24 Αυγούστου 2013

Ο άνθρωπος που τρέχει 50 χιλιόμετρα καθημερινά επί 20 μήνες

Πηγή: Facebook/Tom'sNextStep

Αν κάποιος σου έλεγε να τρέχεις καθημερινά επί μία εβδομάδα από ένα Μαραθώνιο, στα πόσα εκατομμύρια ευρώ προσφοράς θα άρχιζες να το σκέφτεσαι. Ο 52χρονος Τομ Ντένις όχι μόνο τρέχει τσάμπα, αλλά το κάνει καθημερινά επί 20 περίπου μήνες, δηλαδή σχεδόν 600 μέρες, έχοντας διανύσει περισσότερα από 24.000 χιλιόμετρα, με μοναδικό σκοπό την ηθική ικανοποίηση του να γνωρίζει ότι στο τέλος θα έχει διανύσει τρέχοντας όλον τον πλανήτη. 

Ο Ντένις δεν είναι ο πρώτος που επιχειρεί να τρέξει στην κυριολεξία όλον τον κόσμο. Ένας Δανός ονόματι Γιέσπερ Όλσεν έκανε κάτι αντίστοιχο το 2005 σε 662 μέρες. Ο Ντένις φιλοδοξεί να σπάσει το ρεκόρ αυτό και απ' ό,τι φαίνεται μάλλον θα τα καταφέρει. Στις 31 Δεκεμβρίου 2011 ξεκίνησε την περιπέτεια του από την Όπερα του Σίδνεϊ, απ' όπου κατευθύνθηκε στη Νέα Ζηλανδία, την οποία έτρεξε από το ένα άκρο μέχρι το άλλο. Από εκεί κατευθύνθηκε στη Νότιο και Βόρειο Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία και τώρα βρίσκεται στην Αυστραλία, όπου θα ολοκληρώσει το κουραστικό αυτό ταξίδι στις 13 Σεπτεμβρίου με την άφιξή του εκεί απ' όπου ξεκίνησε. Δεν ξέρω γιατί λείπει η Αφρική από το πρόγραμμά του, ενδεχομένως όμως λόγω των εξαιρετικά αντίξοων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στη Μαύρη Ήπειρο - πόσα λεπτά μπορεί ν' αντέξει ένας άνθρωπος που τρέχει στην έρημο!
Δεν τρέχει από το πρωί έως το βράδυ, αλλά καθημερινά διατρέχει περισσότερα από 50 χιλιόμετρα, δηλαδή μεγαλύτερη απόσταση από αυτή του κλασικού Μαραθωνίου. Φυσικά, δεν τον ενδιαφέρει ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρώσει τις αποστάσεις αυτές, αφού ούτε επαγγελματίας αθλητής είναι ούτε θέλει να καταρρίψει κανένα σχετικό παγκόσμιο ρεκόρ.
Σ' ένα μέσο άνθρωπο, που κάθεται αραχτός μπροστά στην οθόνη του pc του, αυτό το εγχείρημα ενδεχομένως φαντάζει κουραστικό και μονότονο. Βρέξει-χιονίσει, είτε έχει διάθεση είτε όχι, ο Ντένις πρέπει να φοράει τ' αθλητικά του και να παίρνει τα βουνά και τα λαγκάδια τρέχοντας - είναι σκέτη τρέλα! Και η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή, λίγο πριν τα 10.000, κι ο ίδιος ο 52χρονος άνδρας άρχισε να έχει κάποιες αμφιβολίες, όταν συνειδητοποίησε ότι είχε διατρέξει μόλις το ένα τρίτο περίπου της προγραμματισμένης διαδρομής.
Εξάλλου οι δυσκολίες, που επιφυλάσσει ένα τέτοιο τολμηρό εγχείρημα, δεν περιορίζονται απλά στην κούραση ή την ανία του δρομέα, αλλά και στους κινδύνους γλίστρησε από μια παγωμένη βουνοκορφή των Άνδεων. Βέβαια, δεν ταξιδεύει εντελώς μόνος, αλλά τον συνοδεύει η σύζυγός του, καθώς και μια ομάδα πρώτων βοηθειών, έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί. 
Επίσης, έχει ειδική ιστοσελίδα στο ίντερνετ (tomsnextstep.com), όπου προσφέρει φωτογραφικό υλικό, αλλά και τις προσωπικές του εντυπώσεις από το γύρο του κόσμου, ενώ δεν παραλείπει να ενημερώνει τους αναγνώστες του για τις επιδόσεις του στο τρέξιμο. Για παράδειγμα, σήμερα (24 Αυγούστου) ο Τομ ενημερώνει ότι διέτρεξε 55.90 χιλιόμετρα σε 8 ώρες και 49 λεπτά (ξεκίνησε στις 8.03΄και σταμάτησε στις 16.52΄), ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχει διανύσει 25.300,84 χιλιόμετρα!
Τελικά, ο Τομ Ντένις είναι ένας από εκείνους τους τύπους που μας επιβεβαιώνουν την παροιμία ότι η τρέλα δεν πάει στα βουνά ή απλούστερα μας διδάσκει πώς να θέτουμε φιλόδοξους στόχους/προκλήσεις στην ζωή μας και ν' αγωνιζόμαστε για να τους πετύχουμε;



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου