16 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 16 Ιουνίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα και άφησαν έντονο το στίγμα τους μέχρι σήμερα υπήρξαν ο Ιταλός συγγραφέας Βοκάκιος (1313-1375), ο ο Σκοτσέζος οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ (1723-1790), αλλά και ο Τζερόνιμο (1829-1909), ο θρυλικός αρχηγός της φυλής των Απάτσι, ο οποίος αγωνίστηκε κατά των Μεξικανών και των Αμερικανών. Το πραγματικό του όνομα ήταν Goyaałé, δηλαδή "αυτός που χασμουριέται", ενώ το "Τζερόνιμο" του το έδωσαν οι Μεξικανοί στρατιώτες, που προσεύχονταν στον άγιο Ιερώνυμο για να τους σώσει από εκείνον.
Σαν σήμερα γεννήθηκε επίσης ο ηθοποιός Σταν Λόρελ (1890-1965), γνωστός ως ο "Λιγνός" του κωμικού ντουέτου "Χοντρός-Λιγνός", όπως και δύο Νομπελίστες: ο Γερμανός χημικός Γκέοργκ Βίτιγκ (1897-1987, Νόμπελ Χημείας 1979 από κοινού με τον Χέρμπερτ Μπράουν "για την ανάπτυξη της χρήσης ενώσεων που περιέχουν βόριο και φωσφόρο σε αντιδραστήρια οργανικής σύνθεσης") και η Μπάρμπαρα ΜακΚλίντοκ (1902-1992, Νόμπελ Ιατρικής 1983 "ια την ανακάλυψή της ότι τα μεταθετά γενετικά στοιχεία (ΤGΕs) προκαλούν μεταλλάξεις στη δομή του γενετικού (κληρονομικού) υλικού").
Γενέθλια έχουν σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (61 ετών), ο βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής Νίκος Μαχλάς (40), ο ηθοποιός Αργύρης Αγγέλου (35), όπως και ο θρύλος του ακοντισμού, ο Τσέχος αθλητής Ίαν Ζελέζνι (46 ετών).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στη Νότιο Αφρική σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Νεολαίας με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση χιλιάδων μαθητών του Σοβέτο στις 16 Ιουνίου 1976. Αφορμή ήταν η απόφαση του καθεστώτος να εισαγάγει στα σχολεία ως υποχρεωτική τη διδασκαλία των Αφρικάανς, δηλαδή της γλώσσας που μιλούσε ο λευκός πληθυσμός. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 23 ήταν οι μαθητές που έχασαν την ζωή τους κατά τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης, αν και ανεπισήμως ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι είχε ανέλθει σε εκατοντάδες.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 16 Ιουνίου 1913, ο βουλγαρικός στρατός επιτέθηκε στους μέχρι πριν λίγους μήνες συμμάχους του, δηλαδή στον ελληνικές και στις σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερα εδάφη κι επομένως να βρεθεί σε πλεονεκτικότερη θέση στις διαπραγματεύσεις για την οριστική διευθέτηση των νέων συνόρων στα Βαλκάνια. Η αλλαζονία τελικά πληρώθηκε, όμως ο Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος ήταν πια γεγονός. 
Αυτό ήταν το πρώτο ειδησεογραφικό τηλεγράφημα, που ανήγγειλε τη βουλγαρική επίθεση στην περιοχή του Παγγαίου:
"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 17 Ιουνίου -- Χθες Κυριακήν την 7 μ.μ. ο Βουλγαρικός στρατός επετέθη αιφνιδίως κατά των Ελληνικών προφυλακών πλησίον του όρμου των Ελευθερών και εις την κοιλάδα της Βλαβίστας, εις τον ποταμόν Στρυμόνα προς την μεσημβρινήν κλιτύν του Παγγαίου. 
Την 11ην ώραν της νυκτός άλλα βουλγαρικά στρατεύματα προσέβαλον τας Ελληνικάς προφυλακάς της Πραβίστας επί της μεσημβρινοδυτικής κλιτύος του όρους Παγγαίου.
Δύο Ελληνικά τάγματα φρουρούντα εκεί και κατέχοντα όλας αυτάς τας τοποθεσίας συνεκεντρώθησαν  προς τας εκβολάς του Στρυμόνος συμφώνως με τας δοθείσας πρότερον οδηγίας υπό του Ελληνικού Επιτελείου εν περιπτώσει επιθέσεως εκ μέρους των Βουλγάρων.
Σήμερον Δευτέραν 17/30 Ιουνίου, την 5ην π.μ. ώραν 3, Βουλγαρικά συντάγματα προσέβαλον τας Σερβικάς προφυλακάς επί της αριστεράς όχθης του Αξιού, απέναντι της Γευγελής".

Στις 16 Ιουνίου 1955, το Βατικανό αφόρισε τον πρόεδρο της Αργεντινής, Χουάν Περόν, για την αντικληρική του στάση. Πλέον, άνοιξε ο δρόμος για την ανατροπή του με στρατιωτικό πραξικόπημα τρεις μήνες αργότερα. 

Στις 16 Ιουνίου 1958, ο Ίμρε Νάγκυ και οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν με την κατηγορία της "προδοσίας" και της "απόπειρας ανατροπής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας" κατά τη διάρκεια της Ουγγρικής Επανάστασης του 1956. Σύμφωνα με τη Σοβιετική ηγεσία, η εκτέλεση του Νάγκυ αποτελούσε "υπόμνηση προς όσους προτίθενται στο μέλλον να στραφούν κατά του λαού". Η αποκατάσταση της σωρού του Νάγκυ, που αρχικά θάφτηκε σε μια γωνιά στο νεκροταφείο της Βουδαπέστης, έγινε ακριβώς 31 χρόνια μετά, στις 16 Ιουνίου 1989.

Στις 16 Ιουνίου 1994, η ελληνική Βουλή αποφάσισε την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για σειρά αδικημάτων, σχετιζόμενων με το σκάνδαλο των υποκλοπών, που είχε έρθει στη δημοσιότητα δύο χρόνια νωρίτερα. Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, ενώ απείχαν της ψηφοφορίας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που δεν μπήκαν καν στον κόπο να ψηφίσουν κατά της πρότασης. Πάντως, αν και η δικαιοσύνη άρχισε να επιλαμβάνεται της υπόθεσης, λίγους μήνες μετά η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση της διαδικασίας, προκειμένου να μην διαταραχθεί το πολιτικό κλίμα! Και η απορία μένει: είχε τελεστεί αδίκημα ή όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου