22 Σεπτεμβρίου 2013

"Προστατευτείτε από τις αρκούδες τραγουδώντας" - Η απίστευτη οδηγία των ρωσικών αρχών στους τουρίστες


Στην Ελλάδα, ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Τα συγκεκριμένα ζώα, που είναι πολύ αγαπητά σαν κουκλάκια ή ήρωες κινουμένων σχεδίων για παιδιά, προκαλούν δέος με το τεράστιο μέγεθός τους - κι ας είναι χορτοφάγα. Αν νιώσουν ότι απειλούνται, είναι ικανά για τα πάντα, ως μέσο αυτοάμυνας.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στη ρωσική Άπω Ανατολή ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας είναι πολύ μεγαλύτερος. Μάλιστα, πολλοί τουρίστες επισκέπτονται τα τεράστια δάση της περιοχής για να δουν μεταξύ άλλων από κοντά και τα συγκεκριμένα ζώα. Προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των περιηγητών, ντόπιων και ξένων, το τοπικό υπουργείο εκτάκτων αναγκών έβγαλε ανακοίνωση με συμβουλές για κάθε ενδιαφερόμενο, που φαντάζομαι ότι ισχύουν για όλες τις καφέ αρκούδες του κόσμου και όχι μόνο για τις ρωσικές.
Αυτό που τονίζεται κατ' αρχήν είναι ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συγκεντρώνουν πληροφορίες για την περιοχή, που πρόκειται να επισκεφτούν, ώστε να ξέρουν ποια μέρη ν' αποφύγουν και ποια όχι. Φυσικά, αυτό δεν αρκεί. Άλλωστε, υπάρχουν και οι πιο τολμηροί που είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου ζουν πολλές αρκούδες. Πώς θ' αμυνθούν; Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, όμως όχι αποφεύγοντας να κάνουν τον παραμικρό θόρυβο, αλλά κάνοντας το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή όσο περισσότερη φασαρία μπορούν.
Σύμφωνα με την επίσημη, κυβερνητική οδηγία, "Οι αρκούδες μισούν τις εκπλήξεις και επιτίθενται όταν φοβούνται ή είναι στρεσαρισμένες". Έτσι, το καλύτερο που έχει να κάνει ένας περαστικός από τα εδάφη των αρκούδων είναι "να περπατήσει στο δάσος, να κάνει αισθητή την παρουσία του, να γελάσει και να φωνάξει, να τραγουδήσει". Μάλιστα, συνιστάται στους επισκέπτες να έχουν μαζί τους "καμπάνες αρκούδων", αν και εκφράζεται φόβος ότι ο ήχος τους "δεν είναι αρκετά δυνατός".
Γι 'αυτό το λόγο, εξάλλου, είναι χίλιες φορές προτιμότερο να ταξιδεύει κανείς στα επικίνδυνα για αρκούδες μέρη ως μέλος ενός μεγάλου γκρουπ παρά μόνος του, ώστε να δημιουργείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φασαρία. Ωστόσο, αν θέλετε να πάρετε μαζί σας και τον αγαπημένο σας σκύλο, καλύτερα να το ξεχάσετε, αν αυτός δεν είναι ειδικά εκπαιδευμένος. Σύμφωνα με την κυβερνητική οδηγία, "αν ο σκύλος συναντήσει μια αρκούδα και φοβηθεί, θα τρέξει προς το μέρος σας φέρνοντας μαζί του και την αρκούδα"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου