15 Οκτωβρίου 2013

Ο μπλόγκερ που καταγράφει όλη την καθημερινότητα του και πιστεύει ότι ήρθε το τέλος της ιδιωτικής ζωής; Αλήθεια ή υπερβολή;


Ο Κρίστιαν Χέλερ είναι ένας Γερμανός μπλόγκερ, που δεν πιστεύει σ' αυτό που γενικά ονομάζουμε "σφαίρα της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων". Δεν κρατάει τίποτα για τον εαυτό του, αλλά φροντίζει να ενημερώνει τους αναγνώστες του μπλογκ του ενήμερους για οτιδήποτε κάνει κάθε μέρα. Δεν είναι περίεργο που σ' έναν τοίχο του διαμερίσματος του στο Βερολίνο κρέμεται ένα πόστερ που γράφει, "Ο Μεγάλος Αδερφός σε παρακολουθεί".

Ο ίδιος ο Χέλερ χαρακτηρίζει το μπλογκ του ως ένα "πείραμα μετα-ιδιωτικότητας" και αναπτύσσει τη φιλοσοφία του μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. "Οι πληροφορίες είναι πιο χρήσιμες, όταν είναι ανοιχτές προς όλους". Εξάλλου, πιστεύει ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχει πλέον ιδιωτικότητα και μάλιστα έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο "Μετα-ιδιωτικότητα: Ζώντας καλά χωρίς την ιδιωτική σφαίρα", όπου εξηγεί πώς η τεχνολογία έχει καταστήσει ματαιοπονία κάθε προσπάθεια των ανθρώπων να προστατέψουν την ιδιωτική τους ζωή.
Είναι, όμως, κάθε πληροφορία πραγματικά χρήσιμη; Ο Χέλερ γράφει στο μπλογκ του για τις σεξουαλικές του συνευρέσεις - όχι με λεπτομέρειες, αλλά  γράφοντας "έκανα σεξ" - όπως επίσης για διάφορους πειραματισμούς του με ναρκωτικά κλπ. Για παράδειγμα, στις 13 Οκτωβρίου 2013 ενημέρωσε τους αναγνώστες του ότι "χρονοτρίβησε στο Reddit", "έκανε σεξ", "συμμετείχε σε μαρξιστικές συζητήσεις στο τουίτερ" και "καθάρισε λιγάκι". 
Ποιος νοιάζεται για όλα αυτά; Μήπως κάποιος που δεν έχει ο ίδιος προσωπική ζωή και απολαμβάνει μόνο χώνοντας το μάτι του στις ξένες κλειδαρότρυπες, ακόμη και ανθρώπων με αδιάφορη ζωή; Από πού κι ως πού ο περιορισμός της ιδιωτικότητας εξ αιτίας της τεχνολογικής προόδου μπορεί να θεωρηθεί συνώνυμο της σκόπιμης και απροκάλυπτης αδιακρισίας έναντι όλων; Στην πραγματικότητα, πολλές φορές δεν είναι ο Μεγάλος Αδερφός που μας παρακολουθεί, αλλά εμείς που τον βάζουμε ανεμπόδιστα στην ζωή μας - και μάλιστα του δίνουμε από μόνοι μας και την "κάμερα" της παρακολούθησης - πιστεύοντας ότι γενικά "μετράμε" σαν τυπάκια που είμαστε - ή έτσι νομίζουμε. 
Ναι, η τεχνολογία έχει κάνει πιο δύσκολο για έναν άνθρωπο να περάσει απαρατήρητος, ειδικά αν έχει δημόσιο λόγο, αλλά δεν έχει καταργήσει επ' ουδενί την ιδιωτικότητα ούτε πρόκειται να συμβεί μια τέτοια εξέλιξη σύντομα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά αν σήμερα κάναμε σεξ, παίξαμε WoW ή αν πετάξαμε τα σκουπίδια στον κάδο έγκαιρα, εκτός από τους κουτσομπόληδες της γειτονιάς, οι οποίοι - κακά  τα ψέματα - βρίσκουν τον τρόπο να εισβάλλουν στην προσωπική μας ζωή ακόμη και χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου