21 Αυγούστου 2013

Με ποιον τρόπο μπορεί να περιοριστεί σημαντικά το ροχαλητό;


Το ροχαλητό θα μπορούσε ν' αποτελέσει για ορισμένες γυναίκες ακόμη κι αιτίας διαζυγίου ή έστω μια αφορμή για να κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια ή αν είναι δυνατόν ακόμη και σε διαφορετικά.. σπίτια από τους συζύγους τους. Σίγουρα, πάντως, στο στρατό είναι από τα μόνιμα θέματα συζήτησης των φαντάρων, που θαλαμίζονται στον ίδιο χώρο: "Μάτι δε μας άφησες να κλείσουμε κι απόψε, ρε μεγάλε". "Τι να κάνω; Μήπως το θέλω", είναι η λογική απάντηση στις όποιες διαμαρτυρίες. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι το ροχαλητό είναι ανίατη περίπτωση; Μία έρευνα υποστηρίζει ότι ίσως και να ανακάλυψε το αποτελεσματικότερο γιατρικό. 

Επιστήμονες από το Royal Devon and Exeter NHS Foundation Trust της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Έξιτερ μελέτησαν 120 ασθενείς, από τους οποίους οι 60 είχαν προβλήματα ροχαλητού και οι άλλοι μισοί έπασχαν από αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), δηλαδή σταματά προσωρινά η αναπνοή τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. 
Για περίοδο τριών μηνών, οι μισοί από τους συμμετέχοντες στο πείραμα υποβάλλονταν σε ασκήσεις φωνητικής, ενώ οι άλλοι μισοί δεν έκαναν το παραμικρό. Μετά το πέρας του τριμήνου, αποδείχτηκε ότι όσοι εξάσκησαν τις τραγουδιστικές τους ανησυχίες παρουσίασαν βελτίωση είτε το πρόβλημα τους ήταν το ροχαλητό είτε η αποφρακτική άπνοια ύπνου, αν και αυτό δεν εξαλείφτηκε τελείως. Φυσικά, όσοι δεν έκαναν καμία άσκηση, δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή. 
Με άλλα λόγια, όσοι πάσχουν από ροχαλητό ή από την σπάνια αυτή περίπτωση διακοπής της αναπνοής την ώρα του ύπνου, καλό θα ήταν να το ρίξουν στο τραγούδι ή μάλλον στην εκγύμναση των φωνητικών τους χορδών. Γιατί όμως αυτό είναι θεραπευτικό; Εκτιμάται ότι οι ασκήσεις φωνητικής ενδεχομένως ενδυναμώνουν το μαλακό υπερώο και την άνω περιοχή του λαιμού, που θεωρούνται υπεύθυνες τόσο για το ροχαλητό όσο και για το σύνδρομο OSA.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σημαντικοί παράγοντες, που ευθύνονται για το ροχαλητό, είναι και καθημερινές συνήθειες, όπως π.χ. το πολύ φαγητό και το υπερβολικό βάρος. Επομένως, πριν βιαστείτε να γραφείτε στο ωδείο της γειτονιάς, καλό είναι όσοι αντιμετωπίζετε σχετικά προβλήματα να προσαρμόσετε το καθημερινό σας λάιφ στάιλ και στη συνέχεια να πείτε κι ένα τραγούδι.



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου