Ρατσισμός δεν είναι μόνο η διακριτική μεταχείριση σε βάρος των αλλοδαπών ή των ανθρώπων άλλης φυλής, αλλά και γενικότερα κάθε συμπεριφορά που χωρίζει τους ανθρώπους με βάση ένα εξωτερικό γνώρισμα, όπως π.χ. μια αναπηρία ή μια σπάνια ασθένεια. Η παρακάτω σχολική φωτογραφία δεν ράγισε την καρδιά μόνο των γονιών του μικρού Μάιλς από τον Καναδά, ενός παιδιού που είναι καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι εξ αιτίας σπάνιας ασθένειας και το οποίο βρέθηκε σε απόσταση... ασφαλείας από τους συμμαθητές του, επειδή έτσι αποφάσισε ο φωτογράφος και η δασκάλα το προσπέρασε ανενόχλητη. Η φωτογραφία αυτή ραγίζει την καρδιά κάθε ανθρώπου που δεν έχει ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι παιδί.
Πηγή: theprovince.com |
Δεν σοκάρει απλά η αποτύπωση αυτού που μια ελληνική παροιμία λέει "όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια", που φυσικά δεν θα έπρεπε να ισχύει στην προκειμένη περίπτωση, αλλά και η προσπάθεια του παιδιού να πλησιάσει χαρούμενο τους συμμαθητές του τεντώνοντας τον κορμό του. Θα ήθελε να είναι δίπλα τους και όχι απομονωμένος - είναι ολοφάνερο.
Οι γονείς του Μάιλς απευθύνθηκαν στο σχολείο, που έριξε την ευθύνη αποκλειστικά στο φωτογράφο, ενώ δικαιολόγησε τη δασκάλα ότι δήθεν από τη γωνία, όπου βρισκόταν, δεν μπορούσε να δει την απόσταση με τα άλλα παιδιά. Απευθύνθηκαν και στη φωτογραφική εταιρία, η οποία αρχικά τους απάντησε ότι "δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα" στη φωτογραφία, για να παραδεχτεί τελικά, ύστερα από την επιμονή των γονιών, ότι ο φωτογράφος δεν εφάρμοσε αυτά που είχε μάθει όσον αφορά τη φωτογράφιση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η τιμωρία του; "Πήρε για μια διδακτική εμπειρία", όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της φωτογραφικής εταιρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου