Η έλλειψη διαθέσιμων σπιτιών, αλλά και το ακριβό κόστος ζωής οδήγησαν τη δημοτική αρχή της σουηδικής πόλης Λουντ, που βρίσκεται στα νότια της χώρας, να σκεφτεί μια πρωτότυπη λύση για το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών του τοπικού πανεπιστημίου. Θα μπορούσε κάτι αντίστοιχο να συμβεί και στις ελληνικές φοιτητουπόλεις;
Πρόκειται για μικρά, διώροφα σπιτάκια εμβαδού μόλις 10 τετραγωνικών μέτρων, που μέχρι σήμερα αγοράζονταν κυρίως ως εξοχικές κατοικίες ή ως σπιτάκια φιλοξενίας επισκεπτών. Είναι ξύλινης κατασκευής και διαθέτουν τα πάντα: κρεβάτι, κουζίνα, μπάνιο, ακόμη και μέρος στο εξωτερικό του σπιτιού, για να καλλιεργήσει κάποιος λαχανικά ή να φυτέψει λουλούδια.
Η εταιρία που παράγει τα συγκεκριμένα σπίτια υποστηρίζει ότι πρόκειται για κατασκευές φτιαγμένες από τοπικό (σουηδικό) ξύλο, φιλικές προς το περιβάλλον, φωτεινές, μπορούν να χτιστούν εύκολα, ενώ κρατούν μακριά την υγρασία. Δεν διευκρινίζεται πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του κρύου κατά το βαρύ σκανδιναβικό χειμώνα, αλλά εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι κάποια λύση θα έχει δοθεί για τη σημαντική αυτή λεπτομέρεια.
Οι πρώτες 22 "έξυπνες φοιτητικές μονάδες", όπως ονομάζονται, θα διατεθούν μέσα στο 2014 ελπίζοντας να κάνουν τη διαφορά τόσο στο πορτοφόλι των φοιτητών όσο και στο πρόβλημα στέγασης της πόλης. Αισθητικά το αποτέλεσμα είναι καλό κατά το ήμισυ και θυμίζει ξύλινο τροχόσπιτο, επομένως δεν ξέρω αν θα μπορούσε κάτι αντίστοιχο να συμβεί και στην Ελλάδα, όπου οι φοιτητικές εστίες είναι τραγικά λίγες σε σχέση με το συνολικό αριθμό των φοιτητών στα διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, δείχνει όμως το δρόμο. Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται, αν δεν μπει το μυαλό στη διαδικασία να κατεβάσει ευφάνταστες ιδέες με σκοπό να γίνει η ζωή μας πιο απλή.
Δείτε φωτογραφίες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου