20 Ιουνίου 2013

Ο άνθρωπος που δεν τρώει μπουκιά και νιώθει πιο υγιής από ποτέ!

Ο Ρομπ Ράινχαρτ...

Υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να ζήσει χωρίς φαγητό; Η λογική απάντηση θα ήταν πως όχι, όμως αντίθετη άποψη για το θέμα έχει ο 24χρονος Ρομπ Ράινχαρτ (Rob Rhineheart), ο άνθρωπος που προσπαθεί ν' αποδείξει ότι μπορούμε να επιβιώσουμε και χωρίς φαγητό. Αυτό που κάνει είναι να καταναλώνει τις ουσίες που περιέχονται στις διάφορες τροφές, χωρίς όμως να τρώει, όπως κάνει ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Πρόκειται για μια δική του μέθοδος διατροφής, χημικά επεξεργασμένη και επιστημονικά εγγυημένη όπως υποστηρίζει ο ίδιος στο μπλογκ του (robrhinehart.com), που την ονομάζει "Soylent".
"Το φαγητό είναι το ορυκτό καύσιμο της ανθρώπινης ενέργειας. Είναι μια τεράστια αγορά γεμάτη απόβλητα, κανονισμούς και μεροληπτικές χορηγίες με σοβαρές γεωπολιτικές επιπλοκές" διαπίστωνε ο Ρομπ το Φεβρουάριο του 2013, ένα μήνα μετά την έναρξη του διατροφικού του πειράματος, προσδίδοντας και πολιτικό περιεχόμενο στο αμφιλεγόμενο εγχείρημα του -από τη μια εκείνοι που πεθαίνουν από παχυσαρκία κι απ' την άλλη οι χώρες, όπου οι πολίτες πεθαίνουν απ' την πείνα.
Βέβαια, σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα Vice.com, ανέφερε ότι αφορμή αποτέλεσε ένα περιστατικό τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν ένας ηλικιωμένος οικογενειακός φίλος εισήχθη στο νοσοκομείο, ύστερα από εξαντλητική δίαιτα και απώλεια σημαντικής ποσότητας βάρους, σε συνδυασμό με μια από καιρό προσωπική επιθυμία του Ρομπ να υιοθετήσει ένα νέο, πιο φθηνό οικονομικά, αλλά και πιο υγιεινό λάιφ-στάιλ. 
Τα μόνα υλικά που περιλαμβάνοντα στο καθημερινό του μενού και τα οποία μπορούν να θεωρηθούν φαγώσιμα είναι ελαιόλαδο λιπαρών οξέων και επιτραπέζιο αλάτι νατρίου και χλωρίου. Από εκεί και πέρα, ο Ρομπ δεν τρώει ούτε κρέας, ούτε ψωμί, ούτε φρούτα ή λαχανικά, παρά μόνο τις ουσίες που περιέχονται σ' αυτά, όπως ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, Β, C, D, Ε, Κ κλπ. 
Στην αρχή, δεν ήταν εύκολο το πείραμα του. Η κουζίνα του έμοιαζε με χημικό εργαστήριο, ενώ δεν απέφυγε και κάποια λάθη, όπως η ελλιπής πρόσληψη σιδήρου, την οποία όμως εξισορρόπησε στη συνέχεια. Πάντως, τον πρώτο μήνα έχασε περίπου 6 κιλά, αν και δεν ήταν αυτός ο σκοπός του πειράματος, ενώ ένιωθε και καλύτερα. Για παράδειγμα, το Φεβρουάριο έγραφε στο μπλογκ του ότι το δέρμα του ήταν πιο καθαρό, μια δερματική ασθένεια που είχε εκ γενετής εξαφανίστηκε από την ένατη μέρα, τα δόντια του έγιναν πιο λευκά, οι τρίχες του είχαν χοντρύνει, ενώ εξαφανίστηκε και η πιτυρίδα! 
Πέντε μήνες μετά την έναρξη του πειράματος, πάντως, ο Ρομπ έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις, αν και υπογραμμίζει ότι έχει να ψωνίσει κάτι μήνες. Οι μόνες παρασπονδίες γίνονται σε βραδιές με φίλους, π.χ. σε κάποιο εστιατόριο, ενώ οι τροφές που επιλέγει είναι υγιεινές κι έχει παραμερίσει τις πίτσες και το αγαπημένο του φαστ φουντ. 
Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, το 90% της διατροφής του εξακολουθεί να βασίζεται στη μέθοδο Soylent, που επινόησε ο ίδιος και όπως γράφει στο μπλογκ δεν την έχει βαρεθεί ακόμα. Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι οι άνθρωποι θ' αρχίσουμε ν' απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό, όταν θα το χρειαζόμαστε λιγότερο. "Σίγουρα τα μυαλά μας μπορούν να βρουν πιο ευχάριστες δραστηριότητες από το μάσημα", γράφει, ενώ πιστεύει ότι ειδικά οι πολυάσχολοι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι και οι πιο υγιείς σήμερα.
"Το να μην έχεις χρόνο να μαγειρέψεις, επειδή εργάζεσαι για καριέρα ή από πάθος, θα έπρεπε να επαινείται. Αν ποτέ δεν νιώθεις πεινασμένος, πόσο συχνά νομίζεις ότι θα έτρωγες; Θεωρώ τις απολαύσεις της ανακάλυψης, της δημιουργίας, το γέλιο, τη μάθηση ή την επιδίωξη ενός πάθους πολύ πιο ικανοποιητικά από ένα στομάχι γεμάτο πατρογονικό φαγητό. Ο άνθρωπος προορίζεται να κάνει πολύ περισσότερα από το να επιβιώνει απλά".

.... και η κουζίνα του Ρομπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου