Σήμερα είναι Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η πιο γνωστή προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα είναι ίσως ο 67χρονος πλέον πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Όμως σαν σήμερα γεννήθηκαν και άλλοι πολύ πιο σημαντικοί άνθρωποι, όπως ο Όρβιλ Ράιτ (1871-1948), ο ένας των αδερφών Ράιτ που ήταν οι πρώτοι αεροπόροι, ή ο Καναδός φυσικός Γουίλαρντ Μπόιλ (1924-2011), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής 2009 από κοινού με τον Τζορτζ Σμιθ για την εφεύρεση ενός κυκλώματος ημιαγωγών απεικόνισης, γνωστού και ως αισθητήρα CCD, που άλλαξε το σύστημα φωτογράφισης. Πολύ σημαντικός στη χώρα του θεωρείται και ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Ζοακίμ Ναμπούκο (1849-1910), που πρωταγωνίστησε στο κίνημα για την κατάργηση της δουλείας. Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί τ' όνομα της Κοκό Σανελ (1883-1971), της Γαλλίδας σχεδιάστριας μόδας, που ανέτρεψε τα δεδομένα στο ντύσιμο, αλλά και στα αρώματα και η οποία γεννήθηκε επίσης στις 19 Αυγούστου.
Τα γενέθλια τους γιορτάζουν σήμερα αρκετοί ξένοι ηθοποιοί, όπως ο 44χρονος Μάθιου Πέρι, ο Ελληνοαμερικανός Τζον Στάμος, που συμπληρώνει πέντε δεκαετίες ζωής, αλλά μοιάζει να έχει ανακαλύψει το ελιξήριο της νεότητας, και ο Ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός Νάνι Μορέτι (60 ετών).
Τέλος, τα 45 κλείνει σήμερα ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της ιστιοπλοΐας και δύο φορές Ολυμπιονίκης, Νίκος Κακλαμανάκης.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται στο Αφγανιστάν. Η φτωχή, ορεινή χώρα της κεντρικής Ασίας αποτελούσε βρετανική αποικία επί πολλές δεκαετίες, ενώ πολλές φορές ξέσπασαν επαναστάσεις με τη συνδρομή και της Ρωσίας, μέχρι που στις 19 Αυγούστου 1919, ο βασιλιάς Αμανουλάχ Χαν ανακήρυξη το Αφγανιστάν ανεξάρτητο κράτος.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 19 Αυγούστου 1928 πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές, κατά τις οποίες θριάμβευσε το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου συγκεντρώνοντας ποσοστό 46.94% και εκλέγοντας 178 βουλευτές σε σύνολο 250. Ήταν η πρώτη φορά που ο Βενιζέλος συμμετείχε και πάλι σε εκλογική αναμέτρηση μετά την ήττα του το Νοέμβριο του 1920. Να σημειωθεί ότι με τους Φιλελεύθερους συνεργάστηκαν ακόμη πέντε μικρά, φίλα προσκείμενα κόμματα, τα οποία είχαν εκλέξει συνολικά 45 βουλευτές. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς πόσο επικές διαστάσεις είχε η συγκεκριμένη εκλογική νίκη. Από την άλλη, το Λαϊκό κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 23.9%, δηλαδή σχεδόν το μισό των Φιλελευθέρων, ενώ λόγω εκλογικού νόμου εξέλεξε μόλις 19 βουλευτές.
Στις 19 Αυγούστου 1974, περίπου ένα μήνα μετά την πτώση της χούντας, η κυβέρνηση προχώρησε στην αποστράτευση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, θέτοντας το στρατό υπό τον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας.
Την ίδια μέρα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Ρότζερ Ντέιβις, έπεφτε νεκρός εντός της πρεσβείας από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, η ταυτότητα του οποίου δεν εξακριβώθηκε ποτέ, στο περιθώριο διαδήλωσης έξω από το κτίριο.
[Ο Ντέιβις ήταν ένας από τους μόλις έξι -μέχρι σήμερα- Αμερικανούς πρεσβευτές που έπεσαν θύματα δολοφονικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Σχετικό αφιέρωμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: ΟΙ 6 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΒΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ]
Στις 19 Αυγούστου 1982, αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση με την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, που είχε κατατεθεί στη Βουλή δυο μέρες νωρίτερα. Τυπικά ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 23 του μηνός με τη δημοσίευσή του στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ν.1285/1982).
Στις 19 Αυγούστου 1991 τα τανκς βγήκαν στους δρόμους της Μόσχας, καθώς εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Σοβιετική Ένωση με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ενώ αυτός παραθέριζε στην Κριμαία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γενάντι Γιανάγιεφ, χαρακτήρισε τον Γκορμπατσώφ "κουρασμένο και άρρωστο", ενώ ανησυχία επικράτησε σ' όλον τον κόσμο για την αβεβαιότητα που προμήνυε η σοβαρή πολιτική κρίση στο εσωτερικό της δεύτερης υπερδύναμης του πλανήτη, που ήδη βρισκόταν σε κατάσταση παρακμής. Το πραξικόπημα, ωστόσο, δεν θα διαρκούσε περισσότερες από τρεις μέρες, κυρίως λόγω και της αντίδρασης των κατοίκων της Μόσχας, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη διαφωνία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου