελλάδα, οι εφημερίδες έκαναν την προπαγάνδα τους υπέρ του νέου στάτους κβο αγγίζοντας συχνά τη φαιδρότητα. Για παράδειγμα, στις 22 Ιουνίου 1941, η εφημερίδα "Ακρόπολις" είχε ως βασικό θέμα την πρωτοβουλία της να προικίσει με 20.000 δραχμές τις πρώτες πέντε γυναίκες, που θα παντρεύονταν ανάπηρους πολέμου! Η δε επιχειρηματολογία "τσάκιζε κόκαλα" και έκαιγε μεγάλο αριθμό εγκεφαλικών κυττάρων.
"Είδομεν ότι απεφασίσθη να χορηγηθούν ισοβίως αδελφαί νοσοκόμοι εις τους βαρέως αναπήρους, ιδίως τυφλούς και άχειρας. Το μέτρον είνε λαμπρόν. Εν τω μεταξύ, όμως, ερρίφθη από ανώτερον Έλληνα στρατιωτικόν μία πολύ επιτυχής ιδέα.... Η αδελφή νοσοκόμος θα παρέχη, βεβαίως, πολυτίμους υπηρεσίας. τίποτε όμως δεν αντικαθιστά την ατμοσφαίραν φυσικής στοργής, φροντίδος, περιποιήσεως, με την οποίαν μία Ελληνίς σύζυγος θα περιβάλλη τον ηρωικόν σύντροφόν της...."!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου