20 Αυγούστου 2013

Οι πέντε παλιότερες εμπορικές επιχειρήσεις στον κόσμο


Συχνά βλέπουμε διαφημιστικά, όπου επιχειρήσεις (από βαριές βιομηχανίες μέχρι... ζαχαροπλαστεία) περηφανεύονται για τα 25, 50, 100, 200 χρόνια παράδοσης στον τομέα τους. Μόνο τόσα; Τι να πουν και κάποιες άλλες επιχειρήσεις, που κουβαλούν στην πλάτη τους όχι απλά δεκαετίες ή ένα-δυο αιώνες, αλλά (πολύ) περισσότερα από 1000 χρόνια πετυχημένης παρουσίας. Είναι οι παλιότερες επιχειρήσεις του πλανήτη και βρίσκονται στην Ιαπωνία.

1. Θεωρητικά, η παλαιότερη επιχείρηση στον κόσμο θα 'πρεπε να είναι η κατασκευαστική εταιρία Kongo Gumi. Ιδρύθηκε στην Οσάκα το 578 μ.Χ από έναν Κορεάτη μετανάστη στην Ιαπωνία, όπου εργαζόταν για την ανέγερση ενός βουδιστικού ναού. Έκτοτε, για περισσότερα από 1.400 χρόνια, η Kongo Gumi κατασκεύασε ανυπολόγιστα κτίρια στην Ιαπωνία, πολλά από τα οποία δεν αποδείχθηκαν μακροβιότερα της εταιρίας που τα ανήγειρε, όπως ήταν φυσικό. 

Τυπικά, η εταιρία έχει πάψει να υφίσταται από το 2006, όταν ύστερα από 1428 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας η εταιρία πουλήθηκε λόγω οικονομικών δυσχερειών σε μια άλλη κατασκευαστική. Το μπραντ Kongo Gumi δεν υφίσταται πλέον, αλλά η παράδοση συνεχίζεται υπό μία έννοια μέσω της αγοράστριας εταιρίας Takamatsu, που ειδικεύεται στην ανέγερση βουδιστικών ναών. Πάντως, με 1428 χρόνια παράδοσης, η Kongo Gumi δικαιούται τουλάχιστον τον τίτλο της μακροβιότερης εμπορικής επιχείρησης παγκοσμίως μέχρι σήμερα.

2. Στην πράξη, σήμερα, η παλιότερη εμπορική επιχείρηση και ταυτόχρονα το παλιότερο ξενοδοχείο του κόσμου που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται οικονομικά μέχρι σήμερα είναι το ξενοδοχείο Nisiyama Onsen Keiunkan, που ιδρύθηκε το 705 μ.Χ στη μικρή πόλη Hayakawa των μόλις 11.660 κατοίκων (στοιχεία 2012). Στην περιοχή βρίσκονται θερμές πηγές και σύμφωνα με την παράδοση, ο ιδρυτής του ξενοδοχείου είχε την ιδέα να τις εκμεταλλευτεί για ίδιον όφελος, όταν είδε μια μαϊμού να θεραπεύεται κάνοντας μπάνιο στα νερά. 


3,4. Η αρχαιότητα του ξενοδοχείου Nisiyama Onsen Keiunkan έχει πιστοποιηθεί και από τα Ρεκόρ Γκίνες, που όμως το αγνοούσαν μέχρι το 2011. Έως τότε, τον τίτλο του παλιότερου ξενοδοχείου στον κόσμο έριζαν δύο άλλα ιαπωνικά ξενοδοχεία, το Sennen No Yu Koman και το Hoshi Ryokan, από τα οποία το πρώτο φέρεται να ιδρύθηκε το 717 και το δεύτερο ένα μόλις χρόνο αργότερα (718 μ.Χ.). Τυπικά, μέχρι το 2011 το Hoshi Ryokan θεωρείτο από τα Γκίνες ως το παλιότερο ξενοδοχείο και η παλιότερη εμπορική επιχείρηση (μετά το κλείσιμο της κατασκευαστικής Kongo Gumi), που ξαφνικά κατρακύλησε τρεις θέσεις! Φαντάζεστε την τραγωδία των ιδιοκτητών, που ξαφνικά έπρεπε ν' αλλάξουν το διαφημιστικό σλόγκαν! Πάντως, μέχρι στιγμής τα Γκίνες δεν έχουν πιστοποιήσει την παλαιότητα του Sennen No Yu Koman, αν και το ξενοδοχείο περιλαμβάνει στα εκθέματά του πάπυρο, που πιστοποιεί τη χρονολογία ίδρυσής του
Δείτε φωτογραφία από το εσωτερικό του ξενοδοχείου Sennen No Yu Koman στην πόλη Τογιούκα....

... και το Hoshi Ryokan, που είναι χτισμένο στην πόλη Κομάτσου

Τα δύο αυτά ξενοδοχεία έχουν ένα κοινό στοιχείο, το οποίο μοιράζονται και με το ακόμη παλιότερο Nisiyama Onsen Keiunkan: είναι χτισμένα σε θερμοπηγές.  Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Ότι πάντα υπάρχουν άνθρωποι που να επισκέπτονται ιαματικά λουτρά, οπότε αποτελεί καλή επένδυση ένα ξενοδοχείο δίπλα σε θερμές πηγές, αρκεί φυσικά κάποιος να διαθέτει και επιχειρηματικό πνεύμα.

5. Αν πάλι ενδιαφέρεστε για την παλιότερη επιχείρηση στην Ευρώπη (γιατί πού να τρέχετε στην άκρη του κόσμου τόσες ώρες με το αεροπλάνο), αυτή βρίσκεται στο Σάλτζμπουργκ της Αυστρίας και είναι ένα εστιατόριο, το Stiftskeller St. Peter, που ιδρύθηκε το 803 και έκτοτε συνεχίζει να ταΐζει τους επισκέπτες του εδώ και τουλάχιστον 1210 χρόνια. Για την ακρίβεια, το 803 το εστιατόριο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από Alcuin, έναν ακόλουθο του αυτοκράτορα Καρλομάγνου, επομένως δεν αποκλείεται να είναι ακόμη παλιότερο απ' όσο φανταζόμαστε. Είναι στ' αλήθεια τόσο καλό το φαγητό που προσφέρεται ή είναι τόσο μαγευτική η θέα, που ξεπερνάει όλα τ' άλλα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου