17 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 17 Ιουνίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Έχετε σήμερα γενέθλια και ψάχνετε ακόμα τον επαγγελματικό σας προσανατολισμό; Κερδίστε ένα Νόμπελ ή ασχοληθείτε με το τένις.
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γάλλος βιολόγος Φρανσουά Ζακόμπ (1920-2013, Νόμπελ Ιατρικής 1965 από κοινού με δύο Γάλλους συναδέλφους του "για τις ανακαλύψεις τους πως στα χρωματοσώματα των βακτηρίων που μολύνονται από ιούς ενσωματώνεται το δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ (DΝΑ) των ιών, και μ' αυτό τον τρόπο τα χρωματοσώματα αλλοιώνονται, κάτι που κληροδοτείται και στις επόμενες γενιές βακτηρίων"), ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζορτζ Άκερλοφ (73 ετών, Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2001 από κοινού με τους Σπενς και Στίγκλιτς "για την ανάλυση αγορών με ασύμμετρη πληροφόρηση") και ο Αιγύπτιος διπλωμάτης Μοχάμεντ Ελ Μπάραντεϊ (71 ετών, Νόμπελ Ειρήνης 2005 ως εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας "για τις προσπάθειες τους στην αποτροπή της χρήσης πυρηνικών όπλων για στρατιωτικούς σκοπούς και στη διασφάλιση ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς θα γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια).
Επίσης, γενέθλια έχει ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής (28) με σημαντικές διεθνείς επιτυχίες, αλλά και η επίσης τενίστρια Βένους Ουίλιαμς (33), μια από τις κορυφαίες του αθλήματος.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στην Ισλανδία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Μέχρι το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο η Ισλανδία ανήκε στο βασίλειο της Δανίας. Μετά τη γερμανική εισβολή στη Δανία, το νησί αποτέλεσε αμερικανοβρετανική στρατιωτική βάση. Τελικά, με το Σύνταγμα του 1944, που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα σχεδόν ομόφωνα, η Ισλανδία έγινε ανεξάρτητο κράτος, κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον ίδιο το βασιλιά της Δανίας, Χριστιανό Ι΄, στις 17 Ιουνίου 1944. Εξάλλου, σαν σήμερα γεννήθηκε και ο συγγραφέας Jón Sigurðsson (1811-1879),  που αποτέλεσε ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος για την ανεξαρτησία της Ισλανδίας το 19ο αιώνα.
Στις Βερμούδες γιορτάζεται η Ημέρα των Εθνικών Ηρώων, δηλαδή των ανθρώπων εκείνων που με τη δράση τους συνέβαλαν στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της κοινωνίας του βόρειου Ατλαντικού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 17 Ιουνίου 1946, το ελληνικό Κοινοβούλιο μετατράπηκε σε ριγκ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την ψήφιση μέτρων "τάξεως". Αφορμή στάθηκε η αποστροφή ενός βουλευτή Κοζάνης του κυβερνητικού Λαϊκού κόμματος ονόματι Παπαδόπουλος, ο οποίος επαίνεσε τη δράση της ομάδας Μαγγανά, μιας ακροδεξιάς ένοπλης ομάδας, που κυνηγούσε τους κομμουνιστές στην περιοχή της Μεσσηνίας. Οι κυβερνητικοί βουλευτές χειροκροτούσαν και και αποκαλούσαν τον Μαγγανά "εθνικό ήρωα" -ουσιαστικά ομολογούσαν τη διάλυση του κράτους που οι ίδιοι κυβερνούσαν- ενώ έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες των βουλευτών του Φιλελεύθερου κόμματος. Ο Παπαδόπουλος κατευθύνθηκε προς τη μεριά βουλευτή Χανίων των Φιλελευθέρων (Βολουδάκης), στον οποίο και επιτέθηκε. Η συμπλοκή γενικεύτηκε και η ένταση τελικά εκτονώθηκε με τη διακοπή της συνεδρίασης.

Στις 17 Ιουνίου 1953, σοβιετικά τανκς επενέβησαν και κατέστειλαν εξέγερση στο ανατολικό Βερολίνο, όπου μια μέρα νωρίτερα είχε κηρυχθεί γενική απεργία. Οι επίσημοι αριθμοί κάνουν λόγο για 55 νεκρούς και 125 τραυματίες, όμως εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Στις 17 Ιουνίου 1972, πέντε άνθρωποι, που αργότερα διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από το προσωπικό του Λευκού Οίκου, συνελήφθησαν επ' αυτοφόρω με την κατηγορία της παράνομης εισβολής στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού κόμματος. Ήταν απλά το ξεκίνημα του μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου στην ιστορία των ΗΠΑ, του Ουότεργκεϊτ. 

Στις 17 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, που διεξήχθη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 40 ημέρες. (Αντίστοιχο προηγούμενο υπήρχε μόνο το 1910, όπου τότε είχε μεσολαβήσει τρίμηνο, ενώ την ευθύνη για τη διάλυση της Βουλής είχε αποκλειστικά ο βασιλιάς και δεν οφειλόταν σε ανικανότητα των κομμάτων να συμφωνήσουν έστω στο σχηματισμό προσωρινής οικουμενικής κυβέρνησης). Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε η Νέα Δημοκρατία με 29.66% και 129 βουλευτές, ενώ δεύτερος ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με 26.89% και 71 έδρες. Ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ (12.28%, 33 έδρες), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (7.51%, 20 έδρες), η Χρυσή Αυγή (6.92%, 18 έδρες), η ΔΗΜΑΡ (6.26%, 17 έδρες) και το ΚΚΕ (4.50%, 12 έδρες). 
Ένα χρόνο μετά η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων έχει αλλάξει και τίποτα δεν μοιάζει σίγουρο για το μέλλον της κυβέρνησης, που τελικά σχηματίστηκε. Άλλωστε, στην Ελλάδα κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει πραγματικά "κυβέρνηση συνεργασίας", αλλά εξακολουθεί να επικρατεί η αντίληψη ότι "ο πρώτος είναι και ο νικητής". Μόνο που στις συνεργασίες όλοι είναι ισότιμοι και δεν χωρίζονται σε πρώτους και δεύτερους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου