14 Οκτωβρίου 2013

Τι τρώνε για πρωινό άλλοι λαοί;


Δεν γνωρίζω αν σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας υπάρχει κάποιο παραδοσιακό πρωινό πιάτο - ενδιαφέρον θέμα για έρευνα - αλλά στ' αστικά κέντρα οι περισσότεροι αρκούνται να ξεκινήσουν τη μέρα τους είτε απλά μ' έναν καφέ είτε τρώγοντας ένα μπολ δημητριακών με γάλα ή μια φέτα ψωμί αλειμμένη με βούτυρο και μέλι/μαρμελάδα/πραλίνα φουντουκιού. Σ' άλλες χώρες υπάρχουν κάποια παραδοσιακά ή έστω δημοφιλή πιάτα για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Ας τα γνωρίσουμε.


Βενεζουέλα
Ένα είδος σάντουιτς φτιαγμένο από αρέπα (arepa) - έτσι ονομάζεται το τοπικό ψωμί - τρώνε για πρωινό οι κάτοικοι της Βενεζουέλας. Τι περιέχει το σάντουιτς αυτό; Τυρί, κρέας ή/και φασόλια.

Βιρμανία
Το τοπικό πρωινό γεύμα ονομάζεται kaut nyin paung και αποτελείται από τηγανητό ρύζι, πάνω από το οποίο έχουν προστεθεί τηγανητά, κίτρινα φασόλια. Σε μια εναλλακτική του εκδοχή το πιάτο αυτό συνοδεύεται από τηγανητό ψάρι κι ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι.


Βραζιλία
Πάο ντε κουέιγος (pao de queijos) ονομάζεται το τυρόψωμο σε σχήμα μικρού σβώλου, που απολαμβάνουν το πρωί οι Βραζιλιάνοι μαζί με φρέσκα, εξωτικά φρούτα.

Ελβετία
Η Ελβετία είναι η πατρίδα του μούσλι, επομένως δεν είναι ν' απορεί κανείς γιατί οι Ελβετοί το προτιμούν για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους πρωί-πρωί. Το ενδιαφέρον είναι ότι συνήθως το απολαμβάνουν με γιαούρτι.

Ιαπωνία
Τι άλλο; Το πρωινό των Γιαπωνέζων περιέχει ρύζι είτε σαν συνοδευτικό της σούπας μίσο, που θεωρείται σούπερ τροφή, είτε ως το βασικό πιάτο (χυλός ρυζιού), συνοδευόμενο από λίγο μαγειρεμένο ψάρι, λαχανικά τουρσί και ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι.

Ινδία
Σαν να παίρνουν το μεσημεριανό τους τρώνε οι Ινδοί από το ξεκίνημα της ημέρας. Αν και τα πιάτα ποικίλλουν κατά περιοχές - η Ινδία άλλωστε είναι μια από τις πιο πολυπολιτισμικές κοινωνίες του πλανήτη - ορισμένα χαρακτηριστικά φαγητά που απαρτίζουν το πρωινό γεύμα είναι το ινδικό, λεπτό ψωμί roti, λεπτές κρέπες από φακές που ονομάζονται dosas, idlis δηλαδή τηγανίτες με ζύμη ρυζιού μαγειρεμένες στον ατμό και όλα αυτά μαζί με διάφορες σάλτσες, τουρσιά ή πικάντικες πατάτες.

Ισπανία
Τσούρος (churros), όπως ονομάζονται οι τοπικοί λουκουμάδες, βουτηγμένους σε καυτό ρόφημα σοκολάτας παίρνουν για πρωινό πολλοί Ισπανοί. Άλλοι πάλι προτιμούν το Pan a la Catalana (ή Pan con tomate), που δεν είναι άλλο από μια φέτα σκορδόψωμο, βουτηγμένη σε ώριμη τομάτα και γαρνιρισμένη με ελιές και αλάτι.



Μεξικό
Τορτίγιες, αβγά, φασόλια και -φυσικά- σάλτσες βρίσκονται στο πρωινό τραπέζι πολλών Μεξικανών. Βέβαια, η χώρα είναι τεράστια και τα πιάτα ποικίλλουν ανά περιοχές. Για παράδειγμα, στη χερσόνησο του Γιουκατάν ένα αγαπημένο πρωινό πιάτο περιλαμβάνει τηγανητό τοστ με αβγά, τομάτα, ζαμπόν, μπιζέλια, τυρί queso και μαύρα φασόλια.

Νότια Κορέα
Κάποια μορφή στιφάδου, ρύζι, σπανάκι, πικάντικα αγγούρια, αλλά και το παραδοσιακό κιμτσί είναι ενδεικτικά τα πιο δημοφιλή πιάτα για το πρωινό γεύμα στη συγκεκριμένη χώρα.

Σουηδία
Αν για κάποιο λόγο βρεθείτε στη Σουηδία, το πιθανότερο είναι ότι θα σας σερβίρουν smörgås, δηλαδή δύο φέτες ψωμί, αλειμμένες με λίγο βούτυρο, που από πάνω έχουν υλικά όπως ζαμπόν, τυρί, μαρούλι, αγγούρι, τομάτα ή ένα βραστό αβγό. Βέβαια, υπάρχουν και τα Pannkakor, δηλαδή σουηδικές κρέπες, που συνήθως σερβίρονται με γλυκά φρούτα.


Φινλανδία
Χυλός με βρώμη ή αλλιώς puuro, που συνήθως σερβίρεται με γάλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα και λίγο βούτυρο προτιμούν οι Φινλανδοί.



Σχετικά θέματα:


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου