16 Νοεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 16 Νοεμβρίου



Στις 16 Νοεμβρίου 1903 κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της παράστασης "Ορέστεια", που παιζόταν στο Βασιλικό Θέατρο, μεταφρασμένη στη δημοτική. Και ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι φοιτητικές διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, στις 16 Νοέμβρη σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια τόσο έξω από το θέατρο όσο και στο Εθνικό Τυπογραφείο, όπου έπεσε νεκρός ένας από τους διαδηλωτές κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. 
Την επόμενη μέρα, οι "Καιροί" απευθύνονταν με το κύριο άρθρο τους στους φοιτητές του Πανεπιστημίου, που είχαν πρωτοστατήσει στις διαμαρτυρίες κατά του... "εθνικού κινδύνου", που υποτίθεται ότι αποτελούσε η δημοτική γλώσσα. Πρόκειται για ένα άρθρο, που (με εξαίρεση την καθαρεύουσα της εποχής) διαβάζεται ως επίκαιρο και σήμερα, 110 χρόνια μετά τα γεγονότα εκείνα:
ι ταραχαί εν Αθήναις, υφ΄οιωνδήποτε και δι' οιονδήποτε κοπόν εξεγειρόμενοι, δυσφημούσι το Έθνος, καταρρίπτουσι δε την υπόληψίν του εν τη συνειδήσει των ξένων, καταθλίβουσι τους έξω Έλληνας και ζημιούσιν εθνικά συμφέροντα τα μέγιστα.
Αυτό το Πανεπιστήμιον υπέστη, από πολλών ήδη ετών, και υφίσταται έτι, διά των φοιτητικών ταραχών, ανυπολόγιστον ζημίαν, καταρρέον και καταπίπτον οσημέραι εν τη συνειδήσει του κόσμου, ερημούμενον δε από έτους εις έτος εκ της αποχής των Ελλήνων φοιτητών της αλλοδαπής, οίτινες εξ ανάγκης, απέρχονται επί σπουδή εις τα Πανεπιστήμια των άλλων ευρωπ. εθνών. Βρίθουσιν ήδη τούτου ένεκα Ελλήνων φοιτητών τα πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Γαλλίας, και της Ιταλίας, προσέτι δε και αυτής της Ελβετίας, και δεν είνε όλως απίθανον μετ' ολίγον χρόνον ν' ακούσωμεν, ότι Έλληνες φοιτηταί σπουδάζουσιν εις τα Πανεπιστήμια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, φεύγοντες το ελληνικόν Πανεπιστήμιον, ως εστίαν περιοδικών ταραχών, επιζημίων εις τας επιστημονικάς σπουδάς.
Ας προσέξωσι λοιπόν οι φοιτηταί, ίνα μη, υπό ευγενών ορμώμενοι συναισθημάτων, γίνωσι παραίτιοι μεγάλων ζημιών και ολεθρίων δυσφημίσεων". 
[Περισσότερα για τα "Ορεστειακά" και τα γεγονότα της 16ης Νοεμβρίου 1903 μπορείτε να διαβάσετε στη σχετική ενότητα της παρακάτω ανάρτησης: Οι ταραχώδεις Νοέμβριοι της ελληνικής ιστορίας.]


Στις 16 Νοεμβρίου 1952 πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε ο "Ελληνικός Συναγερμός" του Αλέξανδρου Παπάγου, που απέσπασε ποσοστό 49.22%, ενώ εξέλεξε 247 βουλευτές λόγω του ιδιόρρυθμου, πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, που ενίσχυε το πρώτο κόμμα σε κάθε περιφέρεια. Έτσι, τα κόμματα ΕΠΕΚ και "Φιλελεύθεροι", που κατέβηκαν με κοινό ψηφοδέλτιο, εξέλεξαν συνολικά 51 βουλευτές, παρότι απέσπασαν ποσοστό 34.22%, ενώ κανένα βουλευτή δεν εξέλεξε η ΕΔΑ, αν και ψηφίστηκε σχεδόν από 1 στους 10 ψηφοφόρους (9.22%).


Στις 16 Νοεμβρίου 1980, δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Αθήνα σε συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών κατά την έβδομη επέτειο των γεγονότων του Πολυτεχνείου του '73: ο φοιτητής Ιάκωβος Κουμής και  η 20χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου.
Σχετικά με τα εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, η κυβερνητική ανακοίνωση έκανε λόγο για "οργανωμένες ομάδες αναρχικών και εξτρεμιστικών στοιχείων" που "προκάλεσαν βάναυσα τα δημοκρατικά και ειρηνικά αισθήματα του συνόλου του ελληνικού λαού", ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε "μικρές ομάδες ανευθύνων στοιχείων και ύποπτης προέλευσης", οι οποίοι "δημιούργησαν θλιβερά έκτροπα με προφανή σκοπό να αμαυρώσουν και να δυσφημήσουν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο του Πολυτεχνείου". Ενδιαφέρουσα ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στις δηλώσεις αυτές, καθώς κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι "ανακριβολογώντας και ρίχνοντας λάδι σε μια επικίνδυνη φωτιά λησμονεί... ότι με τα συνεχή.. κηρύγματά του για μαρξιστικές αλλαγές, για μαζική μαχητική εκδήλωση και απεργιακές κινητοποιήσεις και με την πρακτική στο πεζοδρόμιο υιοθέτηση κάθε θορυβώδους πορείας... διευκολύνει την δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας για μαχητικές αναρχικές εκδηλώσεις...". Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου